skip navigation

Pojmovnik transporta

Upisi u leksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž

Sada možete brzo i jednostavno osmisliti svoje transportne i logističke procese. Bilo da se radi o pokretanju transporta, implementaciji ili upravljanju narudžbama, u Pametni logistički sistem iz TIMOCOM -a pronađite odgovarajuću aplikaciju za svoje potrebe i stupanj digitalizacije.

FTL (Full Truck Load)

Izrazom FTL (Full Truck Load) označava se prijevoz u kojemu kamion prevozi jedan teret kojim je čitavi kamion natovaren. Na hrvatskom to nazivamo cijelokupni ili kompletni utovar.

I za vozača i za prijevoznika, kao i za nalogodavca je takav teret vrlo praktičan. Za prijevoznika to znači izostanak dodatnih izdataka za obavijesti o isporuci, fakturiranje i vremena čekanja na više mjesta utovara i istovara. Vozač ima manje napora prilikom utovara i istovara te osiguravanja tereta. Prednost za nalogodavca je da se tu radi o najbržoj mogućoj varijanti prijevoza jer roba koju se prevozi bez dodatnog pretovara putuje direktnim putem od mjesta utovara do primatelja.

Suprotan izraz od FTL je teret manji od cijelokupno utovarenog kamiona, tj. LTL (Less Than Truckload). Puni kontejner označavamo izrazom FCL (Full Container Load), a u prometu željeznicom govorimo o vagonskom teretu.

Postanite insider u profesiji

Registrirajte se ovdje i redovito primajte relevantne članke koji će vam olakšati svakodnevni rad i proširiti poslovne vidike.

Prijava na newsletter

Polja označena znakom '*' su obvezna, zbog toga ih obvezno ispunite.

Slanjem svoje prijave potvrđujete svoju suglasnost s našim smjernicama za zaštitu podataka.

Prijava na bilten:


Vaši osobni podaci (adresa e-pošte, ime i prezime) radi slanja informacija tvrtke TIMOCOM GmbH proslijedit će se bazi podataka SC-Networks GmbH (registarski sud: Prvostupanjski sud München, registarski broj: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2, 82319 Starnberg. Tvrtka SC-Networks GmbH podliježe saveznom zakonu o zaštiti podataka i uputama tvrtke TIMOCOM GmbH.

na vrh