Zanje o logistici 10.10.2020
2

Zašto vam ISO 22000 otvara nova tržišta

Najvažniji osnovni podaci o ISO standardu, kontrolama, sadržajima i prednostima

ISO 22000: certifikat za sigurnost namirnica širom svijeta

Otkako je prerađena verzija 19. lipnja 2018. stupila na snagu, ISO 22000 u sektoru namirnica privlači posebnu pozornost. Njegov status interdisciplinarnog standarda koji širom svijeta vrijedi u području sustava za upravljanje sigurnošću namirnica (kratica FSMS za Food Safety Management System) čini ISO 22000 jedinstvenim. Poduzeća certificirana prema staroj normi ISO 22000 od objavljivanja nove verzije imaju tri godine za zahtijevanje ponovnog certificiranja u skladu s novim standardom.

Strogo kontrolirana sigurnost namirnica u svakoj fazi proizvodnje

Od izvornog proizvoda preko industrijske proizvodnje, primjene aditiva za namirnice, pakiranja, skladištenja i konačnog transporta u trgovinu – za brojne korake lanca proizvodnje radi osiguravanja sigurnosti namirnica postoje nebrojeni pojedinačni certifikati. ISO 22000 ujedinjuje različite standarde i u skladu s tim je opsežan budući da potpuno pokriva svaku fazu proizvodnje. Ta norma uzima u obzir i neizravno uključene branše koje dolaze u dodir s proizvodnjom namirnica. Među njih se osim proizvodnje pakiranja ubrajaju i npr. usluge čišćenja.

Tko želi dobiti certifikat u skladu s ISO 22000, mora proći dvije kontrole:

  • Razina 1 razjašnjava postupke dokumentiranja kandidata budući da su dokumentiranje i transparentnost bitni dijelovi norme. Osim toga, provjeravaju se opći uvjeti tvornice i razumijevanje norme. Ako se utvrde nedostatci, poduzeće-kandidat u tom trenutku još ima mogućnost provesti naknadna poboljšanja.
  • Razina kontrole 2 u skladu s tim dodatno zalazi u dubinu. Tvornica se mora podvrgnuti intenzivnoj ophodnji i temeljitom ispitivanju procesa koji su bitni za sigurnost namirnica.

Certifikat ISO 22000 vrijedi tri godine, pri čemu se svake godine provodi kontrola radi nadzora.

Kratki pregled sadržaja standarda ISO 22000

Organizacija TÜV SÜD kao jedna od institucija koje izdaju certifikate u Njemačkoj na svojoj internetskoj stranici objavila je detaljan popis sadržaja revidiranog standarda ISO 22000. U nastavku za vas donosimo sažetak sadržaja tog popisa:

  • Transparentna i potpuna komunikacija između certificiranog poduzeća i njegovih interesnih skupina bitan je dio norme.
  • Certificirana poduzeća i poduzeća koja žele dobiti certifikat u sklopu standarda ISO 22000 promatraju se cjelokupno, a ne samo u pojedinim područjima. Iz toga proizlazi da se na njih odnosi i ISO 9001:2000 . Također, pečat HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) za analizu opasnosti i programi prevencijekao što je pečat GMP (Good Manufacturing Practice)koji se eksplicitno odnose na svoj segment u lancu namirnica.
  • Za navedenu normu bitno je intenzivno ispitivanje i vođenje dokaza te prikladno dokumentiranje mjera koje trebaju zajamčiti sigurnost namirnica.

Pečat – reklama za vaše poduzeće

Bilo da ste proizvođač ili pružatelj transportnih usluga , pečati i certifikati pokazuju vašim ugovornim partnerima da rade s pouzdanim poduzećima . Ovdje se poštuju najviši standardi kvalitete i sigurnosti i time se unaprijed znatno smanjuju rizici vezani uz preuzimanje odgovornosti . Na temelju toga povećavaju se vaše mogućnosti osvajanja novih tržišta i daljnjeg međunarodnog dokazivanja vašeg poduzeća.

Vi ste certificirano poduzeće i želite koristiti prednosti logističke mreže širom Europe u sustavu Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM?

Informirajte se sada

Keywords:

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh