Zanje o logistici 31.07.2023
3

Žene u logistici: Zato logistička industrija trebaženske talente!

Žene u logistici: Zato logistička industrija trebaženske talente!1

Do danas se logistika smatra samo muškom domenom. Na industriji je da privuče i promovira više stručnjakinja i menadžerica. Ali zašto se toliko žena odlučuje za posao u logistici? A kakve mogućnosti raznolikost nudi industriji?


Žene profesionalni vozači - prava rijetkost?

Unatoč napretku u logistici i transportu, podzastupljenost žena u industriji ostaje problem. Zbog nedostatka ženskih uzora i prilično lošeg imidža, samo nekoliko žena odlučuje se za posao u sektoru logistike. Logistika igra ključnu ulogu u smislu gospodarstva i društva.
Prema Njemačkom logističkom udruženju (BVL), udio žena zaposlenih u logistici u 2017. iznosio je samo 20,7%. No, većina ih se nalazi na klasičnim uredskim poslovima poput nabave ili odjela ljudskih resursa. Tradicionalno muška zanimanja kao što su profesionalni vozači ili logističari još uvijek gotovo isključivo obavljaju muškarci.
Dokazano je da uravnotežen odnos između muškaraca i žena pozitivno utječe na radnu atmosferu. Jer raznolikost pomaže značajnom povećanju motivacije i zadovoljstva zaposlenika te time pridonosi i uspjehu tvrtke.


Stvorite poticaje za žene u logistici

Turoban imidž logističke industrije, povezan s transportnim vozilima i ogromnim skladištima, ne čini industriju posebno privlačnom većini ljudi. Mnogi još uvijek premalo znaju o trećem najvećem gospodarskom sektoru u Njemačkoj i nisu svjesni središnje važnosti logistike. Nedostatak uspješnih ženskih uzora još više otežava poistovjećivanje žena s industrijom.
Istodobno, u logističkoj industriji postoji manjak mladih stručnjaka, pa postoje brojna slobodna radna mjesta koja bi također mogle popuniti visokokvalificirane žene.
Trenutna situacija pokazuje da je potrebno preispitati način na koji žene i muškarci gledaju na logističku industriju. Mnoge logističke tvrtke nude atraktivne poslove i prilagodile su svoju korporativnu kulturu novim uvjetima rada. Fleksibilno radno vrijeme ili oblici rada poput kućnog ureda također su dio svakodnevice u logistici i time pomažu vašim zaposlenicima da poboljšaju kompatibilnost posla, obitelji i privatnog života.


Jednake mogućnosti za sve

Digitalizacija sa sobom donosi velike promjene i otvara nove mogućnosti za žene u logistici, ali i izazove. Digitalna transformacija osigurava uvjete rada koji se mogu uspješno provoditi bez velike snage mišića. Osim toga, digitalizacija također osigurava umrežene radne strukture koje sve više zahtijevaju društvene i komunikacijske vještine – vještine koje žene imaju u sebi češće nego muškarci. Sve u svemu, kvalificirane žene imaju ogroman potencijal za smanjenje nedostatka kvalificiranih radnika u logistici. Mlade žene su dobro kvalificirane i obrazovane te mogu pokazati visoku razinu produktivnosti. Svojim različitim perspektivama mogu stvoriti novu kulturu i radno okruženje u logističkim tvrtkama. Uravnotežena kombinacija, posebno na razini menadžmenta, pokazala se izuzetno pozitivnom i isplativom za sve uključene.

Novi ste u transportnoj industriji i tražite odgovarajuće poslovne partnere? TIMOCOM burza je tu za vas!
Zvuči uzbudljivo? Onda ne propustite priliku! Testirajte TIMOCOM burzu tereta odmah, bez obveze i iskoristite do milijun ponuda tereta i vozila svaki dan.


Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh