Zanje o logistici 28.11.2021
5

Ovi izumi obilježili su i promijenili logistiku

Inovacije optimiraju transportne procese od izuma kamiona

Kamion, Izmjenjive nadogradnje i kontejner

Logistika je bitan i značajan element svjetske trgovine. Važan je gospodarski čimbenik i temelj globalnog transporta robe. U svom članku na blogu bavimo se izumima koji su održivo promijenili logistiku.

Digitalizirajte svoje transportne procese sada!

Prvi kamion na svijetu otišao je u Englesku

Izum kamiona nakon izuma lokomotive bio je prekretnica u logistici. Prvi kamion – tada ga je Gottlieb Daimler još nazivao dostavnim vozilomosvojio je svijet 1896. godine. Iako je osvajanje ipak pretjeran izraz za to: u Njemačkoj prodaja nije uspjela pa je prvi kamion te vrste otišao u Englesku. Bio je namijenjen za korisnu nosivost od 1,5 tone. Dvije godine poslije razvijen je model za 5 tona. Ta vozila su još uvijek veoma nalikovala na kočiju iako je motor zajedno s rashladnim uređajem kod kamiona za 5 tona već bio postavljen sprijeda. No još nije bilo moguće razmišljati o transportu kontejnera pomoću tih vozila.

Kontejneri pojednostavljuju transport i pretovar

Svatko zna za tu posebnu vrstu transporta u spremnicima. Pritom kontejneri imaju ogromne prednosti: moguće ih je primjenjivati intermodalno i slagati jedan na drugi jer imaju standardizirane dimenzije. Zbog toga ih je moguće bez problema pretovarivati i transportirati. Iako su transporti u spremnicima postojali već u 19. stoljeću, tek u ranom 20. stoljeću postignuto je optimiranje transporta i troškova transporta zahvaljujući standardizaciji.

Amerikanac Malcolm Purcell McLean 1956. godine prvi put je upotrijebio velike metalne spremnike za transport na kamionima i brodovima. Kako bi uštedio vrijeme i izbjegao naporni pretovar u luci, već kao mladi prijevoznik 1937. godine došao je na zamisao da cijeli kamion zajedno s teretom postavi na brod. Tada je došao na ideju da utovari samo prikolice odnosno tegljače zajedno s njihovim teretom. Nakon toga je zajedno s inženjerom Keithom Tantlingerom izumio prvi moderni intermodalni kontejner: sanduk od valovito savijenog čeličnog lima širok osam stopa i dug deset stopa. Predajom kontejnera industriji izumili su prvi standardni kontejner. Ti standardi su u Velikoj Britaniji preuzeti za kontejnere i u drugoj polovici 20. stoljeća zamijenili su drvene kontejnere koji su se upotrebljavali od tridesetih godina 19. stoljeća.

Svjetsko gospodarstvo i potreba za transportom raste

Danas su kontejneri neizostavni. U devedesetim godinama 20. stoljeća potreba za transportom znatno se povećala: broj kontejnerskih brodova udvostručio se, a s njim i tržište kontejnera. Godine 2005. oko 20 milijuna kontejnera na 200 milijuna transporta putovalo je širom svijeta. Od toga gotovo 75 posto na kontejnerskim brodovima. Kontejner je smanjio troškove transporta u međunarodnoj trgovini robe i ubrzao procese. To je prvenstveno omogućilo uvoz i izvoz brojnih potrošnih proizvoda, sirovina i masovnih proizvoda. Danas se oko 200 milijuna kontejnera godišnje transportira na svjetskim morima.

Izmjenjivi most povećava učinkovitost flote

Posebno u cestovnom prometu tereta gotovo nitko se ne želi odreći: Izmjenjive nadogradnje. Prvi put je upotrijebljena 1971. godine. Cilj: ubrzavanje pretovara cjelokupnog tereta kamiona prema modelu pomorskog kontejnera i povećavanje učinkovitosti flote. Zet osnivača tvrtke Dachser, Thomas Simon, u šezdesetim godinama 20. stoljeća ubrzao je taj trend. Zahvaljujući izumu izmjenjivog spremnika sa stalcima za postavljanje, to obiteljsko poduzeće iz Kemptena održivo je promijenilo cestovni promet tereta. Zahvaljujući njihovoj primjeni moguće je bolje upotrijebiti postojeće koncesije za pojedina vozila. Osnovne dimenzije izmjenjive nadogradnje u biti odgovaraju dimenzijama ISO kontejnera pa je oboje moguće transportirati na istim vozilima za transport tereta. Danas se primjenjuju čak izmjenjive nadogradnje s kovčegom i rashladnim kovčegom s uređajem za utovar na dva kata. Oni omogućuju još optimalnije iskorištavanje kapaciteta za utovar bez potrebe za slaganjem paleta.

Digitalizacija i transportne platforme utiru put u modernu logistiku

Jedan od najnovijih izuma i trendova u logistici je digitalizacija i umrežavanje aktera koji sudjeluju u transportu. Cestovni transport robe do devedesetih godina 20. stoljeća bio je snažno obilježen osobnim kontaktima i analognim metodama poslovanja. Dok špediteri danas upotrebljavaju TMS, sustave ERP i burze tereta kao prvoklasne alate za rad, cestovni promet tereta ranije je bio znatno ovisan o telefonskom kontaktu.

Tek kad je širenje interneta omogućilo umrežavanje, digitalne aplikacije uspjele su se probiti i na tom snažno fragmentiranom tržištu. Burza tereta tvrtke TIMOCOM pokrenuta je 1997. godine. Doduše, već su postojale slične platforme, ali one nisu pružale ponudu za odgovarajuću dodatnu vrijednost. Prvenstveno su bile regionalno usmjerene. Burza tereta i utovarnog prostora tvrtke TIMOCOM postavila je nove standarde za logističke procese u europskom cestovnom prometu tereta.

Ta platforma neprekidno se razvijala i između ostalog proširivala i izgrađivala sučelja prema TMS-u i telematskim sustavima i brojne aplikacije i usluge. 

Inovacije optimiraju logističke procese

I mehanički i digitalni izumi omogućili su da logistika postane ono što ona danas jest. Intermodalni promet ne bi bio moguć bez izuma i standardizacije kontejnera. Izmjenjiva nadogradnja pojednostavio je pretovar u cestovnom prometu tereta. No prvenstveno se povećao stupanj digitalizacije. Budući da se mnoga poduzeća boje dodatnih troškova, neovisne transportne platforme nude im mogućnost da bez velikih investicija digitaliziraju svoje procese i postanu dio ekosustava logistike 4.0. Inovacije zadnjih desetljeća imaju nešto zajedničko: one optimiraju logističke procese pri transportu tereta, povećavaju učinkovitost i smanjuju troškove.

Ako i vi želite digitalizirati svoje transportne procese i postati dio europske mreže s više od 45 000 klijenata, kao novi klijent možete besplatno isprobati sustav Smart Logistics System. Registrirajte se i optimirajte svoje logističke procese.

Optimirajte logističke procese uz TIMOCOM!

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh