Zanje o logistici 07.10.2021
3

Nedostaci IT rješenja u logistici – Ovako možete spriječiti blokade

Ažurirajte svoju digitalnu infrastrukturu i spriječite blokade uzrokovane nedostacima IT rješenja.

Gospodarstvo se nalazi usred digitalnog preokreta, što je pandemija dodatno pospješila. Mnogi su sudionici na tržištu već implementirali određena digitalna rješenja kako bi svoje procese učinili učinkovitijima, predvidjeli razdoblja gužvi ili klijentima pružili nove dodane vrijednosti uz svoje usluge. Mala i srednja poduzeća iz industrije i trgovine ne mogu uvijek držati korak s brzim razvojem, primjerice, u području IT-ja u logistici, a osim toga, često se oslanjaju na izolirana rješenja.

Doznajte koji nedostaci u ovom trenutku uvelike blokiraju logistiku i kako ih spriječiti. TIMOCOM kao tržišni predvodnik među pružateljima IT usluga u logistici svojim sustavom Smart Logistics System nudi alat etabliran diljem Europe, sa širokom paletom aplikacija, koji može otvoriti put u digitalnu budućnost.

Odmah zatražite individualno savjetovanje

Prekidi informacija i COVID-19 plodno su tlo za blokade

Iako je pandemija u mnogim područjima potakla digitalizaciju da napreduje munjevitom brzinom, prema anketi centra za europska gospodarska istraživanja u Leibnizu (ZEW-a) 38 posto njemačkih poduzeća iz industrije nadolazeće projekte u digitalizaciji nije ni započelo, kod 45 posto njih tijekom korone odužilo je tekuće projekte, a 17 posto potpuno ih je prekinulo. Mnoga su se poduzeća usredotočila na svoju osnovnu djelatnost i zazirala su od ulaganja u budućnost.

Koje su posljedice?

  1. Prema studiji konzultantske tvrtke SCI, od studenog 2020. pojavio se digitalni jaz između otpremnika i transportnih poduzeća. Čak 83 posto ispitanih transportnih i logističkih poduzeća priznaje da upravo nedostaci IT rješenja stvaraju najveće probleme.

 

  1. Drugi najveći problem prekidi su informacija na važnim sučeljima. Oni su predstavljali problem za 75 posto ispitanika, a odmah za njima slijedio je općeniti nedostatak informacija, koji je svaki drugi ispitanik smatrao problematičnim. Među ispitanim transportnim poduzećima 42 posto navelo je nedovoljno planiranje lanca opskrbe.

IT sustavi u logistici nude ciljana rješenja

Malim i srednjim poduzećima (MSP-ovima) često je zgodno poslužiti se postojećim sustavima. Naime, uspostavljanje digitalnih izoliranih rješenja  uglavnom je dugotrajno i skupo za nešto primjenjivo samo na jedno područje. A sa sustavima poslovnih partnera takva rješenja ne rade uvijek besprijekorno.

Takav postojeći sustav u ponudi ima i FreightTech poduzeće TIMOCOM za tvrtke koje se bave transportom i logistikom te industrijom i trgovinom. Umjesto pojedinačnih rješenja, sustav Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM objedinjuje digitalne aplikacije i usluge da bi poduzećima iz industrije i trgovine omogućio pristup logističkom tržištu  kao i uspješni opstanak poslovanja. Ovaj pružatelj IT usluga rano je prepoznao da je razmjena podataka među svim uključenim partnerima elementarna. Stoga nudi pristup aplikacijama Burza tereta, Tracking i Transportni nalozi putem API sučelja , pri čemu je omogućeno i daljnje korištenje postojećih IT infrastruktura. Više od 45 000 europskih klijenata već dijeli podatke i informacije na digitalan i transparentan način da bi donijeli što je moguće bolje gospodarske odluke, ali i savladali razdoblja gužve ili krize. Partneri obiju strana mogu imati koristi od primjerice praćenja tereta u stvarnom vremenu, prijenosa podataka uživo bez prekida medija i od pristupa tisućama pružatelja usluga transporta. Zahvaljujući aplikacijama i uslugama tvrtke TIMOCOM, nedostaci IT rješenja i prekidi informacija mogu se učinkovito premostiti i bez novih infrastruktura ili velikih investicija.

Digitalne platforme umjesto rješenja po načelu „silosa”

Bez obzira na čimbenike koji na nju utječu, od logistike transporta u svakom se trenutku očekuje fleksibilna reakcija. Upravo iz tog razloga digitalni procesi igraju ključnu ulogu. S jedne strane kako bi poduzeća držala korak s konkurencijom, a s druge kako bi se bolje pripremila za budućnost i proaktivno sudjelovala u njezinu oblikovanju. Naime, upravo poduzećima iz industrije i trgovine ključne su sigurnost, fleksibilnost i kontrola.

Mnoga se poduzeća oslanjaju na pojedinačna digitalna rješenja temeljena na takozvanom „načelu silosa”, kako je to u jednom praktičnom testu otkrilo strukovno udruženje Bitkom:

Logistika se već uvelike oslanja na digitalne tehnologije, ali i dalje prečesto vlada razmišljanje u okviru izoliranih rješenja. Često se paralelno upotrebljavaju IT sustavi i nema potpune razmjene podataka”, komentira Florian Lange, referent za trgovinu i logistiku u Bitkomu, u PREGLEDU prometa. Prema navodima ovog strukovnog udruženja, budućnost je u podatkovnim platformama, koje su jednako dostupne i transparentne za sve uključene u transportni proces i koje u stvarnom vremenu omogućuju uvid u procese utovara, platne transakcije ili digitalne teretne listove.

Otkrijte potencijal digitalnih platforma za svoje poslovanje. Već danas stupite u kontakt sa stručnjacima za FreightTech u tvrtki TIMOCOM i zakažite svoj termin za savjetovanje o mogućnostima u sustavu Smart Logistics System:

Odmah zatražite individualno savjetovanje

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh