skip navigation
Znanje o logistici 01.11.2019
2 min

Blockchain – čudo tehnike za logistiku i Supply Chain? Razgovor uživo u tvrtci TIMOCOM

Sidsel Rytter Løschenkohl daje odgovore

Sidsel Rytter Løschenkohl daje odgovore
Za TIMOCOM razgovor uživo u rujnu taj je pružatelj IT usluga uspio dobiti pravu stručnjakinju za Blockchain. Gospođa Sidsel Rytter Løschenkohl stjecala je poslovna iskustva u laboratoriju EMEA Blockchain Lab tvrtke Deloitte u Dublinu, a i pri svojim projektima za banke i osiguranja uvijek iznova dolazi u dodir s tom tehnologijom

Što se uopće skriva iza toga?

Tema Blockchain danas je trend – pomodna riječ koja se često spominje i u vezi s logističkom i transportnom branšom. No o čemu je ovdje zapravo riječ?

Sidsel Rytter Løschenkohl objašnjava da je „tehnologija Blockchain u biti anonimna ravnopravna mreža koja omogućuje pohranjivanje, dijeljenje i upravljanje informacijama”. Ta vrsta mreže funkcionira bez posrednika, dakle pouzdanih trećih osoba. Svaki korak kolektivno moraju potvrditi sve uključene osobe. Ako je zaključen, više ga nije moguće mijenjati ili manipulirati njime na neki drugi način. Tehnologija u pozadini jamči visok stupanj sigurnosti i dokazivosti.

Pojam „Blockchain” često se čuje u vezi s financijskom branšom. No kako to izgleda u vezi sa Supply Chainom?

 

Tehnologija financijske branše korisna je i za logistiku i Supply Chain?

Blockchain je postao poznat kao tehnologija u pozadini kriptovalute Bitcoin. No koncept kao takav mogao bi se upotrebljavati i u logistici i Supply Chainu. Naime, unutar lanca isporuke neprekidno je riječ o mogućnosti povratnog praćenja i vidljivosti transporta, kako naglašava Løschenkohl. Blockchain bi se ovdje mogao upotrijebiti primjerice kako bi se potpisali ugovori ili provjerilo porijeklo proizvoda. Sidsel Rytter Løschenkohl napominje da kod Blockchaina nije riječ o „jednoj obećavajućoj tehnologiji” koja rješava sve probleme, ali može biti korisna u suradnji s drugim tehnologijama. Koje su točne prednosti i nedostaci, ta stručnjakinja za Blockchain detaljno objašnjava.

Za to ovdje pogledajte cijeli intervju uživo sa Sidsel Rytter Løschenkohl iz centrale tvrtke TIMOCOM u Erkrathu. Uživajte!


Prijava na newsletter

Polja označena znakom '*' su obvezna, zbog toga ih obvezno ispunite.

Slanjem svoje prijave potvrđujete svoju suglasnost s našim smjernicama za zaštitu podataka.

Prijava na bilten:


Vaši osobni podaci (adresa e-pošte, ime i prezime) radi slanja informacija tvrtke TIMOCOM GmbH proslijedit će se bazi podataka SC-Networks GmbH (registarski sud: Prvostupanjski sud München, registarski broj: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2, 82319 Starnberg. Tvrtka SC-Networks GmbH podliježe saveznom zakonu o zaštiti podataka i uputama tvrtke TIMOCOM GmbH.

na vrh