Logističke tri zvijezde: suradnja radi implementacije inteligentnih sučelja

TIMOCOM i translogica podržavaju tvrtku Quehenberger Logistics pri automatizaciji njezinih transportnih procesa

U te korisnike ubraja se i tvrtka Quehenberger Logistics GmbH koja se za upravljanje unutarnjim logističkim procesima oslanja na sustav upravljanja transportnim dokumentima (TDMS) translogica tvrtke TRANSLOGICA GmbH te se već sada može osvrnuti na dugogodišnju suradnju. Kako bi poslovala na cjelokupnom europskom tržištu, tvrtka Quehenberger vjeruje još jednom obiteljskom poduzeću koje pokreće inovacije: TIMOCOM. Tvrtka Quehenberger Logistics, osim što je usredotočena na to da isplativo i učinkovito iskoristi vlastitih 250 vozila i 520 000 m² skladišnog i logističkog prostora, to želi obavljati elegantnim, automatiziranim i transparentnim procesima.

Quehenberger Logistics GmbH

Uspješno digitalizirajte transportne procese zahvaljujući sučeljima

„TIMOCOM je u našem poduzeću od iznimne važnosti”, kaže Christian Fürstaller, izvršni direktor i rukovodeći partner tvrtke Quehenberger Freight GmbH. „U našem smo poduzeću ujedinjeni u nastojanju da budemo pioniri kad je riječ o digitalizaciji. To je značajno ojačalo našu odluku da se oslonimo na TIMOCOM kada je riječ o korištenju sučelja.”

Steven van Cauteren, voditelj prodaje za ključne klijente i odnosa s partnerima tvrtke TIMOCOM, dodaje: „Naš klijent ima svoju viziju, želi postati najbolje srednje logističko poduzeće u središnjoj i istočnoj Europi. TIMOCOM pak ima svoju viziju, onu o ostvarenju svijeta bez logističkih izazova. Naša stručnost i naša rješenja u obliku triju API-jeva pomažu objema vizijama da se primaknu korak bliže stvarnosti.”
Tvrtka Quehenberger Logistics nadilazi svakodnevne prepreke nastale paralelnom uporabom nekoliko sustava korištenjem svih triju sučelja.

Kako početi suradnju i angažirati partnere? Elegantno, digitalno i pravno obvezujuće

Implementiranje sučelja Burza tereta u sustav translogica omogućava tvrtki Quehenberger da samo jednim klikom iz TDMS-a u Tržište prenosi ponude tereta i skladišta. Rezultat: izbjegnuti su dvostruki unosi i pogreške prilikom prijenosa, smanjilo se utrošeno vrijeme i novac, a povećala učinkovitost u radu. Doseg se odmah povećava na više od 45 000 potencijalnih poslovnih partnera.
„Agilni pristup oba partnera rezultirao je savršenom simbiozom, koja je već polučila izvrsne rezultate u kratkim intervalima razvoja”, opisuje ovu suradnju Hansjörg Haller, glavni izvršni direktor tvrtke TRANSLOGICA GmbH. „Suradnja tvrtki TIMOCOM i translogica iznjedrila je sučelje s intuitivnim načinom rukovanja. Korištenje se može najbolje usporediti sa sučeljima portala za putovanja kao što je Trivago jer je za sklapanje pravno obvezujućeg ugovora potrebno samo nekoliko klikova.”

Sučelja kao ključ automatizacije

Dosad je taj proces bio popraćen iscrpnim maratonom e-pošte između tvrtke Quehenberger Logistics kao nalogodavca i njihovog dobavljača. Sada je za slanje naloga odgovorno sučelje Transportni nalozi, također integrirano u sustav translogica. Slanje dokumenata koji su potrebni objema stranama, poput dokumenata za prijevoz opasne robe, također se obavlja na potpuno digitalni i pravno obvezujući način te se time omogućuje izravno prihvaćanje naloga. Sučelje samostalno dokumentira sve promjene statusa u sustavu. Osim toga se u sučelju također organizira arhiviranje relevantnih (matičnih) podataka.
Quehenberger Logistics poduzima važan korak prema svojim nalogoprimcima: nalogoprimci su sa svoje strane podatke iz privitaka e-pošte prije morali ručno prepisivati u odgovarajući TMS. Automatizacijom pomoću sučelja izbjegava se takav prekid medija, a u tvrtki Quehenberger Logistics znatno se rasterećuju interni procesi rada između poslovnih partnera.
„Korištenje sustava rezultiralo je mnogim poboljšanjima, posebno po pitanju učinkovitosti. Zahvaljujući sučelju Transportni nalozi, dodjela je sada moguća bez prekida medija. Pametna integracija u sustavu translogica ostvaruje to u samo nekoliko klikova”, oduševljeno tvrdi Christian Fürstaller. „S druge strane, mi u ulozi nalogoprimca također imamo koristi od ove prednosti.”

Sve do podizvođača: vidljivost u stvarnom vremenu u lancu opskrbe

Gdje je roba? Kada će se dostaviti? I za tvrtku Quehenberger Logistics i njezine ugovorne partnere ova su dva pitanja od najveće važnosti prilikom obavljanja dogovorenih prijevoza. U toj situaciji pomaže sučelje Tracking. Putem tog se sučelja nalogodavcu u stvarnom vremenu šalju trenutni GPS podaci vozila za koje je odobreno praćenje.
„Tvrtka Quehenberger Logistics broj za praćenje želi proslijediti i podizvođačima kako bi se zajamčila što viša razina transparentnosti”, kaže Steven van Cauteren.
U praksi, nalogodavac, osim što prima GPS podatke odobrenih vozila koji se automatski prenose u njegov TMS, te podatke može i dijeliti. Budući da to značajno doprinosi međusobnom povjerenju, TIMOCOM preporuča da se podaci za praćenje ugovornim partnerima općenito stave na raspolaganje. Kao stručnjak za informatiku i podatke, TIMOCOM ovdje djeluje i kao dobavljač podataka. Korisnicima se na njihovoj uobičajenoj radnoj površini prikazuju skupne informacije od 265 uobičajenih pružatelja telematike. U softveru za planiranje korisnici također mogu usporediti GPS podatke koje pruža translogica s dogovorenim vremenom isporuke. U sljedećem koraku ovaj se softver može koristiti za određivanje procijenjenog vremena dolaska , takozvanog ETA (Estimated Time of Arrival), što je, kada je u pitanju planiranje sigurnosti, velika dodana vrijednost.

Zaključak: tri sučelja, jedan glatki postupak transporta

TIMOCOM, translogica i Quehenberger Logistics slažu se u jednom: digitalizacija i logistika neraskidivo su povezane, a još nisu ni blizu ostvarenja svojih mogućnosti.
„Naša sučelja Burza tereta, Transportni nalozi i Tracking osiguravaju da transportni proces teče nesmetano i da ne zapne u ključnim trenucima, a ova djelatnost može očekivati ​​još mnogo više”, predviđa Van Cauteren. Pandemija koronavirusa u 2020. pokazala je koliki potencijal za logističku djelatnost kriju digitalizacija i automatizacija. TIMOCOM će i dalje igrati vodeću ulogu u digitalizaciji logistike i pružati kupcima podršku kao prethodnik i pratitelj, bilo TIMOCOM Tržištem osnovom ili logičkim proširenjima, primjerice, u obliku sučelja.

na vrh