skip navigation

Pojmovnik transporta

Upisi u leksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž

Logistika 4.0

Pod izrazom logistika 4.0. podrazumijevamo najmoderniju logistiku koja uključuje umrežavanje, digitalizaciju i računalstvo. U skladu s time, zadatak logističara više nije ograničen - kao ranije - na čisti prijevoz, već se temelji na funkciji koordinacije logistike u cijelom dostavnom lancu koja obuhvaća sve funkcije i poduzeća.

Pojam
Izraz logistika 4.0 nastao je na temelju koncepta industrija 4.0 koji je prvi puta upotrebljen 2011. u Hannoveru, na sajmu IAA Gospodarska vozila. Prema tome se nalazimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Prva se dogodila korištenjem parnog stroja, druga korištenjem električne energije i uvođenjem pokretnih traka. Treća industrijska revolucija - nazivamo ju i digitalnom revolucijom - nastupila je automatizacijom proizvodnje i upotrebom elektronike, primjerice kontrola koje se mogu programirati.

Logistika 4.0 nastavlja taj trend korištenjem suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije. Inteligentni i digitalno povezani sustavi trebali bi omogućavati direktnu međusobnu komunikaciju između ljudi, strojeva, pogona, logistike i proizvoda. Ako logistiku čim ranije uključimo u dostavni lanac, postižemo optimizaciju proizvodnje just-in-time (točno-na-vrijeme). S druge strane, prijevoznici se nadaju većoj sigurnosti planiranja, boljoj iskorištenosti kapaciteta njihove flote i kraćim vremenima čekanja na mjestima utovara/istovara.

Budite u toku!

Ovdje se možete prijaviti na besplatni newsletter.

Prijava na newsletter

Polja označena znakom '*' su obvezna, zbog toga ih obvezno ispunite.

Slanjem svoje prijave potvrđujete svoju suglasnost s našim smjernicama za zaštitu podataka.

Prijava na bilten:


Vaši osobni podaci (adresa e-pošte, ime i prezime) radi slanja informacija tvrtke TIMOCOM GmbH proslijedit će se bazi podataka SC-Networks GmbH (registarski sud: Prvostupanjski sud München, registarski broj: HRB 14 65 73), Enzianstr. 2, 82319 Starnberg. Tvrtka SC-Networks GmbH podliježe saveznom zakonu o zaštiti podataka i uputama tvrtke TIMOCOM GmbH.

na vrh