skip navigation

TIMOCOM Transportni barometar: Njemačko transportno gospodarstvo u trećem kvartalu 2019. godine dobiva manje naloga nego prethodne godine

Trend smanjivanja je ipak zaustavljen – tržište se kreće na 94 posto razine prethodne godine

25.10.2019

Erkrath, 25.10.2019. – Njemačka transportna poduzeća u trećem kvartalu 2019. godine ostvarila su manje poslova nego prethodne godine. Od srpnja do rujna transporti kamionima unutar Njemačke smanjili su se za 12 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Trend smanjivanja uvjetovan konjunkturom koji se do sredine godine odražavao u potražnji transportnih usluga u prvom europskom sustavu Smart Logistics System ipak je zaustavljen. O tome izvještava poduzeće za informacijsku tehnologiju TIMOCOM u svojoj analizi za treći kvartal 2019. godine s obzirom na transportni barometar.

Trend smanjivanja prve polovine 2019. godine zaustavljen je, situacija naloga se stabilizirala. „Tržište se trenutno kreće na 94 posto razine prethodne godine”, kaže analitičar poslovanja tvrtke TIMOCOM Tilman Fecke.

„U usporedbi s prethodnom godinom slabi potražnja transporta u Njemačkoj”, kaže analitičar poslovanja tvrtke TIMOCOM Tilman Fecke. Ipak se tijekom ove godine stabilizirao broj svih ponuda tereta koje su na burzi tereta od siječnja 2019. stavljene na tržište. „Tržište se trenutno kreće na 94 posto razine prethodne godine”, kaže Fecke.

Gubici u berbi uslijed snažnih kiša u Španjolskoj, rastuće skladišne zalihe uslijed nesigurnosti zbog Brexita u Velikoj Britaniji

S obzirom na različite zemlje EU-a pokazuje se različita slika: tako je uslijed snažnih kiša posljednjih tjedana u Sredozemlju i istočnoj Andaluziji došlo do znatnih gubitaka u berbi kod voća i povrća koji utječu na izvoz kamionima iz te regije. „Znatno povećanje uvoza koje su španjolski poljoprivrednici bilježili još u prva dva kvartala ove godine popustilo je”, primjećuje Fecke. „Uz to dolazi politička blokada u Španjolskoj koja je još bez vlade. Ta panorama nesigurnosti također blokira izvoz.” Posljedica toga je da vozila koja voze natrag prema južnoj Europi nedostaju na tržištu. „Zbog toga u usporedbi s trećim kvartalom 2018. godine primjećujemo povećanje ponuda tereta od 14 posto prema Španjolskoj i od 12 posto prema Portugalu”, nastavlja Fecke.

U vezi s razvojem u Velikoj Britaniji TIMOCOM transportni barometar odražava veliku nesigurnost tržišta koja vlada u europskom gospodarstvu u sklopu rasprave o Brexitu. Dok se broj ponuda tereta iz zemalja EU-a prema Velikoj Britaniji u prva dva kvartala ove godine smanjio za 56 posto, trenutno se ponovno više transportira u smjeru tog otoka. Fecke: „U trećem kvartalu ponovno primjećujemo povećavanje skladišnih zaliha, što pokazuje da se tvrtke koje su zastupljene lokacijom u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno pripremaju za sljedeće mjesece.”

10 godina TIMOCOM transportnog barometra

Pomoću transportnog barometra poduzeće za informacijsku tehnologiju TIMOCOM od 2009. godine analizira razvoj ponude i potražnje transporta aplikacija Smart Apps Tereti i Utovarni prostor integriranih u sustav Smart Logistics System. Više od 130 000 korisnika stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno. Taj sustav pomaže više od 43 000 klijenata tvrtke TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno postignu svoje logističke ciljeve.