Transportno tržište 06.09.2022
4

Kako rad na visokim temperaturama utječe na prijevoz robe?

Sofer stoji ispred kamiona

Bez obzira na klimatske čimbenike, prijevoz robe mora biti realiziran, iz razloga što je dogovorena relacija i roba mora stići na preporučenu lokaciju. Ljeto, zbog visokih temperatura, zna biti izazov kada je u pitanju transport robe. U tom slučaju uvjeti skladištenja robe tijekom transporta moraju biti prilagođeni temperaturi kako se roba ne bi oštetila na putu.

Za neke robe potrebno je pridržavati se temperaturnog režima tijekom skladištenja i transporta. Ako se temperatura ne poštuje, teret se kvari i ne može se koristiti u budućnosti. Prijevoz robe s temperaturnim režimom zahtijeva posebnu pozornost pri odabiru vozila.

Prehrambeni proizvodi i sastojci za njihovu pripremu ili cvijeće uvršteni su u posebnu kategoriju robe čiji se prijevoz mora obavljati pod određenim uvjetima. To je posebno važno kada je u pitanju isporuka kvarljivih proizvoda, ali i lijekova. Ovdje je važna brzina i stvaranje posebne klime vozila i dijela vozila u kojem se roba nalazi.

Zato se takvi tereti s kontroliranom temperaturom prevoze standardno. Da biste to učinili, pribjegnite pomoći rashladne opreme. Stručnjaci ne samo da postavljaju određeni parametar, već ga i održavaju tijekom cijelog putovanja. Iznimno je važno spriječiti promjenu mikroklime u tijelu, jer ona utječe na kvalitetu transportirane robe.

Utjecaj visoke temperature na vozače

Ključnu ulogu u transportu i logistici imaju visoke temperature, koje ne samo da utječu na robu u transportu, već mogu utjecati i na zdravlje vozača. Visoke temperature i iscrpljenost pogotovo utječu na koncentraciju vozača.

Postoji nekoliko stvari koje savjetujemo svakom vozaču da se pridržava kako bi se osjećao dobro u vožnji kada su visoke temperature. Sljedeće stvari koje kao vozač morate primijeniti u vrućim radnim uvjetima su:

Hidratacija

U kabini uvijek imajte bocu hladne vode. Održavanje hidratacije ključno je za suočavanje s ljetnim vrućinama.

Odmor

Odmor je ključan za izbjegavanje pospanosti za volanom. Osim spavanja 7-8 sati dnevno, važno je i odmoriti se tijekom putovanja. Ako tijekom vožnje primijetite bilo kakve simptome pospanosti, parkirajte na sigurnom mjestu i odmarajte što je više moguće.

Vozite u laganoj odjeći

Nošenje odjeće od laganih tkanina koje omogućavaju disanje kože pomoći će vam u borbi protiv vrućine tijekom ljetnih mjeseci. Vrlo teške tkanine povećavaju tjelesnu temperaturu i šanse za toplinski udar. Preporuča se izbjegavati odjeću tamnih boja i nositi odjeću svijetle boje jer manje privlače sunčeve zrake.

Držite vozilo dobro prozračenim

Kabina kamiona ili kombija mora biti prozračena kada krenete na putovanje. Otvorite sva vrata i prozore prije ulaska u vozilo kako bi toplina mogla napustiti kamion. Zatim uključite klima uređaj da rashladite kabinu.

Zaštititi kožu i oči

Krema za sunčanje i kvalitetne sunčane naočale neophodni su za vaša putovanja. Sunce svojim zracima može povisiti tjelesnu temperaturu, dovesti do toplinskog stresa, ali i iritirati oči i učiniti vas još umornijim, povećavajući šanse da ćete ranije osjetiti prve znakove umora i pospanosti.

Vožnja noću lakša je od vožnje danju

Ako vam ruta dopušta i odmorni ste, vožnja noću kada su temperature niže smanjit će šanse za toplinski udar. Vožnja je također manje zamorna u ranim satima kada su ceste slobodne i promet teče mirnije. Ako to nije moguće, drugo dobro vrijeme za putovanje je rano ujutro između 6 i 11 sati ili kasno navečer. Najtoplije doba dana je između 12 i 18 sati.

TIMOCOM ima vlastitu burzu tereta koja uključuje pristup stotinama tisuća ponuda teretnog prostora. Pomoću alata Rute i troškovi možete napraviti izračune i na taj način imati uvid u troškove direktno vezane uz vaše vozilo, što dodatno olakšava planiranje transportnih naloga, uključujući optimalne rute, vremensko planiranje i optimalno vrijeme dolaska. Ova mogućnost posebno olakšava u slučaju transporta kvarljive robe, gdje ne smije doći do kašnjenja. Osim navedenog, TIMOCOM sučelje omogućuje veliku uštedu vremena i novca.

 

Utjecaj visoke temperature na robu u transportu

Neka roba zahtijeva transport zbog svoje specifičnosti pod određenim uvjetima, uključujući kontroliranu temperaturu. Ova vrsta prijevoza zahtijeva od prijevoznika pridržavanje određenih uvjeta, koji se moraju poštivati ​​tijekom cijelog prijevoza.

Roba koja zahtijeva posebne uvjete je uglavnom:

  • Prehrambeni proizvodi;
  • medicinski proizvodi i lijekovi;
  • kozmetika;
  • kemijski produkti;
  • elektronike i građevinskih materijala.

Uslijed kolebanja i prekoračenja minimalne ili maksimalne temperature tijekom transporta, ova roba može promijeniti svoja svojstva i postati potpuno neupotrebljiva za daljnju uporabu.

Prijevoz robe hladnjačama

Potrebno je poštovati protokol rada kako ne bi došlo do prekida hladnog lanca kada je u pitanju upravljanje robom u hladnjačama. Cilj je spriječiti toplinske šokove koji stvaraju mikroorganizme. Novonastali mikroorganizmi mijenjaju karakteristike proizvoda i time utječu na njegovu kvalitetu.

HACCP protokol nalaže rukovanje kvarljivom robom i potrebno je da takva roba bude označena. Pridržavanjem ovog protokola sprječava se kontaminacija, a krajnjim potrošačima jamči se da će svaki proizvod biti naručene kvalitete.

Hladnjaci su danas kompjuterizirani, temperaturu u svakoj rashladnoj komori moguće je kontrolirati i podešavati daljinski, pa vozači to ne moraju raditi samostalno i time ne usporavaju dostavu pošiljke.

Osim hladnjaka tu su i materijali za pakiranje i održavanje temperature tijekom transporta i to: različite vrste gel pakiranja, stacionarni i mobilni hladnjaci, kontejneri i termalni boksovi, suhi led, zamrzivači i grijači. Ovisno o vrsti robe koja se prevozi odabire se i način na koji će se ona prevoziti.

Kada je riječ o prijevozu robe na visokim temperaturama, posebice hrane, hladnjače i vozila moraju se dezinficirati, prati i provjetravati. Transport na paletama za transport hrane koja je tretirana na visokim temperaturama neophodan je za transport proizvoda iz prehrambene industrije. Kako bi se očuvala kvaliteta robe, s lako pokvarljivom robom potrebno je rukovati posebno pažljivo tijekom transporta.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh