31.01.2021

TIMOCOM Transportni barometar: porast tereta u završnici

Prosinac 2020. s rekordnim brojkama – najbolje vrijednosti unatoč koroni

TIMOCOM Transportni barometar

Erkrath, 31. 01. 2021. – Turbulentna „korona” godina u četvrtom kvartalu pokazala se optimističnom na kraju. TIMOCOM Transportni barometar, koji se obračunava pomoću unosa tereta iz 44 registrirane europske zemlje, pokazuje 9 % unosa tereta više nego u prethodnom kvartalu 2020. godine. Iako su se unosi tereta u listopadu (-4 %) i studenom (-28 %) smanjili u odnosu na izrazito snažan rujan (+70 %), branša se u prosincu ponovo značajno oporavila. Unosi tereta još jednom su se povećali za 18 % u usporedbi s prethodnim mjesecom. Taj rast je posebno uočljiv budući da je prosinac još jednom nadmašio studeni 2020. s gotovo 1,5 milijuna tereta. To je značajna vrijednost budući da je posljednji mjesec u godini u pravilu slabije izražen.

Turbulentna „korona” godina u četvrtom kvartalu pokazala se optimističnom na kraju.

Vrijednosti iz prethodne godine prekoračene unatoč koroni

Ako se brojke za kvartal usporede s prethodnom godinom, unatoč vrijednostima iz listopada i studenog proizlazi 53 % više unosa tereta u posljednjem kvartalu 2020. u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine. Kao što se dogodilo već u rujnu 2020., primjerice i u listopadu ponovo je prekoračena vrijednost od 10 milijuna unosa tereta. Osim toga, listopad, studeni i prosinac pokazuju najveća odstupanja od prethodne godine u cijeloj 2020. godini. Izraženo u brojkama, usporedba s istim kvartalom prethodne, 2019. godine izgleda ovako: listopad 43 %, studeni 47 % i prosinac 76 % više ponuda tereta nego u istom kvartalu 2019. godine.

Učinci oporavka unatoč visokoj kolebljivosti

Cjelokupna slika TIMOCOM Transportnog barometra za prethodnu godinu pokazuje visoku kolebljivost zajedno s djelomično znatnim učincima oporavka. Značajan čimbenik za to su različite faze zatvaranja u Europi. Primjer za to: ponude tereta za ture iz Njemačke prema Francuskoj u usporedbi s 2019. godinom smanjile su se za 84 % u travnju, a za 67 % u svibnju. Nakon popuštanja stroge zabrane izlaska iz zemlje sredinom svibnja, u lipnju se potražnja naglo povećala i bila je čak 16 % veća u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine. Ukupno se broj unosa tereta 2020. godine povećao za 8 % u usporedbi s 2019. godinom – unatoč znatnim kolebanjima zbog pandemije.

I Njemačka s uspješnim prosincem

Trend za Njemačku pokazuje sličnost s brojkama širom Europe. U prometu unutar zemlje od listopada do prosinca 2020. ostvareno je čak 9 % unosa tereta više nego u prethodnom kvartalu, a 62 % više nego od listopada do prosinca 2019. Usporedba s prethodnim mjesecom izgleda ovako: listopad -8 %, studeni -38 % i u prosincu povećanje od 38 % u usporedbi s prethodnim mjesecom. Usporedba s istim kvartalom 2019. godine za teret unutar Njemačke izgleda ovako: listopad 53 %, studeni 47 % i prosinac čak povećanje za 89 %. Obično slabi prosinac nadmašio je čak i najjači mjesec prethodne godine (rujan 2019.) s obzirom na zbroj unosa tereta za gotovo 1 %.

Pojedine zemlje ponovo nadoknađuju gubitke

Pandemija je značajno utjecala i na pojedine relacije među zemljama TIMOCOM Transportnog barometra. I ovdje se uglavnom pokazuje trend da je prosinac zaključio godinu kao vrlo snažan mjesec. Pritom je posebno upadljiv bio primjerice uvoz iz Austrije prema Njemačkoj koji se u posljednjem kvartalu 2020. u prosjeku povećao za oko 175 % u usporedbi s posljednjim kvartalom 2019. (listopad 114 %, studeni 235 %, prosinac 175 %).  Transportni barometar zabilježio je snažan rast i za unose tereta iz Italije prema Njemačkoj (listopad 58 %, studeni 128 %, prosinac 139 %). Uzrok toga vjerojatno su drastični događaji koji su se odvijali u Italiji tijekom prvog vala korone. No u drugoj polovici godine trgovina između Italije i Njemačke ponovo se normalizirala. Što je izgubljeno u drugom kvartalu, nadoknađeno je u daljnjem tijeku godine.

Rumunjska na dnu

Tendencije oporavka u posljednjem kvartalu 2020. bile su manje značajne prvenstveno u Rumunjskoj. Doduše, povećao se broj ponuda tereta, primjerice iz Njemačke prema Rumunjskoj, u prosincu 2020., ali to nije moglo preokrenuti cjelokupni negativni trend. Konkretno je u listopadu bilo -40 %, u studenom: -42 %, u prosincu -10 % ponuda tereta u usporedbi s istim mjesecima prethodne godine. Slična situacija prisutna je kod tereta iz Poljske prema Rumunjskoj. Osim toga, ovdje se prosinac razvio negativno, za razliku od europskog trenda (listopad -35 %, studeni -15 %, prosinac -32 %).

Pomoću Transportnog barometra FreightTech poduzeće TIMOCOM od 2009. godine u 44 europske zemlje analizira razvoj ponude i potražnje transporta burze tereta integrirane u sustav Smart Logistics System. Više od 135 000 korisnika stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno. Taj sustav pomaže više od 45 000 klijenata tvrtke TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno postignu svoje logističke ciljeve.

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh