Sada možete brzo i jednostavno osmisliti svoje transportne i logističke procese. Bilo da se radi o pokretanju transporta, implementaciji ili upravljanju narudžbama, u Pametni logistički sistem iz TIMOCOM -a pronađite odgovarajuću aplikaciju za svoje potrebe i stupanj digitalizacije.

Logistika 4.0

Pod izrazom logistika 4.0. podrazumijevamo najmoderniju logistiku koja uključuje umrežavanje, digitalizaciju i računalstvo. U skladu s time, zadatak logističara više nije ograničen - kao ranije - na čisti prijevoz, već se temelji na funkciji koordinacije logistike u cijelom dostavnom lancu koja obuhvaća sve funkcije i poduzeća.

Pojam
Izraz logistika 4.0 nastao je na temelju koncepta industrija 4.0 koji je prvi puta upotrebljen 2011. u Hannoveru, na sajmu IAA Gospodarska vozila. Prema tome se nalazimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Prva se dogodila korištenjem parnog stroja, druga korištenjem električne energije i uvođenjem pokretnih traka. Treća industrijska revolucija - nazivamo ju i digitalnom revolucijom - nastupila je automatizacijom proizvodnje i upotrebom elektronike, primjerice kontrola koje se mogu programirati.

Logistika 4.0 nastavlja taj trend korištenjem suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije. Inteligentni i digitalno povezani sustavi trebali bi omogućavati direktnu međusobnu komunikaciju između ljudi, strojeva, pogona, logistike i proizvoda. Ako logistiku čim ranije uključimo u dostavni lanac, postižemo optimizaciju proizvodnje just-in-time (točno-na-vrijeme). S druge strane, prijevoznici se nadaju većoj sigurnosti planiranja, boljoj iskorištenosti kapaciteta njihove flote i kraćim vremenima čekanja na mjestima utovara/istovara.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

na vrh