Zanje o logistici 17.01.2021
4

IFS certifikacija – najvažnije prednosti za proizvodnju i trgovinu

IFS certifikati: prednosti sigurne proizvodnje hrane

Upravo su proizvođači vlastitih robnih marki suočeni s izazovom da dugoročno udovolje zahtjevima potrošača. Bilo da je riječ o prehrambenim proizvodima, elektroničkim uređajima, odjeći ili prijevoznim sredstvima – svi žele ostvariti održivu konzumaciju. 62 posto ispitanika istraživanja o održivosti koje je 2020. u Njemačkoj provela tvrtka Facit, priznaje da im je važno da se u proizvodnji prehrambenih proizvoda ne upotrebljavaju štetne kemikalije. Izbjegavanje otpada od ambalaže važno je 56 posto sudionika istraživanja. Norma IFS (International Featured Standards) podržava proizvođače, trgovce i pružatelje usluga pri osiguranju kvalitete s obzirom na sve veće zahtjeve potrošača, a priznaje ju organizacija GFSI (Global Food Safety Initiative).

55 poduzeća koja djeluju u sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM raspolaže IFS certifikatom te je tu ispravu, zajedno s ostalima, objavilo na svom profilu poduzeća. Ti pružatelji usluga za vas mogu obavljati logističke usluge u skladu sa strogim IFS normama. Odgovarajućeg pružatelja usluga možete pronaći putem aplikacije Natječaji.

U nastavku možete pročitati najvažnije informacije o organizaciji IFS Food za proizvodna i trgovačka poduzeća.

IFS Food – održiva sigurnost hrane tržišna je prednost

Tvrtka koja nosi certifikat IFS Food za svoje proizvode, svojim kupcima daje do znanja da pridaje velik značaj sigurnosti prehrambenih proizvoda na svim razinama procesa proizvodnje. To znači da od sirovine i njezine obrade, sve do početnog pakiranja konačnog proizvoda postoji maksimalna transparentnost. Tijekom cjelokupnog procesa proizvodnje primjenjuju se najviši standardi sigurnosti i kvalitete. Prehrambeni proizvodi koji se proizvode prema normi IFS Food također ispunjavaju zakonske zahtjeve koji proizlaze iz zakonodavstva o prehrambenim proizvodima.

IFS certifikat poduzeću omogućava da se, kako proizvodnjom, tako i marketingom, pozitivno istakne u tržišnoj utakmici

  • optimizacijom procesa proizvodnje i njihovim strogim pridržavanjem i nadzorom,
  • povećanjem kvalitete proizvoda,
  • smanjenjem broja opoziva proizvoda i rizika odgovornosti,
  • razumnim korištenjem resursa,
  • smanjenjem proizvodnog otpada,
  • uštedom troškova i vremena,
  • osiguravanjem sigurnosti svih interesnih skupina (dobavljača, kupaca, potrošača),
  • jačanjem povjerenja u svoje proizvode i lojalnosti kupaca.

Treba dobro planirati: doznajte kako dobiti IFS certifikat

Poduzeća koja ciljaju na certifikaciju prema normama IFS Food trebala bi se unaprijed podrobno upoznati s kriterijima zahtjeva i predstojećim revizijama.

Planiranje, između ostalog, obuhvaća

  • podizanje svijesti zaposlenika i jednoglasno odobravanje planirane certifikacije unutar poduzeća,
  • korištenje sustava upravljanja kvalitetom,
  • utvrđivanje i evidentiranje izvora rizika sa stajališta HACCP-a,
  • stvaranje odgovarajuće proizvodne i higijenske prakse u skladu s GMP-om,
  • stjecanje opsežnog znanja o IFS certifikatu i o pravnoj osnovi.

Revizije: parametri za pripremu, tijek i ispravke

Planiranje također od poduzeća zahtjeva čitav niz revizija. U idealnom slučaju, certifikaciju je moguće ostvariti samo nakon jedne jedine revizije. Ipak, neobavezna predrevizija  nudi mogućnost rasprave s revizorom o svim potrebnim ispravcima, koji se zatim mogu provesti za stvarnu reviziju za dodjelu certifikata. Dobra je podrška za predreviziju IFS softver auditXpress.

Prema informacijama na mrežnoj stranici tvrtke TÜV Rheinland, revizije i provjere obavljaju se u sljedećih šest koraka:

  1. predrevizija (neobavezno)
  2. provjera dokumentacije
  3. revizija za dodjelu certifikata
  4. dodjela certifikata i prijem u mrežnu bazu podataka certifikata Certipedia
  5. godišnja nadzorna revizija
  6. recertifikacija nakon tri godine i nastavak kontinuiranog procesa poboljšanja

Poduzeće koje se kandidira samo odabire certifikacijsko tijelo, a tijekom postupka prati ga stalni revizor. Budući da se certifikacija obavlja na osnovi proizvoda, revizije se mogu provesti samo onda kada su se proizvodi stvarno upravo proizveli. Usto, potrebna je prisutnost osoba odgovornih za reviziju.

Dodatni detalji o pojedinačnim fazama postupka certificiranja i popis certifikacijskih tijela dostupni su ovdje.

Prilagođena norma IFS Food V7  vrijedi od 01. srpnja 2021.

Zahtjevi norme IFS Food 7 koji se temelje na trenutnoj normi IFS Food 6.1 primjenjivat će se od 1. srpnja 2021. godine. Od tog će trenutka oni biti obvezni za dobavljače s certifikatom IFS u svim fazama proizvodnje prehrambenih proizvoda. Izmjene norme IFS Food 7 odnose se, između ostalog, na procjene koje se vrše u poduzeću na licu mjesta. Stoga će se njima u budućnosti pridavati veća pozornost. Kultura sigurnosti prehrambenih proizvoda dodana je na popis zahtjeva kao jedan od najvažnijih kriterija.

Standardi i programi razvoja za transparentni lanac opskrbe

Kada je projekt lansiran 2003. godine, fokus je još bio na sigurnosti prehrambenih proizvoda. Tada je IFS stajalo za International Food Standard, projekt započet suradnjom njemačkog trgovačkog udruženja Handelsverband Deutschland (HDE) i francuskog udruženja trgovaca na veliko i malo (FCD: Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution). U međuvremenu je raspon standarda narastao i sada uključuje kućanske i higijenske proizvode.

IFS standardi programi:

  • IFS Food 7
  • IFS HPC
  • IFS Food 6.1
  • IFS Wholesale/ Cash & Carry
  • IFS Logistics 2.2
  • IFS Broker 3
  • IFS ACsecure 1.1
  • IFS Global Markets Food
  • IFS Global Markets Logistics
  • IFS Global Markets HPC

Detalje o standardima i programima možete pronaći na popisu IFS International Featured Standards.

IFS Logistics: certifikat za logističare

Logistička poduzeća mogu se prijaviti za dodjelu certifikata IFS Logistics. Pritom je fokus na posebnim zahtjevima za logističare, npr. skladištenju i transportu prehrambenih proizvoda sa i bez ambalaže.

Certifikati: odličja vašeg poduzeća

Pečati i certifikati vašim kupcima pokazuju da imaju posla s pouzdanim partnerom. Naime, kao i vaši kupci, vi također postavljate visoke standarde kvalitete i sigurnosti. Odličja povećavaju vaše šanse da se probijete na nova tržišta i etablirate svoje poduzeće i u inozemstvu.

Priključite se mreži proizvodnih i trgovačkih poduzeća odlikovanih IFS certifikatima diljem Europe, s više od 45 000 provjerenih kupaca. Kao postojeći klijent, certifikate također možete učitati na svoj profil poduzeća i tako privući više pažnje.

Keywords:

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh