skip navigation

Europski dan jezika 26. rujna 2019.

TIMOCOM: Jezična raznolikost očuvana unatoč digitalizaciji

26.09.2019

Erkrath, 26. rujna 2019. – Dana 26. rujna ponovno se slavi Europski dan jezika. Njime Vijeće Europe želi doprinijeti očuvanju jezične raznolikosti u Europi, osvijestiti ljude o prednostima poznavanja jezika, potaknuti individualnu višejezičnost i motivirati Europljane za doživotno učenje jezika. Taj dan akcije uveden je 2001. godine, u Europskoj godini jezika. Otada se nešto učinilo, prvenstveno digitalno.

Dana 26. rujna ponovno se slavi Europski dan jezika.

Internet je u prethodnih 18 godina postajao sve važniji i utjecajniji te je snažno utjecao na naše ophođenje s jezikom. To se može primijetiti ne samo zahvaljujući novim riječima, 2004. godine je primjerice glagol „guglati” prihvaćen u njemački rječnik Duden, nego i zbog povećanog mijenjanja pisanog i govornog jezika. Osobito sveprisutno širenje pametnih telefona i uporaba softvera za prepoznavanje jezika utječu na to. Široko postavljena studija „Europe’s Languages in the Digital Age” osim toga je pokazala da su mnogi europski jezici ugroženi budući da im nedostaje digitalni oslonac. To znači da za te jezike nisu dostupni automatski prijevodi, tražilice, automatski dijaloški sustavi ili druge digitalne ponude. Prema studiji su među tim jezicima islandski, litavski i malteški.

Sustav preko kojeg poslovni klijenti mogu komunicirati na 26 jezika

Da može biti i drugačije, pokazuje primjer poduzeća TIMOCOM iz Erkratha. Pomoću svog sustava Smart Logistics System taj pružatelj IT usluga povezuje više od 43 000 klijenata u Europi preko granica jezika, sustava i zemalja. Pomoću tog sustava poduzeća između ostalog mogu neprekidno digitalno procesuirati transportne naloge s poslovnim partnerima. „Svi upiti, ponude, nalozi i informacije relevantne za transport automatski se prevode na 26 jezika. U programu imamo i latinična i ćirilična pisma”, objašnjava direktorica marketinga tvrtke TIMOCOM Pélagie Mepin. „U našem poduzeću rade zaposlenici iz više od 30 nacija i osiguravaju da se od upita klijenta do ažuriranja u sustavu Smart Logistics System komunicira na dotičnom jeziku zemlje bliskom našim međunarodnim klijentima”, kaže Mepin. Erkrath zbog svoje blizine Düsseldorfu i njegovoj istaknutoj međunarodnosti nudi najbolje preduvjete za odgovarajuću ponudu.

Uz očuvanje jezične raznolikosti sustav osim toga pomaže premostiti jezične barijere i poticati sporazumijevanje između poslovnih partnera iz različitih europskih zemalja. Naime, unatoč međunarodnom karakteru logistike upravo u toj branši poznavanje engleskog jezika mnogih zaposlenika prema međunarodnoj komparativnoj studiji EF EPI 2018 još se može razvijati.

Poticanje jezične raznolikosti

Tvrtku TIMOCOM zastupaju podružnice i u Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj i ona ne samo da doprinosi jezičnoj raznolikosti, nego izravno potiče poznavanje engleskog i njemačkog jezika svojih zaposlenika. „Već zbog međunarodnosti našeg osoblja kod nas se vrlo mnogo govori na engleskom jeziku. Osim toga potičemo sudjelovanje na tečajevima njemačkog i engleskog jezika i nudimo našim zaposlenicima da svoje poznavanje jezika poboljšaju na jezičnim tečajevima.”

„Naš primjer vrlo dobro pokazuje da digitalizacija općenito ne mora predstavljati opasnost za jezike, nego čak može aktivno poticati njihovo očuvanje”, kaže Mepin. Sve veća međunarodnost njemačkih lokacija nudi najbolje preduvjete za to. „Ono što činimo u Erkrathu, bez problema bi bilo moguće i u Hamburgu, Berlinu, Münchenu ili Frankfurtu. To nije korisno samo za europsko kulturno naslijeđe, kojem pripadaju različiti europski jezici. Višejezičnost u mnogim branšama donosi i znatne prednosti u tržišnom natjecanju.”