„Burza skladišta tvrtke TIMOCOM za nas je bila prava sretna slučajnost”

Kako je špediter iz Bavarske jednim klikom miša pronašao novo skladište

„Većina ljudi koji nisu iz regije i nemaju veze s ovom djelatnošću uopće ne zna da mi imamo luku.”, kaže Oliver Möhring, poslovođa i upravitelj planiranja u tvrtci Gematrans u Nürnbergu, drugom gradu po veličini u Bavarskoj. „Pritom je naša luka ovdje praktički teretni transportni i logistički centar za cijelu južnu Njemačku. Stoga nismo mogli bolje odabrati svoje sjedište.” U komercijalnom dijelu Rotterdamer Strasse sjedište je tvrtke Gematrans, špediterske tvrtke specijalizirane za prijevoz tereta sa Skandinavijom, koja je posao skladištenja i transporta unutar Njemačke započela 1984. godine.

Fokus na Skandinaviju 1999. uveo je trenutačni izvršni direktor tvrtke Jochen Rößler koji je već prethodno radio na području Skandinavije i na to područje proširio Gematrans. „Eto, onda su se ovdje stvari pokrenule”, tvrdi Rößler. Ono što smo započeli s tri vlastita vozila i šest kooperanata u Skandinaviji sada je preraslo u 30 vlastitih i unajmljenih kamiona. „A trenutačno brojimo 25 zaposlenika” dodaje Rößler.

Bez skladišta, ali ne i bez rješenja

Otkada postoji, tvrtka Gematrans imala je mogućnost korištenja skladišta poslovnog partnera izravno na lokaciji. Međutim, zbog strukturnih promjena, ondje više nije bilo moguće nastaviti s vlastitim uslugama skladištenja. Bilo je potrebno brzo pronaći rješenje. „Budući da smo već 20 godina klijenti tvrtke TIMOCOM, naša je prva pomisao bila: pogledajmo tamo.” Möhring u početku nije očekivao da će u sustavu Smart Logistics System pronaći vlastitu burzu skladišta. „To što smo ih tada otkrili bila je slučajnost – za nas prava sretna slučajnost.”

Kako se ispostavilo, tvrtka Gematrans mogla je putem internetske burze skladišta sustava TIMOCOM razmotriti mnoge skladišne prostore širom Nürnberga. Ponude su bile mnogobrojne, a upiti su se brzo postavljali. Möhring: „Ponuda na burzi skladišta bila je vrlo dobra i jasno uređena. Bilo je mnogo oglasa i različitih načina određivanja pretraživanja kako bismo pronašli ono što nam je potrebno.” I to nije bila slučajnost. Naime, šanse za pronalazak odgovarajućih pružatelja usluga na burzi skladišta veće su utoliko, ukoliko je ponuda veća i opsežnija. Burza skladišta tvrtke TIMOCOM ima daleko najveću mrežu različitih skladišnih prostora i vrsta skladišta u Europi. Korisnici sustava automatski imaju pristup burzi skladišta i potencijalno više od 7000 ponuđača skladišta iz 44 europske zemlje.

Brza rješenja unatoč posebnim zahtjevima

„Povratne informacije također su brzo stigle. Morali smo kontaktirati samo nekoliko tvrtki. U tjedan dana pronašli smo novo skladište iako smo imali posebne zahtjeve”, kaže Möhring. Ti posebni zahtjevi tvrtci Gematrans nisu baš olakšali pronalazak zamjene. Jedan od njihovih klijenata mora redovito slati svoje zaposlenike u skladište kako bi preuzeli robu s paleta u skladištu. Upravo je taj aspekt predstavljao problem većini tvrtki kojima su poslali upite. Nisu htjele strano osoblje u svojim skladištima. No špediterska tvrtka Maierl, Gematransov novi poslovni partner, s time nije imala problema. „Ako kupac ima poseban zahtjev, uvijek prvo razmotrimo što se može učiniti, a ne odustajemo izravno”, objašnjava Mark-Oliver Maierl, direktor špediterske tvrtke. Christian Stark, poslovođa špediterske tvrtke Maierl, dodaje: „Do sada smo uspjeli udovoljiti većini želja kupaca.” Pa tako i onoj tvrtke Gematrans. Suradnja je započela tek ove godine, ali se zbog pozitivnog iskustva dodatno razvija. Od sada će špediterska tvrtka Gematrans sve poslove skladištenja voditi u skladišnim i logističkim prostorima tvrtke Maierl. „I to, nadam se, sljedećih 30 godina”, smije se Möhring.

Više o korištenju i funkcijama brze skladišta saznat ćete na našoj Obavijesti-o-uslugama.

na vrh