Zanje o logistici 07.08.2022
3

Manjak skladišta: Zašto biste sada trebali promijeniti način razmišljanja

Učinkovito upravljajte manjkom skladišta

Čovjek stoji u skladištu s tabletom u ruci

Promet skladišnim površinama više se nego utrostručio u posljednjih 20 godina, a skladišta je već sada malo u najvažnijim svjetskim čvorištima. Stručnjaci predviđaju da će do 2025. samo u Njemačkoj biti potrebno oko 4 milijuna četvornih metara dodatnih skladišnih površina. Ali, odakle ovaj manjak skladišta? Ova objava na blogu objašnjava uzroke i govori vam kako sada postupiti.

Pucaju li vaši kamioni i skladišta po šavovima? Nema problema. Otkrijte aplikaciju Skladišta u sustavu pametne logistike tvrtke TIMOCOM sada i uvijek pronađite prikladnu skladišnu površinu u svojoj blizini.

Pronađite prikladne skladišne površine sada!

Zašto je skladišnih prostora sve manje

Razlozi manjka skladišta su očiti: online trgovina cvjeta više nego ikad. U kombinaciji s pandemijom, online trgovina postala je veliki katalizator e-trgovine. Time su se kod potrošača probudile nove potrebe, čime je skladišna logistika postala još važnija. Na primjer, stalne isporuke „Točno-Na-Vrijeme” osiguravaju da sve više i više novih poduzeća prodire na tržište skladištenja oko aglomeracija, čime se smanjuje dostupnost malih i srednjih skladišnih prostora. Osim toga, tu je i činjenica da brojna srednja poduzeća u logističkoj branši ne iskorištavaju svoj skladišni prostor do 100 posto i zbog nedostatka fleksibilnosti ustupaju vrijedan skladišni potencijal.

Ovaj razvoj predstavlja izazov za poduzeća iz industrije i trgovine, ali također nudi dobar razlog za promjenu načina razmišljanja. Uostalom, skladišta odavno više nisu samo skladišne​ postaje po najnižim mogućim cijenama, već nude konkurentsku prednost.

Manjak skladišta: Zašto biste sada trebali promijeniti način razmišljanja

Novo razumijevanje B2C klijenata

Urbana mini skladišta i dobro povezana transportna poduzeća brzo su osigurala da ekspresne dostave i povrati postanu nešto što se podrazumijeva krajnjim potrošačima. Nije važno radi li se o namirnicama, lijekovima ili elektronici, igračkama, pa čak i namještaju – gotovo sve se može dostaviti na vaša kućna vrata u roku od nekoliko sati ili čak minuta. Dakako, „zajamčeno”. Ovakve procese omogućuje jedino strateški strukturirana skladišna logistika. Ostaje otvoreno koliko je ovaj razvoj zapravo održiv i ekonomičan. Međutim, može se reći jedno: potrebe klijenata su se promijenile i ostavljaju traga i u B2B sektoru.

Izazovi na B2B tržištu

Koronakriza je i za proizvodna i trgovačka poduzeća sve više u središte pogurala pitanje skladišta. Zbog nesigurnosti globalnih lanaca opskrbe i dijelom ekstremne nestašice sirovina, skladišni prostori su odjednom postali konkurentska prednost. Brojna poduzeća tako su osigurala preliminarne proizvode kako bi spriječila moguća uska grla u isporuci. Kao rezultat toga, međutim, ti preliminarni proizvodi su se gomilali u skladišnim centrima i nisu se mogli dalje prerađivati zbog nedostatka drugih komponenti.

Tome je pridodan i trend neovisnosti o međunarodnim lancima opskrbe izravnom proizvodnjom na prodajnom tržištu. Kao posljedica toga, međutim, to dovodi do povećanja potražnje za skladišnim prostorima. Naročito su vrlo popularni manji skladišni prostori.

Fleksibilnost u nesigurnim vremenima

Izvanredne situacije poput koronakrize ili ukrajinskog rata pokazale su koliko su skladišni prostori vrijedni. Kako bi fleksibilno reagirala na manjak prostora i tako izbjegla poremećaje, važno je da se poduzeća ne oslanjaju samo na jednog partnera, već da grade mrežu skladišta. Digitalni pomagači kao što je burza skladišta tvrtke TIMOCOM podržavaju vas u tome.

Brze i pouzdane isporuke jedno su od najvažnijih obećanja usluga u našem modernom društvu. Međutim, duge transportne rute često stoje na putu ovom obećanju. Stoga potražite skladišne​ prostore koji su što bliže potencijalnim klijentima. To ne samo da vam omogućuje brzu i fleksibilnu reakciju, već također štedi troškove transporta i, uz to, smanjuje vaš ekološki otisak.

Burza skladišta tvrtke TIMOCOM pritom vas podržava u tome. Ondje se ukupno nudi preko 9000 skladišnih i logističkih prostora u 46 europskih zemalja. Kao u tražilici, slobodne kapacitete možete tražiti upravo na onim mjestima koja su najsmislenija za vaš posao. Također imate mogućnost filtriranja prema četvornim metrima, vrstama skladišta ili posebnoj opremi i tako uvijek pronaći pravo skladište za svoje potrebe. Saznajte više o burzi skladišta tvrtke TIMOCOM već danas i testirajte naš sustav Smart Logistics System za veću učinkovitost i sigurnost u vašim lancima opskrbe.

Otkrijte burzu skladišta tvrtke TIMOCOM sada!

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh