Zanje o logistici 20.06.2021
4

Brže do novca: zašto se faktoring u logistici isplati

Faktoring je omiljeno sredstvo financiranja u transportnoj logistici

Kao mnoge branše, i transportna logistika se suočava s dugim rokovima plaćanja – i često također dugim odgodama plaćanja. Pritom poduzeća u toj branši već ionako rade s niskim maržama. „Zahvaljujući faktoringu brže dolazite do svog novca i možete ostvariti veći promet”, često tvrde ponuđači. No kako uopće funkcionira faktoring – i što je pritom potrebno izbjegavati? U članku na blogu saželi smo najvažnije činjenice i savjete stručnjaka.

Pregled sadržaja

 

1. Kako se odvija faktoring i za što je dobar?

Faktoring se vrlo dobro može opisati ako znate kako funkcionira usluga transporta. Naime, transportno poduzeće doslovno plaća unaprijed: ono financira transport za svog nalogodavca – i snosi potpuni rizik dok on ne plati račun. Ako netko ne može ili ne želi samostalno provesti transport, za to angažira drugo poduzeće. Slično funkcionira faktoring: možete svoj rizik s obzirom na financiranje prepustiti drugima tako što ćete angažirati poduzeće za faktoring da unaprijed plati račun.

Dakle, faktoring je financijska usluga pomoću koje otvorena, još nedospjela potraživanja prodajete poduzeću za faktoring. Ono preuzima prava na potraživanja i podmiruje ih neposredno nakon što je dokazano da je transportni nalog izvršen. Konkretno se  u pravilu unutar 24-48 sati isplaćuje oko 80 – 90 % dospjelog iznosa, kako navodi većina ponuđača. Preostali iznos doznačuje se čim nalogodavac plati cjelokupni iznos poduzeću za faktoring. Na taj način izostaje dugo razdoblje čekanja. Osim toga, moguće je drugima prepustiti slanje opomena i rizik od izostanka plaćanja, takozvani rizik za delkredere.

2. Koliko košta faktoring?

 Troškove faktoringa snosi transportno poduzeće koje je izdalo nalog za faktoring. Troškovi se u pravilu sastoje od dva bitna elementa:

  • Kamata za faktoring

Ona je usporediva s uobičajenim bankovnim kamatama za tekući račun. Kamata je prilagođena bonitetu poduzeća koje je izdalo nalog za faktoring i bonitetu dužnika. Osim toga, visina kamate izračunava se od početka korištenja faktoringa do primitka uplate dužnika, tj. uvijek s obzirom na stvarni rok potraživanja. Što prije dužnik plati račun poduzeću za faktoring, to su niže kamate koje mora platiti transportno poduzeće.

  • Pristojba za faktoring

Ta paušalna svota plaća se zbog toga što poduzeće za faktoring preuzima rizik od izostanka plaćanja. Odlučujuća je količina prometa, broj računa i klijenata. Obično pristojba za faktoring iznosi između 0,5 i 2,5 posto iznosa računa koji je potrebno unaprijed platiti.

Načelno vrijedi: s količinom prometa raste i pristojba za faktoring. Kamata za faktoring također je niža ako je ukupna financijska situacija poduzeća bolja.

3. Koje vrste faktoringa postoje?

Postoje mnoge varijante faktoringa koje nude različite mogućnosti. Slijedi kratak pregled najčešće korištenih vrsta:

  • Pravi faktoring je najraširenija vrsta. Pritom poduzeće za faktoring snosi potpuni rizik. Čak i ako dužnik na kraju ne mora platiti. Tako klijent koji koristi faktoring u svakom slučaju može biti siguran da će potraživanje biti pravodobno podmireno.
  • Nepravi faktoring prema tome je naziv za varijantu u kojoj nije zajamčena zaštita isplate, tj. rizik od izostanka plaćanja snosi klijent koji koristi faktoring.
  • U slučaju otvorenog faktoringa dužnici su obaviješteni o tome da su njihova potraživanja prodana. U Njemačkoj se pravi faktoring najčešće kombinira s otvorenim faktoringom.
  • Ako dužnici nisu obaviješteni o faktoringu, to se naziva tihi faktoring.
  • Obrnuti faktoring koristi se kako bi netko sebi osigurao skonta odnosno popuste pri kupnji proizvoda, robe ili usluga. Pritom obrnuti faktoring inicira dužnik koji svojim dobavljačima nudi prednosti faktoringa. Račun izravno plaća ponuđač faktoringa kako bi bilo moguće sniženje cijene i dulji rok plaćanja.
  • Potpuna usluga faktoringa obuhvaća i slanje opomena, tj. uslugu naplate.

4. Za koga se faktoring isplati?

Mnoga mala i srednja poduzeća rade s niskim maržama i sumnjičava su jer im faktoring donosi dodatne troškove. No, dugoročno to može dovesti do više prometa budući da je moguće preuzimati veći broj naloga. Rizik od izostanka plaćanja je sveden na minimum. Osim toga, izostaje privremeno financiranje – i poduzeću na raspolaganju stoji više kapitala za investicije.

5. Prednosti faktoringa za pružatelje transportnih usluga

Privremeno financiranje računa pomoću faktoringa posebno pružateljima logističkih usluga, koji inače moraju dugo čekati svoj novac, omogućuje poboljšani bonitet i likvidnost. Potraživanja se odmah podmiruju, a ostatak financijskih sredstava se investira. Na taj način možete ostvariti veći promet i potencijalno veću dobit. To vam daje važnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Ukratko, pomoću faktoringa svodite rizike i administraciju na minimum i u još većoj mjeri možete se koncentrirati na svoj glavni posao. Pri odabiru ponuđača potrebno je – kao i u slučaju bilo kojeg drugog ugovora – provjeriti i usporediti uvjete. Oni moraju biti razumljivi i transparentni – čak i ako vam ih odvjetnik ne prevede. Ovako možete pronaći najbolji model faktoringa za svoje poslovanje.

Keywords:

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh