Čekanje je stvar prošlosti: TIMOCOM i Cargoclix iskorjenjuju zastoj na rampi

TIMOCOM i Cargoclix predstavljaju projekt suradnje na sajmu transport logistic 2019 (od 4. do 7. lipnja) u Münchenu

15.05.2019

Erkrath, 24.4.2019. – Više nema čekanja na rampi: to je ambiciozan cilj suradnje tvrtki TIMOCOM i Cargoclix. Povezivanjem telematskih podataka i upravljanjem vremenskim prozorom oba poduzeća za informacijsku tehnologiju žele riješiti poznatu problematiku zastoja u ulazu i izlazu robe i postaviti novi standard u branši.

Upravljanje vremenskim prozorom „SLOT” tvrtke Cargoclix i GPS podaci tvrtke TIMOCOM omogućuju klijentima fleksibilno upravljanje rampom. Neprekidnim usklađivanjem podataka o položaju s rezerviranim vremenskim prozorom isporuke poduzeća iz industrije i trgovine mogu točno izračunati „Estimated Time of Arrival” (ETA) i dati provjeriti hoće li kamion doći do rampe točno u predviđeno vrijeme ili se može dati prednost drugom dobavljaču.

Ovako funkcionira dinamično upravljanje vremenskim prozorom na rampi

U praksi pružatelj usluga za transport za to odobrava korištenje svojih GPS podataka. Oni se redovito usklađuju s podacima o položaju kamiona i stvarno vrijeme dolaska izračunato iz toga šalje se operateru rampe. Tako on može računati i raspolagati podacima u stvarnom vremenu. Točno predviđanje skraćuje vrijeme čekanja vozača kamiona i u idealnom slučaju ga ukida.

„Zbog rasta u cestovnom prometu tereta mnogi se boje da će se problematika rampe još pojačati. No vrijeme čekanja na rampi danas više ne mora postojati. Uključivanjem dinamičnih podataka moguće je oblikovati procese bitno učinkovitije i fleksibilnije za operatere rampe i prijevoznike. „Vrijeme čekanja nula” prije svega je pitanje tehnologije”, kaže prof. dr. Victor Meier, savjetnik i suvalasnik u tvrtci Cargoclix.

„Preko odgovarajućih sučelja sustava pokrivamo gotovo sve pružatelje telematskih usluga naših klijenata”, objašnjava Solutions Manager Andrea Di Domizio. Tako je TIMOCOM optimalni sinergijski partner za Cargoclix: TIMOCOM isporučuje GPS podatke, a Cargoclix pomoću sustava SLOT omogućuje poboljšano upravljanje vremenskim prozorom. Neovisnost podataka ostaje netaknuta budući da se podaci pozivaju samo za izračun ETA-a.

„Sigurno dijeljenje podataka radi veće transparentnosti u lancu isporuke sve više će se utvrđivati”, uvjeren je menadžer tvrtke TIMOCOM Di Domizio. „Telefonski razgovori i e-pošta izostaju, poduzeća mogu bolje planirati i vozači kamiona moraju manje čekati.” Mnoga ugledna poduzeća iz svih branši već koriste rješenje SLOT: svaki nalogoprimac mora se na rampi prijaviti preko sustava SLOT.

Vrijeme čekanja je prema izjavama vozača u prethodnih pet godina postalo znatno dulje, konstatira Savezni ured za promet tereta u svom najnovijem izvještaju o promatranju tržišta. Tako obje strane zahtijevaju iskorjenjivanje: vozači žele bolje organizirane procese, operateri rampe zalažu se za obvezujuće informacije.

„Našem novom usmjerenju kao sustav Smart Logistics System pripada i umrežavanje sustava kako bismo zajedničkom klijentu ponudili važne informacije u pravom trenutku”, konstatira Andrea Di Domizio. „Radujemo se što zajedno s tvrtkom Cargoclix možemo ponuditi rješenje koje će u budućnosti sigurno pripadati standardu i olakšavati radnu svakodnevicu.”

Novo rješenje protiv zastoja na rampi predstavit će tvrtke TIMOCOM (dvorana A5/štand 317/418) i Cargoclix (dvorana A3/štand 315/416) u sklopu sajma transport logistic 2019 u Münchenu (od 4. do 7. lipnja).