Transportno tržište 26.11.2019
2

Digitalizacija u cestovnom prometu: što je s prijevoznicima?

Poboljšavanje upravljanja pomoću digitalizacije

Poboljšavanje upravljanja pomoću digitalizacije

Tema nije nova, ali je još uvijek aktualna. Cestovni prijevoznici već dugo koriste IT alate kao što je TMS ili elektroničko registriranje cestarine. Daljinsko prenošenje podataka pomoću sustava EDI postoji već mnogo godina, ali koristi ga samo 35 % poduzeća koje se bave cestovnim prijevozom tereta na velike udaljenosti. Danas prijevoznici i njihovi nalogodavci koriste programe i sustave nove generacije koji su dostupni i na pametnom telefonu i koji .revolucioniraju način rada svih sudionika.

Tehnologija već postoji, ali za njezino pripremanje potrebno je vrijeme ...

 Nove digitalne tehnologije koje klijenti hvale omogućuju pretovarivačima da prate svoje procese u stvarnom vremenu i analiziraju podatke o prometu kako bi optimirali produktivnost svog lanca isporuke i tako smanjili troškove. Sustavi utemeljeni na internetu ili sustavi EDI ili softver u oblaku cvjetaju na tržištu kako bi digitalizirali lanac isporuke. Prijevoznici su uvjereni da su digitalne tehnologije korisne posebno pri svladavanju zadataka s malim stvaranjem vrijednosti i velikim utroškom vremena, no njihova primjena izostaje prvenstveno kod malih i srednjih poduzeća koja se bave cestovnim prijevozom tereta na velike udaljenosti. Postoje nebrojene digitalne ponude koje u transportnoj branši trebaju olakšati rad. Teško je odabrati jednu od njih, posebno ako one nisu uvijek kompatibilne jedna s drugom.

Nedovoljno usklađivanje podataka kod različitih digitalnih rješenja i poteškoće pri svladavanju tih tehnologija još uvijek su zapreke za njihovu primjenu.

Poboljšavanje upravljanja pomoću digitalizacije

Potreba za digitalizacijom kod poduzeća za transport vrlo je velika. Prvenstveno je riječ o tome da se poboljša produktivnost, sigurnost i rentabilnost poduzeća za transport i da se osim toga također digitalizira upravljanje. To su važne teme za rukovoditelje u cestovnom prijevozu tereta na velike udaljenosti budući da digitalizacija uspijeva tek uz temeljni stav otvoren za nju.

Za prijevoznike već danas postoje umrežena digitalna rješenja za bolje korištenje podataka koja vozačima olakšavaju svakodnevicu. : od upravljanja vremenom vožnje preko predviđanja mjera za održavanje kamiona i guma do upravljanja, organizacije ruta, geografske lokalizacijekamiona, elektroničkog tovarnog lista ili pretraživanja tereta. Digitalne tehnologije već danas pomažu kako bi se svakodnevica prijevoznika pojednostavila, a i u budućnosti će biti neizostavan alat u cestovnom prometu tereta.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh