Zanje o logistici 12.01.2021
5

Nove mogućnosti zahvaljujući automatizaciji i integraciji svijeta teretnih burzi

Kako uštedjeti više od 330 radnih sati godišnje zahvaljujući upotrebi digitalnih rješenja za TSL (transportno-logističku) branšu?

TIMOCOM, Dartom i Marcos

Veterani TSL branše sjećaju se vođenja posla s telefonskim imenikom u ruci. Tada je posao u logistici bio organizacijski jednostavniji, ali se također odvijao sporije i imao je manje mogućnosti. Danas je teško zamisliti analogno upravljanje transportom. Digitalizacija napreduje zajedno sa sve većim tržišnim očekivanjima. Trenutno je cilj mnogih tvrtki skratiti opskrbni lanac, konsolidirati pošiljke i, prije svega pojednostaviti postupak izdavanja i pretraživanja ponuda.

Sučelja u logistici: ulaganje koje se isplati

Integracija TMS sustava sa softverom teretnih burzi uz pomoć sučelja omogućuje, između ostalog nuđenje tereta i vozila bez ručnog unosa na svaku platformu posebno. Ponuda kreirana unutar vlastitog TMS-a također se može objaviti na odabranoj burzi jednim klikom.

- Takvo rješenje osim praktičnosti donosi i mjerljive koristi, tj. uštedu vremena i novca. Primjerice, ako špediterska tvrtka objavljuje 30.000 transportnih ponuda, a objavljivanje svake ponude u prosjeku traje 40 sekundi, lako je izračunati da će automatizacija ove aktivnosti uštedjeti više od 330 radnih sati godišnje, tj. gotovo 42 dana. Jednostavnost i brzina objavljivanja ponuda putem API-ja uzrokuje to da špediter može staviti više ponuda na burzu i potrošiti dio ušteđenog vremena na provjeru ponuda za slobodna vozila, povećavajući na taj način učinkovitost prodaje na oba načina. Dugotrajan, ručni unos ponuda često dovodi do ograničavanja pokušaja prodaje na jednoj platformi, blokirajući postizanje boljih financijskih rezultata tvrtke na ovom području – tvrdi Krzysztof Janczukowicz Key Account Manager u TIMOCOM-u.

Kako se mijenja rad logističke tvrtke zahvaljujući integraciji IT sustava?

Takvo rješenje uspješno koristi tvrtka Dartom, koja posluje na transportnom tržištu već 30 godina i spremna je ulagati u nove tehnologije, dajući joj ne samo ekonomske nego i ekološke koristi. Tvrtka intenzivno razvija vozni park sa LNG i zahvaljujući tome značajno smanjuje emisiju i štetnost ispušnih plinova. Godinama uvođena digitalna pomagala omogućila su joj punu integraciju sustava i digitalizaciju procesa. To izravno utječe na kvalitetu posla koji se može obaviti brže i učinkovitije.

– Zahvaljujući vezi EDI sa sustavima kupaca i integraciji telematičkog rješenja s našim TMS-om, postupak prihvaćanja naloga za prijevoz i njegove daljnje provedbe su u potpunosti digitalne, bez potrebe za ljudskom intervencijom. – objašnjava Beata Łagunionok, Šef međunarodne špedicije u tvrtci Dartom – Narudžba se šalje putem EDI veze izravno u naš TMS sustav. Zatim sustav traži optimalno vozilo za realizaciju, uzimajući u obzir mnoštvo ekoloških i operativnih čimbenika, nakon čega se izravno šalje na vozačevo računalo zajedno s navigacijskim podacima i ključnim kontrolnim točkama.

Dartom koristi TMS sustav tvrtke Marcos Bis, također je višegodišnji klijent TIMOCOM-a. Rezultat te trojne suradnje je integracija postupka objavljivanja ponuda za prijevoz sa sustavom Smart Logistics tvrtke TIMOCOM putem sučelja (API).

– Integracija našeg TMS-a sa sustavom Smart Logistics omogućuje nam povećanje učinkovitosti naših djelatnika putem skraćivanja vremena potrebnog za obradu jedne narudžbe. – naglašava Beata Łagunionok – Što je kraća komunikacijska ruta, to možemo riješiti više narudžbi bez narušavanja kvaliteta usluge. Operater unosi podatke u program samo jednom – ne mora ponavljati ovu radnju u sustavu tvrtke TIMOCOM. Manje ljudskih aktivnosti znači manji rizik od pogrešaka, što je presudno u našem poslovanju.  

Davatelji telematičkih usluga ispunjavaju očekivanja kupaca

Tvrtka Marcos Bis, koja već 28 godina nudi vlasnička TMS i FMS rješenja, odgovara na potrebe automatizacije logističkih procesa. Primjećujući potrebe tržišta, osim što razvija funkcionalnost svog proizvoda, veliku pozornost posvećuje integraciji s drugim rješenjima posvećenima TSL branši.

– Cjelokupni rad špeditera, otpremnika ili planera sastoji se od mnoštva elemenata. - objašnjava Jacek Mroziński, suosnivač tvrtke Marcos Bis – Podržavaju ga nekoliko informatičkih sustava koji im olakšavaju rad. Međutim kada korisnik izolira navedena pomagala često mora prepisivati iste podatke iz sustava u sustav, pokretati iste procese, a rezultat rada često sadrži pogreške. Rješenje ponuđeno od strane TIMOCOM-a i Marcos Bis-a koje omogućuje planiranje rada za slobodne resurse registrovane u TMS Navigator uz pomoć API značajno povećava udobnost i učikovitost rada, što će za posljedicu dovesti do automatizacije procesa planiranja. TIMOCOM je tvrtka sa dugogodišnjim iskustvom, veoma visoko ocijenjena od strane svojih kontrahenata u Poljskoj. Naši proizvodi dopiru do istih primatelja i zajedno se nadopunjuju. Put kojim zajedno nastupamo ima za cilj ponuditi krajnjem korisniku objedinjeno rješenje u TMS Navigator-u, koje sadrži funkcionalnosti isporučene kako od strane TIMOCOM-a tako i od Marcos Bis-a. Bliska suradnja dobavljača IT proizvoda u cilju integracije i standardizacije proizvoda trenutno je najviše očekivanim rješenjem od strane kupaca.

Što više imaš, to više i želiš

Promatrajući TSL tržište teško je odoljeti uvjerenju da u gledištu digitalizacije treba još mnogo toga učiniti. Međutim, napredak ovog postupka vidljiv je golim okom, a integracija IT sustava moguća je u sve širem gledištu. 

– Budućnost logistike je umjetna inteligencija. – uvjerava Tomasz Krajczewski, šef Odjela za planiranje prometa u tvrtci Dartom. - Čovjek će biti potreban samo za pokretanje procesa, preostali zadaci će biti automatizirani i integrirani s digitalnim sustavima tvornica i skladišta. S jedne strane, ova vizija se čini predalekom, a s druge strane već svjedočimo ovoj evoluciji.

Ovu teoriju potvrđuje Krzysztof Janczukowicz na konkretnom primjeru:

– API za slanje ponuda iz TMS-a u sustav Smart Logistics dostupan je našim klijentima već dugi niz godina. Integracija omogućuje maksimalno smanjenje troškova i stvara nove poslovne mogućnosti. Primjer je naš API Tracking – integrirali smo se s 265 telematičkih sustava, što rezultira da možemo našim klijentima isporučiti uslugu Real Time Visibility. Međutim, još nismo rekli zadnju riječ. Možemo otkriti da će sljedeće API sučelje biti revolucija u načinu rada sa burzom, a razgovori s dobavljačima TMS-a već su u tijeku.  Sustav Smart Logistics je važan dio poslovanja mnogih tvrtki, pa vrijedi gledati i pratiti postojeća i nova API sučelja, jer to ona otvaraju vrata novim razvojnim mogućnostima. 

Sličnog mišljenja je i suvlasnik tvrtke Marcos Bis:

– TSL Branša u Poljskoj svoj uspjeh temelji na modernim IT rješenjima. Trenutno je teško pronaći tvrtku koja ne koristi informatičke sustave, posebno TMS kao i teretne burze. Budućnost poljskih tvrtki u ovoj branši je povećanje obujma prijevoza kao i pritisak na vozarine. Da bi se udovoljilo tim zahtjevima, potrebna su učinkovita pomagala koja nužno uklanjaju mnoge ljudske aktivnosti. Takvu budućnost stvara napredna suradnja igrača na IT tržištu TSL branše. Svatko od nas mora poboljšati svoje proizvode, ali također mora surađivati i biti otvoren za druge dobavljače informatičkih rješenja. Zajedno ćemo uraditi bolje!

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh