TIMOCOM 08.10.2020
3

Konsolidacija transporta u industriji i trgovini

Prednosti, nedostaci i tehnička podrška

Konsolidacija transporta spaja različite pošiljke u jedan utovar.

Konsolidacija transporta, dakle spajanje različitih pošiljki, za špedicijska poduzeća predstavlja svakodnevni posao, a i u proizvodnji sve više postaje uobičajena praksa. Naime, trenutni trend pokazuje da pošiljke postaju sve manje; pritom je često riječ o takozvanoj „veličini lota 1”. Za to je također presudna digitalizacija koja napreduje budući da ona omogućuje primjerice da privatni klijenti naruče najmanju količinu od proizvodnih poduzeća.

Najvažnije komponente: vrijeme, novac i okoliš

Kad bi svaka od tih pošiljki bila poslana pojedinačno, ni kontejneri ni kamioni ili transporteri ne bi bili iskorišteni. Gdje se pojavljuju prazne vožnje, nastaju troškovi i povećana količina tereta na štetu okoliša. U skladu s tim spajanje pošiljki prvenstveno zahtijeva i vrijeme. To je s jedne strane potrebno pripisati povećanoj potrebi za dispozicijom jer spajanje zahtijeva vrlo precizno planiranje. S druge strane različiti djelomični utovari dolaze iz različitih izvora. Za njihovo spajanje na završnom mjestu ponekad su potrebne međupostaje gdje se utovari pretovaruju .

Vrijeme je komponenta koja raspolaže najmanjim resursima. Logistika živi brzo. Uska povezanost unutar lanca isporuke kod svih sudionika povećava očekivanje da će ubrzo, djelomično još istog dana dobiti naručenu robu. Dakle, kako udovoljiti svim trima komponentama?

 

Najbolja pomoćna sredstva: modeli platforme sa sučeljima prema sustavima TMS i ERP

Upravo proizvodna poduzeća se pri svladavanju logističkih procesa često oslanjaju na pomoć stručnjaka iz transporta i logistike. Brojna poduzeća u tu svrhu imaju vlastite logističke odjele u kojima se provodi dispozicija. Primjena logističkih sustava kao što je sustav Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM ovdje je dokazano sredstvo. Njihova ključna kompetencija je ponuda ili traženje ponuda tereta u obliku djelomičnih utovara za vaše relacije i pronalaženje odnosno oglašavanje utovarnog prostora u skladu s tim. Podaci o obujmu pošiljke, npr. težina i utovarni metri, olakšavaju dispoziciju čak i najmanjih jedinica. Poduzeća tako dobivaju mogućnost da iskoriste svoj vlastiti vozni park, izbjegavaju prazne vožnje i/ili puštaju u transport svoje djelomične utovare po prihvatljivim cijenama.

Uz burzu tereta koji dovode do prethodno navedenih dodanih vrijednosti tvrtka TIMOCOM u svom sustavu nudi i aplikaciju Natječaji. Ovdje je moguće slati ponude za ponavljajuće ture i tako pronaći stalne ugovorne partnere za definirano razdoblje. I ovdje postoji mogućnost rada s malim veličinama. Korisnici mogu postavljati natječaje za različite pošiljke koje se na kraju spajaju kako bi popunile kamion.

Sustav tvrtke TIMOCOM pokriva i transportne naloge u potpuno digitalnom i pravno obvezujućem obliku u aplikaciji Transportni nalozi . Korisnici imaju mogućnost iz mreže s više od 45 000 klijenata tvrtke TIMOCOM odabrati omiljene klijente kojima žele dati prednost za suradnju. Disponent može posegnuti za takvom mrežom pružatelja usluga i sasvim ciljano se obratiti transportnim poduzećima za provedbu određenih transporta.

U pravilu logistička poduzeća rade sa sustavom TMS ili ERP koji im osigurava pregled njihovih transporta i, ako postoje, vlastita vozila. Pomoću sučelja Burza tereta i sučelja Transportni nalozi moguće je povezati sustave TMS i ERP sa sustavom Smart Logistics System. Izbjegavaju se dvostruki unosi i štedi se dragocjeno vrijeme, a istodobno se stupa u kontakt s mnogo više potencijalnih partnera za transportne usluge.

Sučelje Praćenje omogućuje prikaz GPS podataka kamiona povezanih na jednoj karti u sustavu Smart Logistics System. U tu svrhu u sustavu TIMOCOM priključeno je već 265 ponuđača telematike . Tako disponenti pri ruci imaju još jedan instrument koji im olakšava planiranje njihovih pošiljki.

 

Konsolidacija transporta: samo pitanje tehničke infrastrukture?

Stručna ekspertiza ne može se zamijeniti ni na kojoj točki u transportnom lancu . Naposljetku, potrebno je iskusno osoblje koje može ispuniti kompleksne zahtjeve za konsolidaciju transporta. Vaš alat u vrijeme sve više digitalne logistike su modeli platforme i sustavi za upravljanje koji međusobno komuniciraju i tako povezuju podatke još prije nego što različite pošiljke stvarno budu spojene na transportnom sredstvu.

Saznajte više

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh