Transportno tržište 25.01.2023
5

Vozite u dva kolosijeka: izbjegavajte prazne vožnje pomoću spot-tržišta i ugovornog posla

EN_Grafik_Leerfahrten_vermeiden_900x600px_Blog

Njemačka ima problem: gotovo 38 posto vožnji kamionom u Njemačkoj 2021. godine bilo je prazno. Zašto je to tako? Ipak već dugo postoji softver za optimizaciju iskorištenosti kapaciteta. TIMOCOM je pokrenuo Burzu tereta prije 25 godina. Danas je to tržište koje digitalno povezuje nalogoprimce i nalogodavce. Pokazat ćemo vam kako optimalno iskoristiti tu vezu i na koje vas sve eventualne slučajeve naše tržište može pripremiti u svakom trenutku.


Želite optimirati iskorištenost vaših kapaciteta  i upoznati mogućnosti na TIMOCOM tržištu?

Za svakodnevno poslovanje: iskorištavanje kapaciteta pomoću burze tereta tvrtke TIMOCOM

  • Vozač javlja da je bolestan.
  • U načelu, nijedan dan nije isti kao drugi.
  • Neočekivano imate mjesta u utovarnom prostoru.
  • Morate dodijeliti jednokratnu turu.
  • Vaše vozilo mora u radionicu i tražite zamjenu.

Rješenje za sve primjere: TIMOCOM burza tereta, poznata i kao „spot-tržište”.

Posredovanje teretom za nalogodavce

Za špeditere ili disponente u proizvodnom ili trgovačkom poduzeću vrijedi jednostavno pravilo: oglasite vaš teret dok usporedno tražite dostupan utovarni prostor. Ako koristite samo jednu funkciju, oduzimate si mogućnost još bržeg pronalaska odgovarajućeg ugovornog partnera. Ne želite skakati između različitih prikaza kako ne biste nešto propustili? Aktivirajte obavijesti i automatski primajte informacije o relevantnim promjenama.

Vlastiti vozni park: sigurnost ili slaba točka?

Upravo poduzeća s vlastitim flotama obmanjuju se varljivom sigurnošću kada su u pitanju transporti njihove robe. Kritičko pitanje: jeste li uvijek u mogućnosti reagirati na uska grla, bez obzira kada i gdje? Pregledajte gore navedene primjere. Ako je vaš odgovor na pitanje bar jednom bio „ne”, trebali biste koristiti burzu tereta.

Spot-tržište za nalogoprimce

Dolazite iz sektora transporta  ili radite kao posrednik u špediciji? Onda je TIMOCOM burza tereta za vas jednako relevantna kao za nalogodavce. Ne želite prazne vožnje ili u potpunosti ostati bez naloga. Usporedna ponuda vašeg utovarnog prostora i pretraživanje tereta  način je da u kratkom roku pridobijete pozornost ugovornih partnera. S do milijun međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno, velika je vjerojatnost da ćete u kratkom roku primiti naloge.

Prijevoznik kao nalogodavac: bez straha od zamjene uloga

Osim toga, viškovi tereta prijevoznike mogu dovesti u situaciju da sami moraju potražiti pružatelja usluga transporta. Redovita suradnja s promjenjivim ili novim transportnim partnerima također je mogući razlog. Kvarove i uska grla riješit ćete putem unosa tereta i pretraživanja utovarnog prostora.

Za dugoročnu mogućnost planiranja: raspisivanje natječaja za ugovore putem TIMOCOM-a

Manjak sigurnosti planiranja zbog pandemije koronavirusa, gospodarskih sankcija i ekoloških katastrofa ostavio je jasne tragove u sektoru logistike. Agencija za ocjenjivanje Crediteform tek je nedavno uz to ukazala na rastuću stopu neispunjavanja obvezaod 1,45 posto predviđenih do sredine 2023. godine. Ona je trenutno samo 1,06 posto. Istovremeno, TIMOCOM u proljeće i ljeto 2022. godine primjećuje rastući interes za natječaje. Za to su zaslužna i poduzeća koja raspisuju natječaje i sudjelujući nalogoprimci:


Što bi mogli biti razlozi?

Marc Kohlsdorfer, Team Lead Key Account & Strategic Account Management u TIMOCOM-u smatra da bi gubitak dosadašnjih poslovnih partnera mogao biti razlog. „Poduzeća su u potrazi za novim partnerima za svoje ponavljajuće promete s jedne strane, ali i za dugoročnim nalozima s druge strane. Pandemija, rat u Ukrajini – poduzeća u kratkom roku moraju reagirati na najrazličitije promjene i nisu sva preživjela to razdoblje. Moguće je da su neka poduzeća zbog tog turbulentnog razdoblja prilagodila svoju strategiju i sada sve više preferiraju fiksna poslovna partnerstva.

Osim toga mu se čini da su sudionici u lancima opskrbe očekivali trenutni razvoj situacije. Posljedica je navodno anticikličko ponovno planiranje u području ugovornih poslova koji su u ljetnim mjesecima postali vidljivi na TIMOCOM tržištu.

Ugovorni posao kao rješenje u slučaju niskih vodostaja?


Dugoročno bi također trebalo pronaći rješenje za promete koji na temelju niskih vodostaja u rijekama utječu na unutarnju plovidbu. Poziv za prebačaj na tračnice već se dugo čuje, no razvoj infrastrukture značajno kaska za klimatskim razvojima. Jedina alternativa u ovom trenutku je cestovni prijevoz robe koji već doseže svoje granice po pitanju kapaciteta.

  • Možete li prebaciti transport svoje robe s broda na cestu?
  • Imate mogućnost transporta robe s brodovima za unutarnju plovidbu?

Tada biste trebali razmisliti o mogućnosti transportnih natječaja  i u idealnom slučaju uzeti ju u obzir u planiranju nadolazeće poslovne godine. Na taj način imate mogućnost barem djelomičnog i obvezujućeg uvida u male utovarne kapacitete brodova. Pružatelji usluga transporta sa sjedištem u blizini velikih luka unutarnjih plovnih putova s druge strane mogu tražiti fiksne nalogodavce za ljetne i rane jesenske mjesece.

Ukratko objašnjeno: natječaji i ponude na TIMOCOM tržištu

Kao nalogodavac imate dvije mogućnosti: putem aplikacije Natječaji možete raspisati transportnu relaciju ili tražiti vozila koja ćete potom rasporediti u određenom području primjene. U prvom ćete slučaju primiti ponude od ponuđača koje se odnose na cijenu po transportu. Ako se radi o području primjene, ponuđači predaju ponudu ili po primjeni ili po kilometru.

Aplikacija će vas korak po korak voditi kroz izradu: trajanje natječaja i ugovora, načini plaćanja, zahtjevi za vozila, relacije, posebne napomene i krugovi primatelja. Struktura je intuitivna, moguće je predmemoriranje i pretpregled.

Za ponuđače se rukovanje temelji na pretraživanju tereta: možete postaviti kriterije filtriranja kako bi vam se prikazivali odgovarajući natječaji. Njih ćete vidjeti na popisu rezultata. Osim toga će vam se odvojeno prikazivati natječaji na koje ste ciljano pozvani. Vašu ponudu možete predati izravno ili je izračunati putem izravne poveznice na aplikaciju Rute i troškovi. Naravno, moguće je i povući ponude i postaviti pitanja u slučaju nejasnoća.

Odabir partnera je na poduzeću koje raspisuje natječaj, koje će se u slučaju zainteresiranosti javiti pružatelju usluga.

Preporuka: usporedno koristite spot-tržište i natječaje

Jeste li tim „spot-tržište” ili tim „ugovori” – koja je vaša strast?

Otkrit ćemo vam nešto: u toj igri „ili ovo – ili ono” uopće ne morate sudjelovati. Koristite aplikacije Burza tereta i Natječaji istovremeno i na taj način držite maksimalan broj mogućnosti otvoren za sve situacije. Jer, ugroženost lanaca opskrbe je visoka. Ne samo zbog gospodarsko-političkih izazova, već i zbog nepredvidivih događaja, npr. pandemija, nevrijemena ili nesreća. Bilo kratkoročno ili dugoročno: kvarove i uska grla možete premostiti ili čak u potpunosti riješiti pomoću TIMOCOM tržišta.


Želite optimirati iskorištenost vaših kapaciteta i upoznati mogućnosti na TIMOCOM tržištu?

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh