Sada možete brzo i jednostavno osmisliti svoje transportne i logističke procese. Bilo da se radi o pokretanju transporta, implementaciji ili upravljanju narudžbama, u Pametni logistički sistem iz TIMOCOM -a pronađite odgovarajuću aplikaciju za svoje potrebe i stupanj digitalizacije.

CMR

CMR se odnosi na međunarodni sporazum o međunarodnom prijevozu cestom.

CMR je kratica za „Convention relative au contrat de transport international de marchandises par route“, na hrvatskom: Konvencija o ugovoru o međunarodnom prijevozu robe cestom. Sporazum regulira dodjelu i izvršavanje naloga te postupke u slučaju neispunjavanja obveza kao i gubitka ili oštećenja robe koja se prevozi. Sporazum također sadrži odredbe vezane uz reklamacije i situaciju uzastopnih prijevoznika. Ukoliko predmet nije u dovoljnoj mjeri pokriven CMR sporazumom, kao nadopuna vrijede državni zakoni. Sporazum je isključivo namijenjen za utovar cestovnih vozila. U okviru CMR-a kontejneri ili izmjenjivi sanduci se sami po sebi ne ubrajaju u vozila. Za međunarodni prijevoz te vrste izdaje se standardizirani CMR teretni list.

Povijest
Sporazum je postignut 1956. pod pokroviteljstvom UN-a. Najprije ga je potpisalo deset država. Članice osnivači CMR-a bile su Belgija, Njemačka, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Poljska, Švedska i Švicarska.

U Saveznoj Republici Njemačkoj sporazum je ratificiran 1961., a u Njemačkoj Demokratskoj Republici 1974. U međuvremenu su se priključile sve europske države, osim toga dvije afričke zemlje (Maroko i Tunis), kao i više država središnje Azije i Srednjeg Istoka.

Pojam
Pojam CMR zapravo se odnosi na sami sporazum, ali u praksi se često (netočno) koristi za CMR teretni list. Taj standardizirani formular je zapravo propisan samo za međunarodne prijevoze pod uvjetom da je (barem) zemlja pošiljatelj ili zemlja primatelj članica CMR-a U svakodnevici prijevoza često se koristi i u nacionalnim prijevozima.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

na vrh