Zanje o logistici 24.01.2021
5

UI i automatizacija nude velikim i malim poduzećima veću konkurentnost

Procesi automatizacije i inteligentne aplikacije u logistici

Automatizacija u logistici

Kompleksno umrežavanje brojnih partnera u lancu opskrbe čini logistiku idealnim inkubatorom za donošenje odluka koje su utemeljene na podacima. Prema studiji konzultantske kuće Roland Berger sve prisutnija analiza podataka pomoću odgovarajućih automatskih i inteligentnih aplikacija u sljedećih nekoliko godina dat će smjernice za logistiku. Velika logistička i FreightTech poduzeća već danas razvijaju rješenja usmjerena na podatke kako bi iskoristila prednosti automatizacije i umjetne inteligencije. Ali i manji logistički partneri te prijevoznici i špediteri mogu se okoristiti tim prednostima.

Automatizacija i umjetna inteligencija u logistici

Svaki treći kilometar koji kamioni prijeđu na njemačkim cestama je  prazna vožnja. No mora li biti tako? Umjetna inteligencija (UI) nudi jedinstvenu mogućnost učinkovitijeg planiranja budućih ruta registriranjem i analizom podataka kao što su npr. uvjeti u prometu i utovarni kapaciteti. Moguće je inteligentno povezati ture i planirati optimalne veze, što između ostalog dovodi do manjeg broja praznih vožnji uz istodobno povećanje učinkovitosti postojećih resursa.

Ali, UI već danas optimira mnogo više. Nedugo prije dolaska kamiona radnici u skladištu mogu primjerice pripremiti odgovarajuću rampu za utovar kako bi na taj način ubrzali proces utovara ili istovara i kako bi kamion odmah mogao biti otpremljen. Umjetna inteligencija tako već sada pomaže u učinkovitijoj organizaciji lanaca isporuke. Automatizacija tih radnih procesa jedan je od središnjih izazova u logistici. Primjenom inteligentnih aplikacija procesi mogu postajati sve više automatski. Na taj način se štedi vrijeme i novac, a fizički rad smanjuje se na minimum.

Primjeri automatiziranih procesa u logistici

Već postoje brojni primjeri automatizacije i umjetne inteligencije u logistici. Pošiljatelji mogu npr. koristiti logističke sustave kako bi pronašli odgovarajućeg partnera za transport i uključili digitalne značajke u lanac opskrbe. Praćenje u stvarnom vremenu omogućuje trenutne reakcije na smetnje u lancu isporuke, bilo da je riječ o zastojima u prometu, nesrećama ili nestašicama u isporuci. U području „last mile” već danas se provode opsežna ispitivanja, npr. pomoću dronova za isporuku, autonomnih vozila ili primjene 3D printproizvoda za individualne ili hitne narudžbe. Prvenstveno za krajnje korisnike te bi se inovacije mogle pokazati bržim rješenjima neovisnima o prometu.

I u skladištima automatizacija se sve češće primjenjuje: ona obuhvaća i statične i mobilne sustave. Roboti i autonomna vozila surađuju kako bi primjerice sortirali robu, odabrali je i dostavili na odredište – neovisno o tome je li riječ o optimizaciji skladišnih prostora u sklopu pripreme za isporuku ili unutar tvrtke. Prednosti su pritom očite: s jedne strane se procesi reduciraju i učinkovitije oblikuju, što štedi vrijeme, a time i novac. Osim toga, automatizacija takvih procesa dovodi do toga da ljudi više ne moraju obavljati poslove koji su opasni ili štetni za zdravlje, kao što je npr. nošenje teškog tereta. Nadalje, pojednostavljuje se općenito pridržavanje različitih propisa. To se odnosi na sve od propisa iz područja radnog prava do kompleksnog postupanja s posebnim teretom.

Vozači motornih vozila s druge strane koriste prednosti automatizirane dokumentacije, digitalnih ugovora i sustavnog odabira prikladnog osiguranja za teret pa tako mogu uštedjeti dragocjeno vrijeme i izbjeći greške.

UI i automatizacija za velike i male logističke partnere

U novoj studiji konzultantske tvrtke PricewaterhouseCooper više od 1600 rukovoditelja iz 33 zemlje navelo je da je povećanje učinkovitosti lanca isporuke najvažniji zadatak za budućnost . Ali, kako prijevoznici mogu postići to povećanje učinkovitosti pomoću automatizacije i umjetne inteligencije? Vjerojatno će tek za nekoliko godina vozači motornih vozila primjerice moći primjenjivati autopilot kao u zrakoplovu. Promjenjive situacije u prometu, nevrijeme i pojačani promet automobila postavljaju cestovni transport tereta pred komplicirane izazove koji zahtijevaju posebna rješenja. No, to ne znači da se prijevoznici moraju potpuno odreći tehnoloških inovacija. Malim i srednjim poduzećima danas je također potrebna digitalna osnovna opskrbakako bi osigurala vlastitu konkurentnost. Naime, potrebno je i moguće pametno, sigurno i jednostavno razmjenjivati podatke i informacije u lancu transporta.

Pomoću sustava Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM i sučelja Tracking (praćenje), Transportni nalozi i Burza tereta veliki i mali logistički partneri mogu povezati svoje vlastite sustave s tim aplikacijama. No, koje su prednosti tih sučelja? Moguće je automatski primati naloge i dijeliti ih s ostalim sudionicima lanca isporuke. Digitalno registriranje i prenošenje potrebnih informacija dovodi do procesa koji se neprimjetno povezuju. Na taj način moguće je izbjeći prazne vožnje, učinkovitije iskoristiti prostore za teret i pratiti isporuke u stvarnom vremenu. Izostaje ručno registriranje podataka koje oduzima mnogo vremena, izbjegavaju se promjene medija i jezične barijere. To uklanja potencijalne izvore grešaka i reducira kompleksne procese.

Više sigurnosti, mogućnosti planiranja i produktivnosti

Primjena umjetne inteligencije i automatizacija u logistici povećavaju sigurnost, mogućnost planiranja i produktivnost. Cilj evolucije FreightTech ni u kojem slučaju nije učiniti prijevoznike nepotrebnima u lancu isporuke. Upravo suprotno: prema statistici Savezne udruge za prijevoz tereta motornim vozilima, logistiku i odlaganje trenutno nedostaje oko 60 000 vozača kamiona, a sindikat verdi čak polazi od više od 90 000 prijevoznika. Sve veća ovisnost našeg društva o međunarodnim lancima isporuke i očekivanje transparentnog i učinkovitog lanca isporuke s jedne strane pokazuju važnost te branše za budućnost, a s druge strane relevantnost odluka utemeljenih na podacima za proces bez zastoja koji štedi resurse. Zbog toga UI i automatizacija trebaju digitalno pomagati ljudskom zaposleniku kako bi se mogao usredotočiti na važne zadatke i minimizirati vlastiti rizik u vezi s kašnjenjem, opasnim teretom ili interkulturalnim zaprekama kao što su jezik ili neprekidne izmjene zakona. Naš cilj je malim i srednjim poduzećima omogućiti upravo to.

Informirajte se kako možete pametno i sigurno oblikovati svoje logističke procese:

Testirajte sustav pametne logistike

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh