Zanje o logistici 26.01.2023
5

Tržišni izgledi: 6 trendova u logistici za 2023. godinu

Logistiktrends_2023_Blog_Presse_900x600px

Logističari i špediteri koji su htjeli opstati na tržištu u 2022. godini morali su fleksibilno reagirati na brojne promjena i kriza. No, kako izgleda nadolazeća godina? U kojem se smjeru kreće logistička branša u sve više digitalnom svijetu? U današnjem prilogu tema su trendovi u logistici za 2023. godinu koje biste trebali držati na oku.


1. Održiva logistika i trgovanje emisijama

Borba protiv klimatske krize i s gospodarskog gledišta postaje sve hitnija. Odlučujuća poluga za to je sustav EU-a za trgovanje emisijama (EU-ETS). Sustav obvezuje poduzeća da kupuju odobrenja, tj, certifikate koji jasno definiraju – i tako ograničavaju – količinu emisija.

„Poduzeća se pojačano brinu za svoj ugljični otisak. Ne samo u vezi s tehnikom vozila, ključna riječ nove generacije kamiona, već npr. tehnika osvjetljenja i fotovoltaža u i na skladištima ili upravljanje dvorištem”, kaže Marc Kohlsdorfer, Teamlead za Key Account Management u tvrtki TIMOCOM.

Nadalje,   prva faza zakona o lancima opskrbe stupa na snagu s 1. 1. 2023. godine, a s njime i „obaveza na zaštitu okoliša i ljudska prava” duž cijelog lanca opskrbe. Budući da će se ta smjernica – bilo direktno ili indirektno – odnositi na logistička, industrijska i trgovačka poduzeća, u našem serijalu o održivosti za vas smo obradili relevantne informacije.

2. Prilagodba transportne logistike

Isključivo analogna transportna logistika najkasnije od ove godine neće moći pratiti brze razvoje tržišta. Tko u budućnosti želi opstati na tržištu, trebao bi izazove doživljavati kao šansu i osigurati vlastite lance opskrbe pomoću dobre pripreme i digitalnih pomagala. U to se ubrajaju diverzifizikacija logističkih partnera, nadogradnja transparentne komunikacije, inteligentna izgradnja skladišnih površina i potraga za prvenstveno lokalnim dobavljačima – kao i višekanalna logistika koja stvara fleksibilnost i pouzdanost.

3. Trend u logistici „Internet stvari” (IoT) i robotika

Već danas su u uporabi pametni strojevi koji pomoću softvera na bazi oblaka provode postupke ili dijele informacije svih vrsta. Pametni senzori na kontejnerima osim lokacije mogu snimiti i obraditi primjerice temperature, tlak i vlagu prostora za teret, kao i dodatne relevantne podatke. Uz transparentan ETA (predviđeno vrijeme dolaska) to nudi mnoge prednosti za vrlo osjetljiva dobra poput lijekova ili namirnica.

Ni u području skladišne logistike ne može se dojaviti samo inventar. „Autonomni viličari već preuzimaju gotovo 65 posto ljudske produktivnosti i u prosjeku pomiču do 15 paleta po satu”, kaže DHL u prometnom pregledu. Moderni strojevi samostalno se kreću skladištima i pomoću kamera mogu prepoznati, preuzeti i odabrati proizvode. Koboti (kolaborativni roboti) se primjerice koriste u proizvodnim i skladišnim postupcima i rade izravno s ljudima.

4. Pametni postupci, transparentnost i logistika bez papira

Industrijska i trgovačka poduzeća trebaju softverska sučelja koja međusobno povezuju IT-sustave i tako osiguravaju razmjenu informacija. Cilj su transparentnost i optimizirana distribucija pomoću digitalnog praćenja. Upravljanje rampama više nije jedino što se može optimizirati pomoću izračuna ETA. Transparentne i pouzdane informacije o statusu isporuke već odavno su se razvile u konkurentsku prednost. Logistika je više nego ikad dio tvrdnje o proizvodu i treba ju tumačiti kao elementarnu sastavnicu službe za korisnike.

U 2022. godini su digitalne otpremnice zahvaljujući projektu tvrtki GS1 i BVL ušle u rad uživo kao pilot-projekt – i na taj način stvorena je još jedna prekretnica u smjeru logistike bez papira.

5. Kapacitet skladišta: za svaki slučaj umjesto „Točno-Na-Vrijeme”

Mogao bi biti i trend da će 2023. godina biti u znaku „proizvoda i dostupnosti svugdje”. Razlog tomu su uzdrmani lanci opskrbe i kratkoročna, izrazito nagla potražnja za određenim proizvodima i sirovinama. Bilo da se radi o medicinskim maskama, cjepivima protiv bolesti COVID-19, čipovima, drvu ili napose UPP-u. Protekle 2 godine pokazale su da se proizvodi ad hoc više ne mogu isporučiti pouzdano. U posljednjem tromjesečju godine gotovo je 60 potpuno napunjenih tankera UPP-a stajalo pred europskim obalama jer su spremnici plina pod utjecajem političkog pritiska bili napunjeni do vrha i cijene su posljednjih mjeseci padale. O tome su izvještavale novine Handelsblatt. Na temelju te volatilnosti i nesigurnosti mnoga su poduzeća prešla na značajnu nadogradnju skladišnih zaliha. U kombinaciji s dugotrajnom recesijom i s njom povezanim padom svjetskog gospodarstva, pojedini će proizvodi i sirovine vjerojatno biti dostupni na pretek, kao što između ostalog predviđa ING u nedavno objavljenoj gospodarskoj analizi. Za svaki slučaj i dostupnost dobara je trend koji ćemo znatno osjetiti u 2023. godini.

6. Mikroispunjenje za posljednju milju

Internetska trgovina cvate te je zbog pandemije katapultirana godinama u budućnost. S tim povezana potražnja za novim rješenjima za posljednju milju značajno je porasla. Upravo kod potrošača (B2C) je tema dostave na isti dan i dalje tražena. Stoga je važno da se mikroispunjenje oblikuje brže, učinkovitije i pouzdanije. To podrazumijeva moderna skladišta, primjerice aplikacija Nano-Lager (nanoskladište) na strateški važnim položajima. U drugim se zemljama uz to upotrebljavaju autonomni dronovi za isporuku u posljednjoj milji. Ako ste povećanje učinkovitosti u posljednoj milji postavili za strateški cilj u 2023. godini, ne biste trebali propustiti naš prilog „Ispušni plinovi tijekom posljednje milje”.

Trendovi za 2023. godinu iz perspektive logističke branše biti će pod okriljem tri ključne riječi: volatilnost, održivost i digitalizacija.

Uz predvidive trendove i promjere uzrokovane primjerice zakonom o lancima opskrbe, poduzeća će se morati još bolje pripremiti na nepoznate rizike duž lanaca opskrbe. Bilo to pomoću ponuda dodatnih skladišnih površina putem naše Burze skladišta, integracije novih partnera putem Burze tereta ili povećanja učinkovitosti i obećanja usluga za korisnike kroz transparentne datoteke.


Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh