skip navigation

Praćenje u stvarnom vremenu unutar opskrbnog lanca

Aplikacije Smart App i Smart API Tracking tvrtke TIMOCOM umrežavaju logističke aktere, optimiziraju lanac isporuke i omogućuju profitabilnije procese u cestovnom transportu robe

20.12.2019

Erkrath, 20.12.2019. – Svi poznajemo i već danas sve češće koristimo Location-Based-Services – bilo pri isporuci paketa, tijekom navigacije ili pri svim lokalnim pretraživanjima na pametnom telefonu. Za razliku od privatne uporabe, pri kojoj gotovo uvijek vrijedi načelo „pošiljatelj i cilj”, praćenje u stvarnom vremenu unutar opskrbnog lanca (Supply Chain) znatno je kompleksnije. Naime, u njemu sudjeluje mnoštvo trgovaca, špeditera i vozača. To je dugačak lanac dodirnih točaka i aktera koji su nerijetko tehnički odvojeni jedni od drugih, ali su ipak snažno ovisni jedni o drugima. Kako bi taj lanac isporuke učinila transparentnim za sve i postigla maksimalne učinke suradnje, tvrtka TIMOCOM razvila je aplikacije Smart App i Smart API Tracking.

Praćenje u stvarnom vremenu u samo jednom sustavu: aplikacije Smart App i Smart API Tracking tvrtke TIMOCOM umrežavaju logističke aktere, optimiraju lanac isporuke i omogućuju profitabilnije procese u cestovnom transportu robe.

Prednosti za ponuđivače utovara

Pomoću aplikacije Smart App Tracking tvrtke TIMOCOM u bilo kojem trenutku moguće je pogledati podatke o položaju nekog kamiona – dokle god je špediter ili prijevoznik aktivirao praćenje. Aplikacija Smart API Tracking omogućuje, u budućnosti i pomoću geofencinga, daljnju obradu odobrenih podataka o kamionu unutar vlastitog logističkog softvera. Tako je moguće samostalno nadzirati status transporta i npr. izračunati predviđeno vrijeme dolaska („ETA” = Estimated Time of Arrival) vozila na mjesto utovara i mjesto istovara te rezervirati odgovarajući vremenski prozor na odredištu. Djelomično automatizirano i uz minimalni trošak osoblja budući da sustav proizvodi daleko najviše podataka, a sudionici se proaktivno informiraju. Učinkovitiji procesi utovara i manje čekanja znači manje stresa i više prometa. I planiranje ruta moguće je znatno optimizirati pomoću podataka o praćenju: moguće je pomoću predviđanja zaobići gužve ili događanja unutar grada, planirati najkraću ili najpovoljniju rutu i odabrati prikladne vozače i kamione za dotičnu dionicu. Osim toga, špediteri mogu izbjeći prazne vožnje i prilagoditi svoje upravljanje flotom situaciji s nalozima najbolje što je moguće, što s jedne strane smanjuje troškove i administraciju, a s druge strane smanjuje emisiju CO2.

Smanjivanje troškova zahvaljujući modernom upravljanju opskrbnim lancem

Svako poduzeće mjeri svoj uspjeh pomoću dva osnovna mjerila: učinkovitosti i prometa. Aplikacija Smart API Tracking pomaže upravo u tome: s jedne strane smanjuju se troškovi osoblja i stope grešaka, a s druge strane djelomično automatizirani izračuni ruta i tereta omogućuju povećanje učinkovitosti cestovnog transporta robe. Uz aplikaciju Smart App Rute i troškovi tvrtke TIMOCOM osim toga je moguće učinkovitije i time profitabilnije oblikovati planiranje budžeta. I područje servisa podiže se na novu razinu pomoću sustava Smart Logistics System. Već samo transparentna i precizna obavijest preko ETA predstavlja dodatnu vrijednost koju klijenti cijene. Primatelji robe, sasvim svejedno je li riječ o trgovini ili industriji, mogu točno prilagoditi svoje procese i resurse dolasku i također ih optimizirati. Za kritičnu robu ili pri pogrešnim isporukama prijevoznike je moguće pronaći i kontaktirati i unutar logističkog procesa kako bi ad-hoc proveli odluke. Osim toga, oni mogu bolje izračunati svoje vrijeme vožnje i tako pronaći bolju ravnotežu između posla i slobodnog vremena.

Praćenje u stvarnom vremenu u samo jednom sustavu

Pomoću sustava Smart Logistics System pritom nije potrebno mijenjati ponuđača ili softver budući da TIMOCOM povezuje sve sudionike preko svoje mreže u samo jednom sustavu. U suradnji sa svojim partnerima to poduzeće za IT iz Erkratha prikuplja, povezuje i integrira sve relevantne podatke o klijentima i pružateljima usluga. Više od 43 000 klijenata već danas je dio tog sustava koji stvara do 750 000 međunarodnih ponuda tereta i utovarnog prostora dnevno. Kao jedan od vodećih europskih ponuđača aplikacija Smart Logistics TIMOCOM omogućuje svojim klijentima optimiranje procesa, učinkovito iskorištavanje prostora za teret i angažiranje osoblja te brzo i jednostavno povezivanje uključenih poduzeća.