Koronavirus: Kako proizvodnja i trgovina mogu prevladati uska grla u kapacitetu utovarnih prostora

Koronavirus utječe na transportne kapacitete u Europi: Potražnja za utovarnim prostorima i robom iz Europe raste.

25.03.2020

Širenje koronavirusa ima sve veći učinak na cestovni promet robe u Europi. Transportni barometar FreightTech-poduzeća TIMOCOM trenutno bilježi snažan rast međunarodnih ponuda tereta. Zbog trenutno sve veće potražnje za trajnom hranom i robom široke potrošnje, transportni se kapaciteti trenutno međunarodno traže više nego inače. Osim toga dolaze i predstojeći praznici koji bi mogli dodatno pogoršati situaciju. Proizvođači iz trgovačke djelatnosti trebali bi se već sada pripremiti za uska grla u utovarnim prostorima.

Već sam nedostatak vozača u logističkoj djelatnosti godinama uzrokuje uska grla u vrhuncima sezone u cestovnom prometu robe. Učinci koronavirusa dodatno pojačavaju taj učinak. To dokazuju i podaci transportnog barometra tvrtke TIMOCOM:

Ukupno je u siječnju i veljači ove godine zabilježeno povećanje ponuda tereta širom Europe. U odnosu na siječanj 2019., potražnja je porasla za 9 posto. U veljači 2020. godine ta se vrijednost dodatno povećala, tako da je u sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM isporučeno 13 posto više tereta nego u istom razdoblju 2019. godine.

Ako pogledamo Italiju, do danas najugroženiju zemlju u Europi, ovaj se trend potvrđuje učincima koronavirusa: U siječnju 2020. godine zabilježeno je ukupno 11 posto više teretnog prometa s (utovarnim i) istovarnim lokacijama u Italiji nego u istom mjesecu prethodne godine. U veljači 2020. godine ta se vrijednost dodatno povećala, tako da je raspisano 34 posto više teretnog prometa s lokacijom (preuzimanja ili) odredišta u Italiji nego u istom razdoblju prethodne godine. Ista tendencija može se primijetiti u prvim tjednima ožujka: Na mnogo dana količina tereta već je sada znatno veća nego u ožujku 2019. godine: Cestovni uvoz robe u Italiju u prvih je deset dana porastao za 24, a izvoz za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Uz to, prema mišljenju stručnjaka za informatiku i obradu podataka tvrtke TIMOCOM, dosadašnji izostanak uvoza robe iz Kine dovodi do sve veće potražnje za proizvodima iz Europe. Pored toga je trgovina, među ostalima, potakla i dobavljače namirnica da pripreme velike količine hrane i robe široke potrošnje. U saveznim pokrajinama Bavarskoj i Sjevernoj Rajni i Vestfaliji postojeća ja zabrana vožnji za kamione nedjeljom zato privremeno ublažena kako bi se izbjegla uska grla u opskrbi i manjak robe kao posljedica širenja koronavirusa. Ta bi se mjera trebala proširiti na cijelu zemlju.

Ako se trend nastavi, potražnja za utovarnim prostorima u 15. i 16. kalendarskom tjednu nastavit će se povećavati zbog praznika i skraćenog radnog tjedna.

Raznoliki kanali isporuke i opskrbe osiguravaju poslovanje

Kako bi se poduzeća iz industrije i trgovine trebale nositi sa trenutnom situacijom?

Prije svega je važno održati jasnoću i transparentnost kroz različite razine lanca opskrbe duž procesa stvaranja dodane vrijednosti. Pritom je potrebno uzeti u obzir sljedeće aspekte: Koji su materijali, sirovine ili (građevinski) dijelovi potrebni za koje proizvode i u kojoj mjeri? Koliko je ugroženih klijenata i koji su to klijenti? Koji su dobavljači uključeni u proces i u kojoj su mjeri ugroženi uskim grlima kapaciteta? Koje su alternative trenutno dostupne?

Za sigurno poslovanje važno je već sada unaprijed ustanoviti što je moguće raznovrsnije kanale isporuke i opskrbe. Uska grla isporuke mogu se izbjeći raznim načinima djelovanja. Stoga bi upravitelji logistike trebali proaktivno reagirati na trenutna kretanja i utvrditi potencijalne učinke na svoj lanac opskrbe kako bi, po potrebi, bili spremni na kratkoročne alternative.

U tome sustav sustav pametne logistike (Smart Logistics System) tvrtke TIMOCOM može pomoći. Npr. ako špediter nema više transportnih kapaciteta na raspolaganju, poduzeća mogu putem pametne aplikacije Utovarni prostor među više od 43000 provjerenih poduzeća na promptnom tržištu pronaći pouzdanog partnera u samo nekoliko klikova. Više od 130 000 korisnika ovdje stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno.

Slika: ©stock.adobe.com_WavebreakmediaMicro