Zanje o logistici 23.02.2021
4

Zašto bi trebali poznavati transportni proces?

Intervju sa stručnjakom iz tvrtke TIMOCOM

Philipp Schmidt, strateški menadžer proizvoda u FreightTech poduzeću TIMOCOM

Kao strateški menadžer proizvoda Philipp Schmidt odgovoran je za dugoročni razvoj sustava Smart Logistics System u tvrtki TIMOCOM. On ne pretvara samo želje klijenata u strategije, nego i kompleksne procese u jednostavne korake.

Značajan doprinos boljem razumijevanju među svim sudionicima transportne logistike TIMOCOM daje bijelom knjigom o transportnom procesu. Zašto je to bio dugo očekivani korak i koja dodatna vrijednost za logističku branšu proizlazi iz toga, objašnjava poslovni informatičar u sljedećem intervjuu.

Temelj za digitalizaciju transportne logistike

U bijeloj knjizi tvrtke TIMOCOM transportni proces je definiran i sveden na određene korake. Je li ranije postojalo drugačije shvaćanje toga? Zašto je to bilo potrebno?

Philipp Schmidt: Transportna logistika je kompleksno područje. Ako pitate sudionike o transportnom procesu, svaki put ćete čuti drugu varijantu definicije. Naravno, ona ovisi o individualnom stavu osobe koju pitate. Bilo da je riječ o osobi iz poduzeća za proizvodnju, vozaču kamiona, špediteru, zaposleniku u skladištu ili upravitelju za logistiku. Ako svatko za sebe previše obraća pozornost na detalje, to dovodi do poteškoća u razumijevanju i problemima u dogovoru. Tipično sredstvo za postupanje s kompleksnošću je apstrakcija. Pritom se pojedinosti generaliziraju i djelomično izostavljaju kako bi se omogućilo jednostavnije razumijevanje.

U informatici to često nazivamo „načelo podijeli pa vladaj”. Dakle: uzmemo nešto veliko i kompleksno i podijelimo to na pojedinačne, pojednostavljene korake. Upravo to smo učinili sa svojom definicijom transportnog procesa! Dakle, pomoću pojednostavljenog prikaza transporta sudionici ga mogu postupno usvojiti i nakon toga učinkovito razvijati (djelomična) rješenja. Taj postupak pomaže u izradi svih proizvoda i zbog toga predstavlja važan temelj digitalizacije.

Strukturirani pregled za mjere optimiranja

Kako se kao poduzetnik mogu okoristiti time da poznajem pojedinačne korake transportnog procesa?

Philipp Schmidt: Prije svega, na taj način stječete pregled. Zbog toga je pak moguće strukturirano preispitati pojedinačne aktivnosti. Na taj način moguće je optimirati određene točke i svjesno donositi odluke. Primjerice, ima li smisla koristiti softver i pružatelje usluga i ako da, gdje.

U tvrtki TIMOCOM sada nudimo strukturirani pregled transportnog procesa kako bi naši klijenti jasno razumjeli što za njih nudimo i što ćemo nuditi u kojim koracima.

Koja rješenja sustav Smart Logistics System već danas nudi za optimiranje transportnog procesa?

Philipp Schmidt: Širom Europe zasigurno smo poznati po koraku „pokretanje transporta”. Ovdje dominira tržište trenutačnih isporuka. To je dio sustava Smart Logistics System s kojim nas transportna logistika prvenstveno povezuje. Osim toga, svojim klijentima već danas nudimo rješenja za povećanje efikasnosti u daljnjim koracima transportnog procesa. Tako između ostalog pomoću svoje potpuno digitalne razmjene transportnih naloga uspješno izostavljamo ručni unos podataka. Nadalje, omogućujemo jednostavnu razmjenu GPS položaja najrazličitijih ponuđača telematike. Sigurno se nećemo zaustaviti na tome, nego ćemo dosljedno nuditi daljnja rješenja za svaki korak transportnog procesa.

Digitalno umrežavanje sudionika, izbjegavanje promjena medija

Kakve veze sučelja imaju s tim i u koje procese i sustave se mogu posebno dobro integrirati?

Philipp Schmidt: Sučelja su jedan od prilaza sustavu TIMOCOM. Već odavno smo shvatili da mora biti moguće integrirati naš sustav Smart Logistics System sa svojim aplikacijama kod naših klijenata. Sučelja upravljaju našim aplikacijama na jednak način kao što to čini internetska površina našeg sustava.

To znači: u budućnosti ćemo za većinu svojih aplikacija staviti na raspolaganje odgovarajuća sučelja. Zbog toga nalogoprimac može komunicirati izravno u sustavu nalogodavca – tako što će primjerice ondje prenijeti transportni nalog ili povratno poslati informacije o statusu.

Što se tiče konkretnih primjera efikasnosti sučelja: već godinama posebno za velike klijente nudimo mogućnost da automatski jednim klikom prenesu ponude tereta iz svog vlastitog sustava za upravljanje transportom (skraćeno TMS) u sustav tvrtke TIMOCOM. Danas se i transportni nalozi mogu prenositi na jednak način. Oni su jednako pravno obvezujući kao i PDF dokument koji se inače šalje e-poštom. Razlika: nalogoprimac ga može uvesti izravno u svoj TMS. Na taj način se izbjegavaju višestruki unos podataka i promjene medija – a efikasnost se drastično povećava.

U području provedbe transporta uz to postoji mogućnost razmjene GPS podataka. Moguće je podijeliti svoj GPS signal s nalogodavcem. On zbog toga može izračunati vrijeme dolaska ili upravljati opterećenjem svoje rampe.

Sveobuhvatna digitalizacija i cjelovito razumijevanje

Zašto je potrebno preuzeti bijelu knjigu o transportnom procesu?

Philipp Schmidt: Prvenstveno kako bismo govorili jednim jezikom i uspostavili cjelovito razumijevanje. Tržište je dovoljno kompleksno, iskoristimo mogućnost da ga malo pojednostavimo. Po mom mišljenju sveobuhvatna digitalizacija transportne logistike trenutno ne uspijeva ne zbog nedostatka tehnologije, nego naprotiv zbog nedostatka razumijevanja među sudionicima – npr. razumijevanja sustava. Naravno, individualni načini rada na mnogim mjestima su neizbježni. Međutim: kad ih apstrahiramo, iz njih najčešće proizlaze isti koraci i aktivnosti. Trebamo ih zajednički prikazati i pronaći digitalna rješenja. Tada ćemo pomoći transportnoj logistici.

O našem sugovorniku:

Philipp Schmidt je strateški menadžer proizvoda u IT i FreightTech poduzeću TIMOCOM koje upravlja prvim sustavom Smart Logistics System za Europu. Već tijekom svog istraživačkog rada na sveučilištu Duisburg-Essen shvatio je da u transportnoj logistici postoji velika potreba za nadređenim platformama za komunikaciju – i proveo je projekte koji daju smjernice. U tvrtki TIMOCOM taj poslovni informatičar provodi želje klijenata s obzirom na razvoj softvera i prati proizvode tijekom cijelog ciklusa trajanja. Njegov viši cilj je oblikovati vizije proizvoda za sustav Smart Logistics System i tako ubrzati sveobuhvatnu digitalizaciju europske transportne logistike .

Keywords:

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh