skip navigation

Nedostatak vozača i visok udio praznih vožnji na cestama Njemačke

TIMOCOM: „Prometno gospodarstvo mora se još bolje umrežiti”

24.06.2019

Erkrath, 17. lipnja 2019.Boljim digitalnim umrežavanjem prometnog gospodarstva moguće je značajno smanjiti trenutne probleme u branši kao što je nedostatak vozača i visok udio praznih vožnji na cestama Njemačke. Do te procjene dolazi pružatelj IT usluga TIMOCOM.

„Supply Chain mora postati Supply Flow kako bi bilo moguće optimalno iscrpiti postojeće kapacitete”, savjetuje Gunnar Gburek.

Međunarodni stručni sajam transport logistic koji je završio prije nekoliko dana s rekordnim brojem posjetitelja pokazao je da su problemi u branši koji postoje godinama najvećim dijelom još uvijek neriješeni. Tako je Savezna udruga za prijevoz i logistiku (DSLV) u sklopu sajma upozorila na krize u opskrbi koje bi se uslijed rastućeg nedostatka profesionalnih vozača mogle dodatno zaoštriti. Pritom su njemački kamioni 2017. godine prema podacima Savezne službe za vožnju motornim vozilima bilježili 154,2 milijuna praznih vožnji. „Prometno gospodarstvo mora se bolje umrežiti kako bi bilo moguće optimalno iscrpiti postojeće kapacitete”, trenutnu situaciju komentira glasnogovornik poduzeća TIMOCOM Gunnar Gburek.

Supply Flow umjesto Supply Chaina

Umjetna inteligencija ne bi mogla, kako se često propagira, sama riješiti probleme. Radi se o suradnji partnera koja nadilazi poduzeće i procesima u logističkim transportnim mrežama. Za to je potrebna digitalna osnovna opskrba i malih i srednjih poduzeća. Potrebno je da se podaci i informacije mogu pametno, sigurno i jednostavno razmjenjivati u transportnom lancu u vezi s nalogom.

Međutim, faks koji se još uvijek često može susresti u praksi ili također PDF datoteka poslana e-poštom predstavljaju zapreke pri održivom umrežavanju. Gburek: „Svaka promjena medija koči digitalizaciju i time mogućnost najboljeg mogućeg korištenja prisutnih resursa.” Supply Chain mora postati Supply Flow koji omogućuje da svi podaci i sudionici u lancu opskrbe surađuju usmjereno prema cilju i učinkovito u digitaliziranoj infrastrukturi. Tako bi se broj transporta mogao mnogo bolje procijeniti i također predvidjeti.

Kako bi transportnim i logističkim poduzećima omogućio put u digitalno doba, tvrtka TIMOCOM je na sajmu transport logistic 2019 predstavila opsežan sustav aplikacija za logistiku, TIMOCOM Smart Apps. On omogućuje korisnicima digitalno procesuiranje transportnih naloga u mreži s više od 43 000 potencijalnih poslovnih partnera preko jednog jedinog sučelja.