Novosti 10.02.2022
4

Zima dolazi – na što vozači sada trebaju pripaziti

Zima dolazi – na što vozači sada trebaju pripaziti

Sumorno, ali i opušteno vrijeme Božića i Nove godine sada je iza nas.  Za većinu nas zima počinje prvim snijegom koji se u alpskim regijama već početkom prosinca pobrinuo za prekrasna, bijela, zimska čudesa. Kao i uvijek i svugdje, jedni se vesele, drugi pate: snijeg za jedne predstavlja zabavu, za druge kaos na cesti.

Za one koji već rano ujutro moraju iz kuće kako bi stigli na posao ili ga nastavili raditi to može postati sklizak teren: mraz, skliske ceste, zamagljena stakla, snijeg i led na krovu sa sobom donose prve izazove. Ako krenemo na put unatoč snijegu i ledu na krovu ili sa „špijunkom” na staklu, novčana kazna može biti skupa: jeste li znali da možete izgubiti i do 120 € božićnice? I, to ne vrijedi samo za vozače kamiona! Zagrijavanje motora također je kažnjivo tj. naplaćuje se.

Sljedeći tekst otkriva savjete i trikove koji vam mogu pomoći da sigurno preživite ledeno vrijeme i da božićnicu radije uložite u lijepe stvari nego u kazne.

Prave gume su na vozilu? Idemo!

Neupitno je da su zimske gume pravi izbor guma za zimu. Posebice ondje gdje češće pada snijeg. Ovdje je također potrebno redovito provjeravati dubinu gaznog sloja kao i tlak u gumama. Preporučaju se gume otporne na trošenje s gaznim slojem od minimalno 4 mm. Previsok, ali i prenizak tlak u gumama znatno brže troše gumu u ekstremnim vremenskim uvjetima. Krivi tlak u gumama također dovodi do duljeg zaustavnog puta na skliskoj cesti. Bitno je također provjeriti postoji li obaveza korištenja zimskih guma te vrijedi li ona za sve osovine ili samo za pogonsku osovinu. Od prošle godine u Njemačkoj postoji obaveza korištenja zimskih guma na pogonskoj i upravljačkoj osovini koja vrijedi za autobuse i vozila kategorija N2 i N3. U inozemstvu je to drugačije te su za nepoštivanje moguće novčane kazne i do 5000 € kao i oduzimanje vozačke dozvole.

Nešto što može biti dio gume, ali se ipak rjeđe koristi, su lanci za snijeg. Ovdje se preporuča povremeno vježbati postavljanje lanaca kako s njima ne biste morali predugo rukovati na hladnoći.

Sve brtve su zabrtvljene? Krenimo!

Provjeravanje brtvi sastavni je dio svakog početka putovanja. Sve je onako kako treba biti? Krenimo. Zimi je opterećenje materijala mnogo jače nego ljeti, s jedne strane zbog vremenskih uvjeta, s druge strane zbog bljuzgavice, vode i soli. Brtve postaju poroznije. Ako postoje mjesta koja nisu zabrtvljena, ona su zimi izravno izložena hrđi i uz to se može dogoditi kratak spoj. Pri pregledavanju brtvi kočna crijeva bi trebalo provjeriti jednako kao zaštitu od smrzavanja u kočnim crijevima. Ako zaštite nema dovoljno i tekućina u kočnim crijevima se ledi, daljnja je vožnja opasna po život. U tom slučaju odmah nazovite servis koji će popraviti vozilo. Također je važno proaktivno upravljati ispusnim ventilima na spremnicima za komprimirani zrak kako se i tamo ne bi nešto zaledilo.

Hrana je osigurana? Uđite i krenimo!

Ako zaglavite ili se nalazite u obustavi prometa, dobro je kod sebe imati pokrivač. Možda i dva, ako se u vozilu vozi još osoba. Ponekad može proći više sati do nastavka putovanja ili do dolaska pomoći od Crvenog križa. Zbog toga je također dobro uzeti nešto više hrane, kao i termos-bocu s dobrom kavom ili ukusnim čajem. Ako se ne osjećate dobro ili ste se prehladili, pročitajte naš članak Bolesni u vozačkoj kabini.

Opskrba energijom je osigurana? Onda vam želimo sretan put!

Učinkovitost akumulatora zimi pada. Ne za 10 ili 15 %, ne, akumulator je 30-50 % manje učinkovit! Stoga: provjerite akumulator početkom zime i po potrebi ga zamijenite. Upravo zimi se akumulator jače troši budući da više električnih trošila kao i pokretača potrebuje više energije. Podjednako je važno redovito provjeravati osvjetljenje: da možete bolje vidjeti i, naravno, biti viđeni!

Led na krovu? Prvo ga uklonite, zatim vozite!

Naravno, najbolje je parkirati u blizini stanice za čišćenje te tako prikolicu osloboditi od leda. Budući da je to moguće samo u najrjeđim slučajevima, moguće je parkirati blago nagnuto kako bi voda otekla. Ako sve prođe savršeno, vozila tj. prikolice opremljena su zračnim jastukom RoofSafetyAirBag. Njega je potrebno uključiti prije no što se voda zaledi. Važno je da se nikad ne penjete na krov kamiona neosigurani kako biste uklonili led! Tijekom uklanjanja leda uvijek pripazite da ne nanesete štetu vozilima ili čak ljudima. Ako je prikolica prazna, moguće je pokušati podići ceradu iznutra te tako odvojiti led. Kao vozač osobnog vozila možete dobro baratati metlom. Ako ne uklonite led ili snijeg s krova i zbog toga se dogodi nesreća, platit ćete naknadu od 120 €.

Ako se na vašem putu dogode nesreće ili kratkoročne obustave prometa zbog vremenskih uvjeta, gradilišta ili nesreća, preko TIMOCOM aplikacije rute i troškovi uvijek možete biti u toku.

Još nemate pristup našem sustavu Smart Logistics System? Registrirajte se sada i testirajte ga bez obveze.

Isprobajte besplatno

Posljednji savjet za zimsko vrijeme kako ni ljeti ne bi došlo do neugodnog iznenađenja: povremeno uključite klima-uređaj te ga dobro prozračite. 

Svima vam želimo sretan i siguran put zimi!

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh