Zanje o logistici 28.07.2023
4

Koji carinski postupci postoje i znate li koje su vaše obaveze?

Koji carinski postupci postoje i znate li koje su vaše obaveze?1

U logističkoj industriji, carinski postupci igraju ključnu ulogu u međunarodnom prometu robe. Bez obzira na to jeste li uvoznik, izvoznik ili pružatelj logističkih usluga, važno je razumjeti različite carinske postupke i vaše obaveze kako biste osigurali glatko i uspješno poslovanje. U ovom članku istražit ćemo neke od najčešćih carinskih postupaka i objasniti koje su vaše obaveze u vezi s njima.


Izvozna carinska deklaracija

Kada izvozite robu iz zemlje, morate podnijeti izvoznu carinsku deklaraciju. Ovaj dokument sadrži detalje o robi, kao što su vrsta, količina, vrijednost i zemlja odredišta. Izvozna carinska deklaracija omogućuje carinskim vlastima praćenje robe, osigurava sukladnost s propisima i utvrđuje eventualne carinske obveze. Kao izvoznik, vaša je obveza pravilno ispunjavanje izvozne carinske deklaracije i dostava iste nadležnim carinskim vlastima.


Uvozna carinska deklaracija

Prilikom uvoza robe u zemlju, obveza vam je podnijeti uvoznu carinsku deklaraciju. Ovaj dokument sadrži podatke o robi, kao što su porijeklo, vrsta, količina i vrijednost. Uvozna carinska deklaracija omogućuje carinskim vlastima provjeru robe, obračunavanje carinskih davanja i osiguravanje usklađenosti s propisima. Kao uvoznik, morate pravilno ispunjavati uvoznu carinsku deklaraciju i podnijeti je carinskim vlastima.


Carinski pregled

Carinski pregled je postupak provjere robe od strane carinskih vlasti kako bi se osigurala usklađenost s propisima i utvrdile eventualne carinske obveze. Pregled može biti fizički ili dokumentarni, ovisno o vrsti robe i carinskim zahtjevima. Vaša je obveza osigurati pristup robi i pružiti potrebne informacije i dokumentaciju tijekom carinskog pregleda. Suradnja s carinskim vlastima i pružanje točnih i ažuriranih informacija ključni su za brzo i učinkovito rješavanje carinskih pregleda.


Carinsko skladištenje

Carinsko skladištenje omogućuje privremeno skladištenje robe na carinskom području bez plaćanja carinskih davanja ili drugih poreza. Ova opcija je korisna kada roba mora biti skladištena ili obrađena prije nego što se dalje distribuira ili izveze. Kao davatelj logističkih usluga, vaša je obveza pridržavati se propisa i pravila carinskog skladištenja te osigurati pravilno vođenje evidencije o robi koja se nalazi u carinskom skladištu.


Carinski postupak u slobodnim zonama

Slobodne zone su posebna područja koja su izuzeta od carinskih kontrola i ograničenja. Ovdje se roba može skladištiti, obrađivati i ponovno izvoziti bez plaćanja carinskih davanja. Ako koristite slobodne zone, morate se pridržavati specifičnih pravila i propisa tih zona te osigurati pravilno vođenje evidencije o robi koja se nalazi unutar njih.
Važno je naglasiti da su ovo samo neki od carinskih postupaka i obveza u logističkoj industriji. Uvjeti i zahtjevi mogu se razlikovati ovisno o zemlji, vrsti robe i drugim faktorima. Stoga je važno konzultirati se s carinskim stručnjacima i upoznati se s važećim propisima i pravilima u zemljama s kojima poslujete.


TIMOCOM burza tereta - pravi partner


Uz pravilan pristup carinskim postupcima i pažljivo pridržavanje vaših obveza, možete izbjeći nepotrebne kašnjenje, probleme i nepredviđene troškove u međunarodnom prometu robe.
Kada je riječ o rješavanju carinskih postupaka i ispunjavanju vaših obveza u logističkoj industriji, TIMOCOM može biti vaš dragocjeni partner. TIMOCOM je vodeći europski pružatelj digitalnih usluga za logistiku i transport, koji pruža brojne alate i usluge za olakšavanje carinskih procedura.
Kroz svoju platformu, TIMOCOM vam omogućuje brzu i jednostavnu razmjenu potrebnih dokumenata s carinskim tijelima i drugim sudionicima u logističkom lancu. Možete sigurno prenositi izvozne i uvozne deklaracije, carinske dokumente, račune i druge relevantne informacije. Integrirane funkcionalnosti poput automatskog prevođenja jezika i mogućnosti praćenja statusa carinskih postupaka pružaju vam potpunu preglednost i kontrolu nad procesima.
TIMOCOM također nudi usluge praćenja i nadzora robe tijekom cijelog transportnog lanca. To vam omogućuje praćenje i evidenciju kretanja robe od polazišta do odredišta, pružajući vam dodatnu sigurnost i olakšavajući vaše obveze u pogledu carinskog pregleda i skladištenja.
Uz to, TIMOCOM ima bogatu bazu podataka o propisima i pravilima carinskih postupaka u različitim zemljama Europe. Ta informacija vam pomaže u pravovremenom prilagođavanju vašeg poslovanja sukladno relevantnim propisima i smanjuje rizik od kršenja carinskih propisa.
Kroz svoje inovativne tehnološke funkcije, TIMOCOM vam omogućuje učinkovito upravljanje carinskim postupcima i smanjenje administrativnih opterećenja. To vam daje više vremena i resursa za fokusiranje na vašu osnovnu djelatnost i razvoj vašeg logističkog poslovanja.
Stoga, ako želite pojednostaviti carinske postupke, poboljšati usklađenost s propisima i optimizirati logističke operacije, TIMOCOM je pouzdan partner na kojeg se možete osloniti.


Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh