Novosti 04.03.2020
3

Koronavirus: kako postupati s transportnim nalozima iz Italije i prema Italiji?

Utjecaji na međunarodni promet tereta povećavaju se, a trenutna situacija nameće mnoga pitanja. Za vas smo saželi najvažnije informacije.

Utjecaji na međunarodni promet tereta povećavaju se, a trenutna situacija nameće mnoga pitanja. Za vas smo saželi najvažnije inf

Erkrath, 4.3.2020. – Koronavirus je stigao u Europu. Prvenstveno u Italiji trenutno se bilježi porast broja infekcija virusom SARS-CoV-2/COVID19. Što pretovarivači, špediteri i prijevoznici trebaju uzeti u obzir pri transportnim nalozima prema pogođenim regijama i iz njih, kako bi bilo najbolje da se ponašaju u slučaju potrebe za razjašnjenjem, možete saznati ovdje*.

Ažurirano 9. 3. 2020.: Prema posljednjem priopćenju talijanskog ministarstva prometa, ne postoje zabrane ili ograničenja u tranzitu robe i dobara kroz cijeli proizvodni lanac do i sa područja sjeverne Italije. Uvedena ograničenja ne zabranjuju putovanja iz dokazano poslovnih razloga. Roba se može uvoziti i izvoziti na dotična područja. [Izvor: http://www.mit.gov.it/comunicazione/news


Ažurirano 10. 3. 2020.: Talijanska vlada proširila je mjere na cijelu zemlju.


 Ako ste nesigurni u vezi sa situacijom na licu mjesta (na mjestu utovara ili odredištu), preporučujemo vam da se informirate o trenutnim ograničenjima putovanja talijanskih vlasti i stupite u kontakt sa svojim nalogodavcem te razjasnite ta ograničenja.

Napomene o situaciji i sigurnosne napomene mogu se brzo promijeniti.

Više informacija o tome možete pronaći ovdje: https://vlada.gov.hr/?id=28862&pregled=1&datum=Fri%20Feb%2028%202020%2018:03:29%20GMT+0100%20(Central%20European%20Standard%20Time)

Kakva je pravna situacija prije početka transporta?

Ako transport još nije započeo, u slučaju trajnih blokada može doći do takozvane objektivne nemogućnosti. Ugovori o transportima koje zapravo nitko ne može ispuniti općenito se smatraju ništetnima. Tj. takav ugovor ne bi uzrokovao obvezu. Niti špediter ili prijevoznik mora pripremiti kamion niti će nalogoprimac dobiti naknadu za turu koja je izostala.

Ako je prije utovara poznato da nalogodavac ili primatelj zbog koronavirusa ne rade samo iz opreza, nalogodavac treba zastupati taj izostanak ako ne može dokazati službenu zabranu rada.

Preporučujemo vam da u tom slučaju unaprijed još jednom porazgovarate sa svojim nalogodavcem.

Kakva je pravna situacija pri transportima u tijeku?

Ako ste kao prijevoznik ili špediter preko sustava pametne logistike (Smart Logistics System) prihvatili transportni nalog, načelno vrijedi pravno obvezujući ugovor koji ste sklopili sa svojim nalogodavcem.

Ako je transport u neku regiju pogođenu koronavirusom ili iz nje već počeo, tj. najčešće od početka utovara, zbog službenih mjera možete biti suočeni s blokadama prilaznih putova ili cijelih mjesta u koja ili iz kojih je potrebno isporučiti robu. U tom slučaju riječ je o takozvanoj zapreci transporta. Ovdje se primjenjuju članak 14 i nastavni članci Konvencije o ugovoru o međunarodnom prijevozu robe cestom odnosno odgovarajuće odredbe nacionalnih zakona o transportu. Izmjena transportnog naloga koja je tada potrebna zahtijeva uputu nalogodavca kako je dotični transport eventualno potrebno provesti na drugi način, primjerice dogovaranjem alternativnog odredišta.

U takvim slučajevima prijevoznik u pravilu ima pravo na naknadu dodatnih troškova kao što su npr. dodatni troškovi vožnje zbog dulje dionice puta.

Tek ako nalogodavac nakon zahtjeva ne izda upute ili ako su upute neprihvatljive, prijevoznik može završiti transport. Ali pažnja! Prijevoznik je u tom slučaju odgovoran za prikladno čuvanje robe. U nekim slučajevima kao u slučaju pokvarljive robe prodaja iz nužde može doći u obzir.

Isto vrijedi ako je npr. tvornica pošiljatelja ili primatelja zatvorena ili blokirana i ako nije moguć utovar ili istovar kamiona. U slučaju nedoumice prijevoznik mora predočiti dokaz za blokadu odnosno zatvorenu tvornicu.

Ako kratkoročno tražite mjesta u skladištu, u sustavu pametne logistike možete pronaći odgovarajuće ponude u našoj pametnoj aplikaciji Skladišta.

Ako provodite ili planirate transporte prema tim regijama ili iz njih, preporučujemo vam da pravodobno stupite u kontakt sa svojim nalogodavcem i razjasnite situaciju kako biste izbjegli kasnije rasprave i nesporazume.

Više informacija o trenutnim blokadama cesta za kamione možete pronaći i na www.truckban.info.

*Informacije koje su ovdje stavljene na raspolaganje ne vrijede kao pravno savjetovanje. U slučaju konkretne potrebe za razjašnjenjem porazgovarajte sa svojim odvjetnikom kako biste uzeli u obzir moguće posebnosti i zakone vaše zemlje.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh