TIMOCOM transportni barometar: Njemačka slabi, Italija je stekla prednost

Poremećaj zbog konjunkture širom Europe: ukupno 8,3 posto smanjenja u cijeloj 2019. godini

18.02.2020

Erkrath, 11. 2. 2020. – Talijanski logističari tijekom prethodne godine mogli su se radovati znatnom povećanju: „Za Italiju bilježimo povećanje od 16 posto više tereta u usporedbi s prethodnom godinom”, izvještava analitičar poslovanja tvrtke TIMOCOM Tilman Fecke. A to je potpuno u suprotnosti s trendom. Naime, upravo dovršeni pregled godine transportnog barometra tvrtke TIMOCOM sve je samo ne pozitivan. Tako je 2019. godine u usporedbi s prethodnom godinom došlo do smanjenja ponuda tereta u Europi preko granica pojedinih zemalja za 8,3 posto. Godina 2018. još je završila povećanjem od 5 posto u usporedbi s 2017. godinom.

Slabija konjunktura u prošloj godini utjecala je na logistiku. Taj rezultat odražava pregled godine transportnog barometra tvrtke TIMOCOM. Godine 2019. ta branša je u Europi preko granica pojedinih zemalja zabilježila smanjenje ponuda tereta za 8,3 posto u usporedbi s 2018. godinom.

Povećanje u talijanskoj transportnoj branši stručnjak Fecke povezuje s povećanom potražnjom za potrošnom robom. „Iz naše perspektive vrlo je realistično da su trgovačko-politički čimbenici potaknuli izvoz proizvoda iz Italije. U njih se ubrajaju primjerice Brexit ili uvozne carine SAD-a na kineske proizvode”, objašnjava Tilman Fecke. Pokazatelj toga je činjenica da je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a cjelokupno snažno utjecao na transportnu branšu u Europi. Tako su 44 europske zemlje obuhvaćene u transportnom barometru povećale svoje ponude tereta prema Ujedinjenom Kraljevstvu za 15 posto od kvartala 3 do kvartala 4.

I broj izvoza iz Njemačke prema Velikoj Britaniji u četvrtom kvartalu 2019. godine narastao je za oko 11 posto u odnosu na treći kvartal. O tome analitičar poslovanja Fecke kaže: „Odluka da se Brexit odgodi na tri mjeseca do kraja siječnja 2020. godine i ovdje upućuje na zaključak da je povećanje povezano s političkom situacijom.”

No ta kratkotrajna pojava naposljetku nije utjecala na cjelokupni trend: tako se broj tereta iz Njemačke preko granica pojedinih zemalja u prošloj godini smanjio za 12 posto u usporedbi s prethodnom godinom. „Na Njemačku kao snažnu izvoznu naciju konjunkturno zahlađenje snažnije utječe. To jasno pokazuje primjetno smanjenje u usporedbi sa situacijom u cijeloj Europi”, komentira tu situaciju glasnogovornik tvrtke TIMOCOM Gunnar Gburek. Stoga: „Moramo pričekati i vidjeti hoće li se taj negativni trend nastaviti u ovoj godini – to nije nevjerojatno”, zaključuje Gburek.

Pomoću transportnog barometra poduzeće za informacijsku tehnologiju TIMOCOM od 2009. godine analizira razvoj ponude i potražnje transporta aplikacija Smart Apps Tereti i Utovarni prostor integriranih u sustav Smart Logistics System. Više od 130 000 korisnika na taj način stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno. Taj sustav pomaže više od 43 000 klijenata tvrtke TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno postignu svoje logističke ciljeve.