Transportno tržište 28.01.2021
5

Uspjeh u niši: kako povećati svoju učinkovitost pomoću dvostruke podloge za utovar?

Kamion s dvostrukom podlogom za utovar tvrtke Mooij Forwarding & Logistics B.V.

U proljeće prošle godine automobilska branša bila je teško pogođena koronakrizom. Proizvodnja se zaustavila, lanci isporuke su prekinuti, nalozi su otkazani. I za Nica Mooija iz tvrtke Mooij Forwarding iz Milsbeeka to je značilo: čekati.

Logistička karijera s druge strane utabanih putova

Osnivač tvrtke Nico Mooij za sebe baš i nije odabrao najjednostavniji put. Svoje vlastito transportno poduzeće pokrenuo je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća u Nizozemskoj s relacijom prema Poljskoj dok je većina njegovih kolega iz branše vozila prema Italiji i Austriji. Danas tvrtka Mooij Forwarding upravlja trima podružnicama s velikim skladišnim prostorima u Njemačkoj, Poljskoj i Nizozemskoj te zapošljava gotovo 140 zaposlenika. Godišnji promet: 23 milijuna eura. Uz 62 vlastita kamiona i 45 stalnih partnera za transport Mooij uslužuje raznolike klijente – od industrije namirnica preko kemije i farmacije do automobilske branše.

Roba u segmentu automobilske industrije ponovo pritječe

Kako kaže Nico Mooij, brige zbog situacije s nalozima nakon prvog zatvaranja uzrokovanog koronavirusom brzo su nestale. No zato se voditelj podružnice njegove tvrtke u poljskom gradu Legnica, Maciej Teklak, morao suočavati s drugačijim poteškoćama: „Mnogi naši vozači dolaze primjerice iz Ukrajine i jednostavno su morali provesti dva tjedna u karanteni. To je bilo teško za obje strane.” U međuvremenu su svi naučili lekcije iz prvog vala koronavirusa i paze na to da promet robe može protjecati bez smetnji. „90 posto naših utovara su djelomični utovari. Komponente iz područja automobilske industrije od kojih se proizvode amortizeri. Mi isporučujemo dijelove i preuzimamo gotove amortizere.”

Ispravne odluke pomagale su tijekom krize

Ono što je mnogim logističkim poduzećima pomagalo kako bi uspješno prebrodila teška razdoblja je dobra organizacija. Tako je bilo i u tvrtki Mooij Forwarding. Ovdje geslo glasi: najveće moguće iskorištavanje kapaciteta. Za to se prvenstveno intenzivno koristi digitalna mreža. „U Berlinu imamo mnoge klijente koji proizvode robu ovisnu o sezoni. Tada postoje sezonski vrhunci i povremeno su nam potrebni veći kapaciteti. Za to koristimo dodjelu tereta u sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM”, otkriva Mooij. U centrali Milsbeek u jednakoj mjeri se traže partneri za transport i dodatni teret. „Podružnica u Poljskoj osnovana je kako bi se u bilo kojem trenutku mogli dopuniti svi utovari. Uvijek je cilj postići 100-postotni kapacitet”, kaže iskusni poslovođa.

Strateški odabrane lokacije i promišljeni centri za raspodjelu uz to se sada isplate više nego ikad. Svi se nalaze u blizini autoceste – a u slučaju Legnice u Donjoj Šleskoj unutar ekonomski važnog industrijskog područja. Voditelj te podružnice oslanja se na Mooijev sustav: „Međusobne udaljenosti podružnica savršeno su odabrane. Tako naši vozači u 10 sati mogu stići do sljedećeg centra i ondje provesti utovar ili istovar.” Svakodnevno iz Legnice u smjeru Nizozemske kreće pet do deset poluprikolica. Nakon što stigne u centar za raspodjelu u Milsbeeku, roba se pretovaruje iz velikih u manja vozila i raspodjeljuje u okolici. „Tako smo mnogo fleksibilniji i roba brže stiže do kupca”, objašnjava Teklak.

Dvostruka podloga za utovar, trostruka dobit

Dodatno obilježje jedinstvenosti: sva vozila tvrtke Mooij imaju dvostruku podlogu za utovar. Zahvaljujući čeličnim tračnicama (profil C) i aluminijskim gredama za osiguravanje tereta moguće je brzo izraditi dodatnu površinu za utovar. Maksimalno korisno opterećenje ovdje iznosi do 12 000 kg. Dodatna podloga nudi prostor za 33 euro palete i tako udvostručuje broj mjesta za palete. „Za velikog klijenta uspjeli smo smanjiti broj tjednih transporta sa 75 utovara na 30 do 35 utovara tjedno”, izvještava Mooij. Ali na taj način nije moguće dobiti samo vrijeme i novac. Trenutno ta podloga prvenstveno stvara prijeko potrebne kapacitete budući da na transportnom tržištu nedostaju vozila i vozači.

Dobar sustav stvara dobre uvjete rada za vozače kamiona

Dobra organizacija poduzeća stvara i povoljne uvjete rada za Mooijeve vozače. Natovarene prikolice moguće je jednostavno poput štafete predati vozaču u sljedećem centru za raspodjelu koji tada odvozi robu na odredište. To ne samo da je učinkovito, nego omogućuje vozačima da pravodobno završe s poslom. Njihova razdoblja vožnje ne prekoračuju se i oni nikad nisu daleko od doma. U Legnici postoji čak „kuća za vozače” u kojoj je moguće prenoćiti, istuširati se, skuhati i oprati ono što je potrebno. Teklak se rado služi sustavom Smart Logistics System prvenstveno ako bi u protivnom došlo do prekovremenog rada vozača ili noćnih vožnji kako bi nalozi bili izvršeni: „Oko 25 posto svojih djelomičnih utovara procesuiramo pomoću sustava TIMOCOM”, kaže Teklak.

Strateški uvijek dva koraka ispred

Sa svoje tri podružnice tvrtka Mooij Forwarding izvršava oko 3000 transportnih naloga mjesečno. Za nove projekte to logističko poduzeće ponajprije rado angažira partnere za transport tvrtke TIMOCOM. Tako je moguće bolje istražiti što je konkretno potrebno klijentu. Tako se stvara dodatnih otprilike 200 000 eura prometa mjesečno. Osim dvostrukih podloga za utovar, trenutno su veoma traženi prvenstveno Mooijevi veliki skladišni prostori: „Mnogi kolege morali su skladištiti svoju robu tijekom koronakrize i kod nas traže skladišne prostore.” Za takav uspjeh tvrtke zaslužan je prvenstveno osnivač Nico i njegovo mudro predviđanje: „Naš šef je strateški uvijek barem dva koraka ispred. Čudimo se nekim njegovim odlukama. Tada se nakon pola godine ispostavi da je bila baš sasvim ispravna”, smješka se Teklak.

Nico Mooij želi uskoro dodatno proširiti svoje mreže partnera za transport i klijenata. Koja sredstva i putove osim sustava Smart Logistics System će upotrijebiti za to, sigurno će ponovo izazvati pozitivno čuđenje njegovih zaposlenika.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh