Zanje o logistici 02.09.2020
2

Freighttech: Digitalizacija mijenja logistiku

Digitalne aplikacije i usluge povezuju procese i automatiziraju lanac opskrbe. Poduzeća moraju iskoristiti njihove mogućnosti kako bi osigurale svoj položaj u budućnosti.

odabrati Freighttech digitalne aplikacije

Nalazimo se u dinamičnom vremenu u kojem se analogni procesi sve više i više digitaliziraju. Kako u svakodnevnom životu, tako i u profesionalnom svijetu, koriste se inteligentni, integrirani i automatizirani postupci za smanjenje troškova i povećanje učinkovitosti. Na našem blogu raspravljamo o temi Freighttech i o tome kako će ona revolucionirati klasični lanac vrijednosti u narednim godinama.

Što je Freighttech?

Iako se ovaj termin već koristi u SAD-u u sektoru tehnologije prometa roba i dobara, dosad se u Europi malo koristio. Freighttech označava predvodnika digitalizacije duž logističkog lanca opskrbe: Zahvaljujući digitalnom razvoju pruža nove mogućnosti za optimizaciju lanca opskrbe. To uključuje sve digitalne aplikacije od intralogistike preko transportne logistike do logistike skladišta. Tehnologije i aplikacije u sektoru Freighttech svestrane su i mogu se podijeliti u sljedeća područja:

INTELIGENCIJA

Logistika je izrazito složena djelatnost, osobito zbog umrežavanja brojnih sudionika, pružatelja usluga i partnera. No ono je idealna osnova za donošenje odluka na temelju podataka. Pametne aplikacije pružaju odgovarajuće alate i programe za generiranje, prijenos i bolju analizu podataka.

AUTOMATIZACIJA

Zahvaljujući aplikacijama za automatizaciju postupak postaje samostalan i smanjuje se količina fizičkog rada. Produktivnost se, primjerice, povećava uporabom robota. Slijedom toga smanjuju se troškovi i produljuje se životni vijek, a samim time povećava se i vrijeme pružanja usluga, što dovodi do povećane uporabe odgovarajućih sustava u logistici.

INTEGRACIJA

Integracija obuhvaća Freighttech aplikacije koje međusobno povezuju različite čimbenike u logistici te omogućavaju više transparentnosti i komunikacije između sudionika na tržištu. Dobri su primjeri za to modeli platformi. U logistici oni postaju sve popularniji. Mnoga su velika tradicionalna poduzeća također prepoznala važnost Freighttech-a te integrirala ovakva rješenja ili ih razvila sama.

Aplikacije i alati iz različitih područja na Freighttech tržištu mogu se, ovisno o zahtjevima i kompatibilnosti, koristiti u kombinaciji i međusobno se nadopunjavati. Tehnologija sučelja, primjerice, u digitalnom svijetu omogućava međusobno povezivanje različitih sustava. Time se smanjuju pogrešni unosi te štede vrijeme i troškovi.

Dobra priprema poduzeća za budućnost

Dosadašnji razvoj potvrđuje buduću važnost informatike i u logistici. Transportna industrija i poslovni procesi već su se promijenili zbog mogućnosti koje povezan svijet nudi. U srcu logistike danas su ekosustavi koji se sastoje od mreže svih sudionika u lancu opskrbe i prijevozu robe. Do ovog su zaključka došli stručnjaci iz tvrtki Roland Berger i TIMOCOM u svojoj bijeloj knjizi o budućnosti logistike. Da bi u potpunosti iskoristile mogućnosti na Freighttech tržištu, tradicionalne tvrtke moraju razumjeti cijeli ekosustav i prilagoditi svoje trenutne poslovne modele digitalnom napretku. To je jedini način da se nametnu u dinamičnom tržišnom okruženju i postave se za budućnost. To se može postići samo umrežavanjem s drugim područjima i sustavima.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh