08.06.2016

Od transporta do logistike 4.0

Branša se priprema za budućnost

(2)

Kada je početkom travnja gotovo automatski Europom prošlo šest kamiona-konvoja, medijska pozornost bila je ogromna. Inicijativa European Platooning Challenge pritom je jasno pokazala u kojem smjeru se razvija transportna i logistička industrija te što je sada već moguće. Umrežavanje je već samo po sebi ključ za veću učinkovitost i konkurentnost u logistici.

Vizije za budućnost logističke branše: Kamioni koji putuju na maloj udaljenosti u zavjetrini onoga ispred automatski reagiraju na druge sudionike u prometu i tijekom vožnje uvijek ažuriraju očekivani dolazak na utovarnu rampu ili digitalno dostavljaju dokumente. Uz inicijativu European Platooning Challenge učinjen je korak naprijed u budućnost – zahvaljujući proizvođačima vozila.
U ostalim područjima industrije poduzeća već rade na optimizaciji i umrežavanju pojedinačnih strujanja dodanih vrijednosti. Biti će uzbudljivo kada tvrtke iz različitih područja branše međusobno budu surađivale. Naime, kombinacija tih strujanja stvara maksimalnu sinergiju.

Bolje iskorištavanje vozila
Kao dio inicijative European Platooning Challenge, u središtu pažnje bile su i teme „Iskorištavanje kamiona“ i „Izbjegavanje praznih vožnji“. Proizvođač automobila Damiler na „Campus Connectivity“ u Düsseldorfu predstavio je šanse i mogućnosti koje su na raspolaganju prijevozničkim poduzećima kada primjerice umreže telematske službe i njihov dispozicijski softver s burzom tereta. Kada bi se u budućnosti proizveo još inteligentniji kamion koji komunicira s burzom tereta, postigla bi se najviša razina učinkovitosti i profitabilnosti.

Najveća europska transportna platforma TimoCom već se pripremila za takvu budućnost – ono što nedostaje je široka primjena umreženih kamiona. Trenutno je s TimoComom umreženo preko 180 pružatelja telematskih usluga. Unutar transportne platforme povezano je rješenje za praćenje uz burzu tereta i platformu za raspisivanje natječaja. Logistička i transportna poduzeća izravno putem sučelja mogu povezati TimoCom sa zasebnim dispozicijskim softverom.

Budućnost je već započela
Ovo umrežavanje za odvijanje rada znači da disponent unutar softvera može unijeti relaciju i uz pomoć TimoCom Tracking mogućnosti precizno znati kada kamion pristiže na mjesto isporuke te pretragom unutar radijusa pronaći odgovarajući teret za povratak. Ako inteligentni i umreženi kamioni budu dio ovog procesa, zamislivo je da komuniciraju automatski s transportnom platformom i integriranim telematskim sustavom te da disponentu daju prijedloge oko povratnih tereta iz trenutnih podataka o lokaciji.

Inicijativa European Platooning Challenge je transportnoj i logističkoj branši dala nove impulse do logistike 4.0. Neka su poduzeća po tom pitanju već i sada pioniri u inovacijama, međutim suradnje i umrežavanje svih sudionika transportnog lanca u budućnosti će osigurati više profitabilnosti i učinkovitosti.

Pressemitteilungen herunterladen