TIMOCOM: Gospodarsko usporavanje prodire u transportno gospodarstvo

Nacije sa snažnim izvozom u Europi posebno pogođeni

23.07.2019

Erkrath, 23. srpnja 2019. – Njemačka, Francuska i zemlje Beneluksa trenutno su najsnažnije pogođene gospodarskim usporavanjem diljem svijeta. To dokumentiraju trenutne brojke transportnog barometra tvrtke TIMOCOM pomoću kojeg to poduzeće za informacijsku tehnologiju po kvartalima dokumentira razvoj ponude i potražnje transporta na najvećoj europskoj burzi tereta.

„Protekcionistička gospodarska politika vlade SAD-a koči trgovinu diljem svijeta, uslijed čega opet pada količina izvoza.”, kaže analitičar poslovanja tvrtke TIMOCOM David Moog.

Tako je broj ponuda tereta plasiranih na tržište preko tvrtke TIMOCOM od početka travnja do kraja lipnja 2019. pao za 20 posto u usporedbi s kvartalom prethodne godine. „Protekcionistička gospodarska politika vlade SAD-a koči trgovinu diljem svijeta, uslijed čega opet pada količina izvoza. Nacije orijentirani na izvoz kao što su Njemačka, Francuska i zemlje Beneluksa najsnažnije su pogođeni ovim razvojem”, kaže analitičar poslovanja tvrtke TIMOCOM David Moog.

Ukupno je preko aplikacije „Smart App Tereti”, preko koje poduzeća mogu postaviti i procesuirati svoje ponude transporta na burzi tereta, u drugom kvartalu plasirano ukupno 21 817 710 ponuda; u kvartalu prethodne godine taj je broj još iznosio oko 27 565 605. Pad se najvećim dijelom odnosi na transport industrijskih i investicijskih dobara, između ostalog iz dostavljačke industrije, izvještava Moog.

I predstojeći Brexit ima sve dalekosežnije posljedice. „Nakon što su se u prvom kvartalu količine transporta prema Velikoj Britaniji značajno povećale uslijed povećanja skladišnih zaliha, sada doživljavamo pad”, izvještava Moog. Tako je broj izvoza iz Europe u Veliku Britaniju u drugom kvartalu pao za 56 % u usporedbi s prethodnim kvartalom 2019. godine, izvještava TIMOCOM.

Tom trendu suprotstavlja se razvoj izvoza u južnoj Europi. Italija, Španjolska, Portugal i Grčka s porastom od 21 % od travnja do lipnja u europsko inozemstvo transportirale su značajno više robe nego u kvartalu prethodne godine. Moog: „Sezona voća i povrća u tim zemljama trenutno je u punom jeku.”

Pomoću instrumenta transportnog barometra to poduzeće za informacijsku tehnologiju po kvartalima analizira razvoj ponude i potražnje transporta na burzi tereta integriranoj u sustav Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM. S više od 130 000 korisnika i do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno TIMOCOM vodi najveći digitalni sustav za cestovni promet tereta u Europi.