TIMOCOM 13.06.2023
4

Što su burze tereta i kako funkcioniraju? Stručnjaci TIMOCOM-a daju objašnjenje

New Content Item (2)

Jesu li burze tereta dobar alat za sve igrače u transportnoj i logističkoj industriji? Za nas u TIMOCOM-u odgovor je naravno DA! Ovdje ćete saznati nešto više o burzama. tereta.

Što su internetske burze tereta?

Burze tereta, poznate i kao burze tereta i vozila virtualna su tržišta na kojima se susreću ponuda i potražnja za teretom i prostorom za vozila.  Prednosti biti dio burze tereta nekima mogu biti očite, dok drugima nejasne. Evo nekoliko razloga zašto korištenje burze tereta može imati prednosti za svakodnevno poslovanje.
Koncept internetske burze tereta prvi put se pojavio u Francuskoj 1985. godine - puno prije interneta - zahvaljujući sustavu Minitel, koji se smatra 'prethodnikom' modernih online burzi tereta. Od tada se ova usluga polako razvijala i razvila u pravo internetsko tržište. Primjera radi, prve verzije naše burze bile su na disketama s TIMOCOM softverom koji su korisnici trebali instalirati na računalo. Postojao je online i offline način rada.
Kako to radi vrlo je lako objasniti: Špediter (ili pružatelj usluga) sa slobodnim prostorom za utovar u vozilu kontaktira trgovačko i/ili proizvodno poduzeće ili špeditera koji je ponudio utovar putem interneta. Koristeći online uslugu burze tereta, dogovaraju cijenu, vrijeme utovara i istovara te mjesto(a) utovara i istovara.
Za tvrtke koje još nisu uvjerene u pridruživanje burzi tereta, može biti korisno naglasiti druge prednosti: Znatno veća sigurnost i brži protok informacija.

Kako bi mogli postali članovi burze tereta, kandidati se često provjeravaju kroz nekoliko sigurnosnih filtera, što čini platforme poput TIMOCOM-a vrlo sigurnima i povjerljivima.
Koje su vrste razmjene tereta najbolje? Pretpostavimo da tvrtka razmatra mogućnost korištenja burze tereta. U takvom slučaju vrlo je važno da tvrtka testira nekoliko različitih vrsta burzi tereta kako bi napravila najbolji izbor prema vlastitim specifičnim logističkim potrebama. Po našem mišljenju, najprikladnije rješenje je nedvojbeno i najpopularnije: platforma temeljena na fiksnoj mjesečnoj naknadi.
Budući da je svaka platforma drugačija, potrebno je pažljivo analizirati prednosti svake platforme. Na primjer, TIMOCOM nudi besplatnu testnu fazu od 4 tjedna.


Koje su prednosti burze tereta?

Najkraće rečeno, nije teško uočiti prednosti berze tereta.
Pronalaženje transportnih naloga: TIMOCOM berza tereta nudi pristup mnogobrojnim ponudama za prevoz tereta na spot tržištu, za šta bi inače bile potrebne godine poslovnog iskustva i rada. Takođe postoji i veliki izbor različitih tereta u zavisnosti od potreba (delimični ili puni utovari, kurirske pošiljke), kao i različite nadogradnje teretnih vozila kao što su cerade, hladnjače, platforme itd.
Praćenje pošiljke u realnom vremenu: Svaka transportna platforma bi trebalo da nudi efikasan sistem praćenja pošiljki, kako bi kompanije mogle da lokalizuju i prate svoje terete tokom transporta. Sa druge strane, pružaoci usluga bi mogli da potraže odgovarajuće tovare u blizini svojih vozila.
Optimizacija upravljanja vremenom: Efikasno upravljanje vremenom je u osnovi svake uspešne kompanije. Korisnici berze tereta štede vreme koje bi potrošili na beskrajne telefonske pozive i dopisivanje preko elektronske pošte prilikom potrage za dostupnim teretima ili tovarnim prostorom.
Dugotrajni poslovni odnosi: Kao što je već rečeno, berza utovara nudi direktan kontakt sa velikim brojem aktera u ovoj industriji, nešto za šta bi inače bio potreban dugogodišnji rad i umrežavanje. To je od neprocenjive vrednosti naročito za novoosnovana preduzeća, ali takođe i za visoko specijalizovane stručnjake, koji žele da efikasno rade u ovoj industriji.


Šta nudi TIMOCOM berza tereta?

TIMOCOM berza je osnovano 1997. i predstavlja vodeću digitalnu platformu u Evropi. TIMOCOM u svom sastavu ima više pametnih aplikacija koje omogućavanju brže i efikasnije transportne i logističke procese. U ovom trenutku više od 53.000 preduzeća sa preko 154.000 korisnika ima pristup tržištu, a dnevno se postavi više od 1 miliona međunarodnih ponuda tereta i tovarnog prostora.
TIMOCOM tržište sadrži sledeće aplikacije: berza tereta, skladištenje, tenderi, rute i troškovi, transportni nalozi, GPS praćenje, praćenje pošiljki u realnom vremenu i profili kompanija. Zahvaljujući našim interfejsima one takođe omogućavaju i uštedu troškova. Interfejsi nikada nisu bili važniji u transportnoj i logističkoj industriji, jer ubrzavaju radne procese i čine ih efikasnijim.

TIMOCOM nudi sledeće interfejse:
Burza tereta, Transportni nalozi i praćenje.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh