Pojmovnik Transporta

Pojmovnik Transporta

A B C D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž

Logistika 4.0

Pod izrazom logistika 4.0. podrazumijevamo najmoderniju logistiku koja uključuje umrežavanje, digitalizaciju i računalstvo. U skladu s time, zadatak logističara više nije ograničen - kao ranije - na čisti prijevoz, već se temelji na funkciji koordinacije logistike u cijelom dostavnom lancu koja obuhvaća sve funkcije i poduzeća.

Pojam
Izraz logistika 4.0 nastao je na temelju koncepta industrija 4.0 koji je prvi puta upotrebljen 2011. u Hannoveru, na sajmu IAA Gospodarska vozila. Prema tome se nalazimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Prva se dogodila korištenjem parnog stroja, druga korištenjem električne energije i uvođenjem pokretnih traka. Treća industrijska revolucija - nazivamo ju i digitalnom revolucijom - nastupila je automatizacijom proizvodnje i upotrebom elektronike, primjerice kontrola koje se mogu programirati.

Logistika 4.0 nastavlja taj trend korištenjem suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije. Inteligentni i digitalno povezani sustavi trebali bi omogućavati direktnu međusobnu komunikaciju između ljudi, strojeva, pogona, logistike i proizvoda. Ako logistiku čim ranije uključimo u dostavni lanac, postižemo optimizaciju proizvodnje just-in-time (točno-na-vrijeme). S druge strane, prijevoznici se nadaju većoj sigurnosti planiranja, boljoj iskorištenosti kapaciteta njihove flote i kraćim vremenima čekanja na mjestima utovara/istovara.

Budite u toku!

Ovdje se možete prijaviti na besplatni newsletter.

Prijava na newsletter

Još nedostaju važne informacije. Molimo da potpuno popunite polja kako bi preuzimanje moglo započeti.

Molimo da točno ispunite označena polja.

Polja označena znakom '*' su obvezna, zbog toga ih obvezno ispunite.

Slanjem ovog obrasca za registraciju (Registriraj me sada) potvrđujete suglasnost s našim smjernicama za zaštitu podataka.

Prijava na bilten:


Vaši osobni podaci (adresa e-pošte, ime i prezime) radi slanja informacija tvrtke TIMOCOM GmbH proslijedit će se bazi podataka SC-Networks GmbH (registarski sud: Prvostupanjski sud München, registarski broj: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2, 82319 Starnberg. Tvrtka SC-Networks GmbH podliježe saveznom zakonu o zaštiti podataka i uputama tvrtke TIMOCOM GmbH.

na vrh

Prihvaćam da ova stranica koristi kolačiće u svrhu analiza, personaliziranih sadržaja i promidžbe. Saznajte više