30.04.2020

TIMOCOM Transportni barometar: Europsko transportno tržište uzjogunilo se u znaku koronavirusa

Tijekom krize uzrokovane koronavirusom u prvom kvartalu 2020. godine došlo je do znatnih kolebanja na transportnom tržištu.

TIMOCOM Transportni barometar

Erkrath, 30. travnja 2020. – Nesigurnost s obzirom na tijek krize uzrokovane koronavirusom u ožujku je dovela do naglog porasta ponuda tereta na europskom transportnom tržištu. „Mnoga poduzeća su s obzirom na zatvaranje granica i ostala ograničenja u znaku koronavirusa provela narudžbe prije nego što je bilo planirano”, Tilman Fecke, analitičar poslovanja u tvrtki TIMOCOM, komentira neobično snažan porast ponuda tereta koje su do sredine ožujka postavljene na vodećoj europskoj burzi tereta.

„Trenutno se u ponudi tereta naziru lagane tendencije poboljšanja. Kako će se transportno gospodarstvo nastaviti razvijati u znaku pandemije koronavirusa, ipak će se pokazati tek u drugom kvartalu.” Gunnar Gburek Company Spokesman TIMOCOM

Tako je tvrtka TIMOCOM u prvom kvartalu 2020. godine zabilježila porast ponuda tereta od 16 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine; transporti iz zemalja EU-a u smjeru Italije porasli su za 26 posto, u smjeru Poljske čak za 53 posto. Posebno tražena bila su rashladna vozila. Na vrhuncu je potražnja za transportima vođenima temperaturom porasla za 50 posto u usporedbi s vrijednostima za prethodnu godinu, javlja vlasnik burze tereta.

Količine tereta sredinom ožujka smanjile se za više od dvije trećine

Prekretnicu uzlaznog kretanja od sredine ožujka predstavlja karantena širom Europe koja je dalekosežno dovela do mirovanja proizvodnih pogona i – ne računajući maloprodaju namirnica – do pada količine isporuke. „Unatoč povećanom broju transporta u području namirnica količine tereta širom Europe od sredine do kraja ožujka smanjile su se za više od dvije trećine”, izvještava Fecke. „Još nije postojao sličan trend prije Uskrsa.” Inače se dnevno u sustavu TIMOCOM postavlja do 750 000 ponuda tereta i utovarnog prostora.

Iako transportna poduzeća u vremenima karantene očajnički traže naloge kako bi popunila svoje kamione, kapaciteti tereta postavljeni na tržište preko tvrtke TIMOCOM smanjili su se u prvom kvartalu ove godine. Tako se broj dostupnih kamiona u prvom kvartalu širom Europe smanjio za tri posto u usporedbi s prvim kvartalom prethodne godine; u Njemačkoj se broj ponuda vozila smanjio čak za 15 posto. Kako se to slaže jedno s drugim?

„Primjećujemo da transportna poduzeća zbog nedostatka tereta privremeno povlače s tržišta dijelove svoje flote vozila”, komentira glasnogovornik tvrtke TIMOCOM Gunnar Gburek. Tako zbog izvanrednog stanja u kojem se svijet nalazi ovih tjedana dolazi do izobličenja tržišta. Gburek ipak pokazuje optimizam: „Trenutno se u ponudi tereta naziru lagane tendencije poboljšanja. Kako će se transportno gospodarstvo nastaviti razvijati u znaku pandemije koronavirusa, ipak će se pokazati tek u drugom kvartalu.”

Pomoću transportnog barometra FreightTech poduzeće TIMOCOM od 2009. godine analizira razvoj ponude i potražnje transporta burze tereta integrirane u sustav Smart Logistics System. Više od 130 000 korisnika na taj način stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno. Taj sustav pomaže više od 43 000 klijenata tvrtke TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno postignu svoje logističke ciljeve.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh