TIMOCOM Logo

Javascript je onemogućen u Vašem preglededniku.

Time se smanjuje funkcionalnost ove web stranice. Kako bi se povećao opseg korištenja i udobnosti, molimo omogućite privremeno JavaScript u postavkama Vašeg preglednika.
TIMOCOM – Pojmovnik-Transporta
Pojmovnik Transporta

FTL (Full Truck Load)

Izrazom FTL (Full Truck Load) označava se prijevoz u kojemu kamion prevozi jedan teret kojim je čitavi kamion natovaren. Na hrvatskom to nazivamo cijelokupni ili kompletni utovar.

I za vozača i za prijevoznika, kao i za nalogodavca je takav teret vrlo praktičan. Za prijevoznika to znači izostanak dodatnih izdataka za obavijesti o isporuci, fakturiranje i vremena čekanja na više mjesta utovara i istovara. Vozač ima manje napora prilikom utovara i istovara te osiguravanja tereta. Prednost za nalogodavca je da se tu radi o najbržoj mogućoj varijanti prijevoza jer roba koju se prevozi bez dodatnog pretovara putuje direktnim putem od mjesta utovara do primatelja.

Suprotan izraz od FTL je teret manji od cijelokupno utovarenog kamiona, tj. LTL (Less Than Truckload). Puni kontejner označavamo izrazom FCL (Full Container Load), a u prometu željeznicom govorimo o vagonskom teretu.
Odobravam da ova stranica koristi kolačiće u svrhu analiza, personaliziranja sadržaja i promidžbe.