Work-Sleep-Balance: simbioza sna i rada

Informacije i savjeti za zimsko vrijeme

dijeljenje na ...
26.11.2019

Bilo da ste prijevoznik ili disponent, vozač motornog vozila ili službenik u uredu: Ravnoteža rada i sna važna je za svakog čovjeka. No upravo u zanimanjima u kojima se radi u različitim smjenama posebno je teško postići simbiozu vremena rada i vremena spavanja. 

Smjenski radnici spavaju posebno loše jer nedostaje ritam spavanja. To pogađa različite skupine zanimanja. U logistici su pogođeni prvenstveno prijevoznici i transporteri.
dijeljenje na ...

Bilo da ste prijevoznik ili disponent, vozač motornog vozila ili službenik u uredu: ravnoteža rada i sna važna je za svakog čovjeka. No upravo u zanimanjima u kojima se radi u različitim smjenama posebno je teško postići simbiozu vremena rada i vremena spavanja. Pritom bi svatko trebao biti svjestan njezinog značenja.

Zašto postajemo umorni?

Adenozin je naziv tjelesne tvari koja nas čini umornima. Ljudsko tijelo tijekom dana proizvodi adenozin u mozgu kad smo budni i trošimo energiju. Ovisno o tipu naša zaliha energije je nakon 12 do 16 sati „potrošena” i poziva u san. Zašto? Kad spavamo, razgrađujemo adenozin koji nas čini umornima. Našem tijelu je potrebno sedam do osam sati kako bi ponovno bilo zaista u formi za sljedeći dan. Onaj tko to ne uspije, ne uspijeva ni ponovno nadoknaditi izgubljeno vrijeme spavanja. „Izgubljeni san ne može se nadoknaditi”, zna Nadine Kaszubowska iz tvrtke TIMOCOM koja se intenzivno bavila tom temom i prenijela svoje znanje kolegama u sklopu internog impulsnog izlaganja.

Kada počinje umor, ovisi o mnogim individualnim čimbenicima. Primjerice, kad započinjemo dan. „Među nama ljudima postoje ševe koje su rano budne, čiji je vrhunac učinkovitosti u jutarnjim satima, i sove koje kasnije započinju dan i kod kojih se krivulja učinkovitosti u skladu s time penje tek kasnije.” Ta osobina je ovisna o tipu. Onaj tko poput ševe rano započinje dan, u skladu s time umoran je ranije navečer budući da se razina adenozina već povećala. Onaj tko poput sove kasnije započinje dan, u skladu s time je umoran tek kasnije. Ipak je za produktivnost zaposlenika odlučujuće da je ispavan. Pritom nekad može pomoći i kratki popodnevni san.

Nedostatak sna ne treba se podcjenjivati

Smjenski radnici spavaju posebno loše jer nedostaje trajni ritam spavanja. To pogađa različite skupine zanimanja. U logistici su pogođeni prvenstveno prijevoznici i transporteri. Oni moraju spavati kad to zahtijeva plan dužnosti ili stanka za odmor. Skraćeno vrijeme spavanja tako negativno utječe i na učinkovitost jer ne postoji dovoljno vremena za razgradnju adenozina. To uspijeva samo u snu. Ono što je podmuklo je da se pri trajnom nedostatku sna efekt umora brže ponovno pojavljuje budući da se razina adenozina brže popunjava. Rizik sna u sekundi tada se silno povećava. To je velika opasnost upravo za profesionalne vozače motornih vozila. Tijelo se jednostavno isključi i jednostavno više ne reagira. Tu više ne pomaže ni kava.

Kao što je svakome poznato, konzumiranje kave ili čaja kratkotrajno može pomoći protiv umora. Kofein i tein djeluju kao protivnici adenozina. Oni poništavaju njegovo djelovanje jer su receptori adenozina zauzeti, ali nisu aktivirani.

No oprez pri prevelikoj količini kave. Naime, ovisno o konzumiranoj količini tijelu je potrebno više vremena da razgradi kofein (ili tein). Dakle, onome tko prije odlaska u krevet još pije kavu ili čaj te tvari koje razbuđuju mogu pomrsiti račune spavanja. Pritom ne pomaže ni dodatni sat koji ponovno dobivamo vikendom pri pomicanju sata na zimsko vrijeme.

Savjeti i napomene za bolji san

Kako biste to izbjegli, potrebno je svjesno isplanirati dovoljno razdoblja spavanja. Kratke stanke same po sebi nisu dovoljne našem tijelu. Kako biste bolje iskoristili svoje faze sna, može pomoći i svjesnija prehrana.

Zbog toga je za dobar, okrepljiv san potrebno uzeti u obzir sljedeće aspekte:

prikladna večera također je važna. To ne treba nužno biti ogromna porcija prženih krumpirića ili masna pizza – no jednako je pogrešno potpuno izostaviti večeru i gladan otići u krevet. Pronađite ispravni večernji obrok koji će vas držati tijekom noći, ali vam neće oduzeti san jer teško pada na želudac. I alkohol doduše pomaže pri uspavljivanju, no san u pravilu nije tako dubok i okrepljiv. Dakle, konzumiranje ograničava kvalitetu sna, odricanje od njega prema tome može poticati san.

Kretanje i sport te zadaci za razmišljanje dobri su i važni. Oni pomažu „učiniti tijelo umornim”. Međutim: sportsko iscrpljivanje neposredno prije odlaska u krevet može imati suprotan učinak. Zbog toga je potrebno isplanirati odgovarajuće vrijeme pripreme kako bi se tijelo nakon sportske aktivnosti moglo ponovno isključiti. Općenito može pomoći razvijanje stalnih rituala. Bilo šetnja, noćno čitanje, zvučna knjiga ili televizijski program: stalna rutina može pomoći pri izbjegavanju problema s uspavljivanjem.

Budite dobro ispavani tijekom zimskog vremena!

na vrh

Prihvaćam da ova stranica koristi kolačiće u svrhu analiza, personaliziranih sadržaja i promidžbe. Saznajte više