Zanje o logistici 28.07.2023
3

Kako je promjena valute utjecala na logistički posao?

Kako je promjena valute utjecala na logistički posao?(1)

Uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. godine predstavljalo je veliku promjenu za gospodarstvo zemlje. Ova promjena valute ima značajan utjecaj na sve sektore, uključujući i logistički sektor. U ovom članku analiziramo kako je promjena kune u euro utjecala na logistički posao te koji su potencijalni izazovi i prednosti koje ta promjena donosi.

Glavne prednosti promjene valute

Jedna od glavnih prednosti uvođenja eura za logistički sektor je eliminacija valutnih rizika. Kao dio Eurozone, Hrvatska sada koristi zajedničku valutu s ostalim članicama, što olakšava poslovanje s inozemstvom. Tvrtke više ne moraju brinuti o fluktuacijama tečaja između kune i eura, što pojednostavljuje financijsko planiranje i smanjuje rizik od gubitka vrijednosti. Ovo je posebno važno za logističke tvrtke koje imaju međunarodne poslovne aktivnosti, jer se smanjuje potreba za konstantnim praćenjem tečaja i provođenjem valutnih transakcija.
Druga prednost uvođenja eura je olakšano poslovanje s drugim zemljama članicama Eurozone. Sada postoji jednostavnija i transparentnija trgovina između Hrvatske i ostalih zemalja koje koriste euro. Logističke tvrtke imaju veću fleksibilnost i mogućnost proširenja poslovanja na tržišta Eurozone bez potrebe za valutnom konverzijom ili upravljanjem različitim valutama. Ovo može otvoriti nove prilike za logistički sektor u Hrvatskoj i olakšati procese uvoza i izvoza robe.


Izazovi za logistički posao

Međutim, iako postoji nekoliko prednosti, promjena kune u euro također donosi izazove za logistički posao. Jedan od tih izazova je prilagodba računovodstvenih i financijskih sustava na novu valutu. Logističke tvrtke moraju ažurirati svoje sustave i procese kako bi podržale euro kao službenu valutu. To može zahtijevati ulaganje u nove tehnologije i prilagodbu postojećih softverskih rješenja. Također, osoblje treba educirati o promjenama kako bi pravilno koristili euro u svojim svakodnevnim operacijama.



Još jedan izazov koji proizlazi iz promjene valute je prilagodba cjenovnih politika i ugovora. Logističke tvrtke moraju revidirati svoje cjenike i ugovore kako bi odražavali euro umjesto kune. To može biti složen proces, pogotovo ako postoje dugoročni ugovori s fiksnim cijenama. Također, promjena valute može utjecati na cijene sirovina i komponenti koje se koriste u logističkom poslu, što može rezultirati fluktuacijama troškova.
U konačnici, utjecaj promjene kune u euro na logistički posao može varirati ovisno o specifičnostima svake logističke tvrtke. Za neke tvrtke, uvođenje eura može olakšati poslovanje, smanjiti rizike i otvoriti nova tržišta. S druge strane, postoje izazovi koji zahtijevaju prilagodbu poslovnih procesa i sustava. Važno je da logističke tvrtke pažljivo planiraju i pripreme se za promjene kako bi maksimizirale koristi i smanjile negativne utjecaje promjene valute na svoje poslovanje.


Otkrijte sve usluge TIMOCOM tržišta >>

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh