29.04.2024

TIMOCOM Transportni barometar: Cijene tereta ponovno će pasti sljedećih tjedana nakon što su porasle prije Uskrsa

Potražnja za prijevozom ostala je visoka u prvom kvartalu 2024. Na TIMOCOM tržištu bilo je više nego dvostruko više ponuda tereta nego u istom kvartalu prethodne godine.

TIMOCOM DE transportni barometar udio tereta

Suprotno negativnom raspoloženju s početka godine, prometno tržište se u prvom kvartalu razvijalo vrlo pozitivno. U apsolutnom broju, ulasci tereta bili su znatno iznad prethodnog tromjesečja (+30%) i gotovo su dosegli razinu iz 2022. godine. U cijeloj Europi, više od dvostruko više ponuda tereta objavljeno je na TIMOCOM tržištu nego u prvom tromjesečju 2023. (+106%). Osobito pred Uskrs osjetno je porastao broj ponuda i cijena u odnosu na prethodnu godinu. 

Potražnja za prijevoznim kapacitetima ostala je vrlo visoka čak i u uobičajeno slabom mjesecu veljači. Oštar pad tržišta prijevoza koji su mnogi očekivali nije se ostvario. S jedne strane zato što je smanjen broj raspoloživih vozila jer su mnogi teretni prijevoznici smanjili dio svojih kapaciteta ili ih nisu ponovno povećali. 28% manje kamiona izlistano je na TIMOCOM tržištu u prvom kvartalu 2024. nego u prvom kvartalu 2023. S druge strane, gospodarski pad nije bio tako ozbiljan kao što se strahovalo na početku godine. U usporedbi s prethodnim kvartalom, u kojem je božićno poslovanje bilo tradicionalno jako, pred Uskrs je generirano još 30% više ponuda tereta. 

„Pozitivan trend u razmjeni robe unutar Europe odražava se u brojkama isporuke tereta i nastavit će se tijekom ljeta.” Gunnar Gburek, voditelj poslova u TIMOCOM-u

Pred Uskrs su poskupjeli prijevozi

U prosjeku su cijene tereta u ponudi u Europi bile 6,2% više nego u istom kvartalu prethodne godine. “S obzirom na povećane troškove cestarine, osoblja i energije, ovo je umjereno povećanje”, kaže Gunnar Gburek, voditelj poslova u TIMOCOM-u, komentirajući razvoj cijena. Rast cijena vozarina sezonski je zbog povećane potražnje u tjednima prije Uskrsa, jer u tim danima posebno trgovci očekuju dodatne isporuke. U nekim slučajevima cijene su ovdje bile i do 16% više nego prethodne godine. “Očekuje se da će porast cijena u ožujku pasti u drugom tromjesečju 2024., između ostalog, zbog teških pregovora o cijenama na spot tržištu, a cijene vozarina će posljedično ponovno pasti. Ipak, može se pretpostaviti da će cijena kilometra biti u prosjeku viša od ponuđenih cijena za 2023. godinu”, kaže Gburek. 

Situacija među tvrtkama se poboljšala

U Njemačkoj je ponuda prijevoza značajno porasla u prvom kvartalu 2024. Povećanje od 102% u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine je značajan porast unatoč sumornim gospodarskim prognozama, iako je usporedivo tromjesečje 2023. bilo posebno slabo. Situacija među tvrtkama u Njemačkoj značajno se popravila. Brojke koje je institut Ifo objavio krajem ožujka mogu se protumačiti kao obrat trenda. Ifo indeks poslovne klime porastao je na 87,8 bodova u ožujku, sa 85,7 bodova u veljači. Očekivanja tvrtki također su manje pesimistična nego prije. Ispitanici sada imaju više samopouzdanja, posebice u područjima transporta i logistike te u ugostiteljstvu. 

TIMOCOM DE transportni barometar udio tereta

Gospodarski oporavak i velika potražnja do lipnja

Njemačka vanjska trgovina iznenađujuće je snažno porasla u prvom kvartalu ove godine. Izvoz je rastao brže nego u tri i pol godine. To znači da se očekuje da će potražnja za prijevozom ostati visoka do i uključujući lipanj. „Prometna industrija ovisi o gospodarskom razvoju“, kaže Gunnar Gburek, voditelj poslova u TIMOCOM-u. „Pozitivan trend u robnoj razmjeni unutar Europe ogleda se u brojkama isporuke tereta i nastavit će se u ljeto.” Prema predviđanjima, udio tereta u transportnom barometru TIMOCOM-a iznosit će oko 75%, uz manje oscilacije, na mjesečni prosjek. Na to više utječe gospodarski oporavak u mnogim europskim zemljama, nego gašenje i nedostatak transportnih kapaciteta. Pad inflacije i pad cijena energenata predstavljaju dobre uvjete za nastavak pozitivnog razvoja za sve strane. 

Više informacija o trenutnom stanju na transportnom tržištu i transportnom barometru možetepronaćiovdje. 

Pressemitteilungen herunterladen
na vrh