Zanje o logistici 22.02.2024
2

Usklađivanje zabrana prometa za kamione na TEN-T cestovnoj mreži

zabrana prometa za kamione na TEN-T cestovnoj mreži

U cilju poboljšanja prometne efikasnosti i izbjegavanja paralize prometa, posebno u Europskoj uniji, talijanska organizacija prijevoznika ANITA (Associazione Nazionale Imprese Trasporti Automobilistici) predlaže značajnu inicijativu. Ova inicijativa se fokusira na usklađivanje zabrana prometa za kamione na TEN-T cestovnoj mreži, koja obuhvaća Europsku uniju, Veliku Britaniju, Švicarsku i Norvešku.

Usuglašavanje zabrana prometa: praktični pristup

Konkretno, predloženo usuglašavanje zabrana prometa podrazumijeva jedinstvena pravila za cijelu TEN-T mrežu. Ovo bi moglo značiti primjenu zabrana prometa kamiona ili na isti dan u svim zemljama ili pak njihovo potpuno ukidanje na TEN-T mreži. Takav pristup omogućava bolju organizaciju i planiranje prijevoza, čime se sprječavaju zastoji i neefikasnost u prometu.

Što je TEN-T cestovna mreža?

TEN-T cestovna mreža igra ključnu ulogu u prometnoj infrastrukturi Europe. Ova mreža uključuje:

TEN-T jezgre mreže (Core Network): Ovaj segment mreže povezuje ključne europske regije, luke i zračne luke, te je od vitalnog značaja za povezivanje različitih dijelova kontinenta. Uključuje i projekte koji unapređuju intermodalnost – kombinaciju različitih vrsta prijevoza.

TEN-T pomoćne mreže (Comprehensive Network): Ova mreža dopunjuje jezgru mreže i obuhvaća dodatne prometne koridore koji su bitni za gospodarski razvoj i povezanost unutar EU. Pomaže u integraciji manje razvijenih regija u širi europski prometni sustav.

Pogledajte interaktivnu mapu TEN-T mreže

Ciljevi i prednosti TEN-T mreže

Glavni cilj TEN-T mreže je olakšati promet i mobilnost diljem Europe, smanjiti gužve, povećati sigurnost u prometu i pridonijeti održivosti putovanja. Mreža također promiče intermodalnost, odnosno bolje povezivanje različitih oblika prijevoza (cestovni, željeznički, pomorski, zračni), čime se osigurava efikasniji i brži transport robe i putnika.

Inicijativa za usklađivanje zabrana prometa kamiona na TEN-T mreži predstavlja korak naprijed u stvaranju efikasnijeg, sigurnijeg i održivijeg prometnog sustava u Europi. Takav pristup ne samo da bi olakšao rad prijevoznika, već bi i značajno doprinio ukupnoj prometnoj povezanosti i mobilnosti unutar europskog kontinenta. 

 

Ovo bi vas također moglo zanimati:

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh