Novosti 03.05.2022
4

Global Gateway – međunarodna suradnja i sigurnost lanaca opskrbe

Europska inicijativa za održivost

Poslovni čovjek je u sivoj, praznoj, naizgled beskrajnoj prostoriji i prilazi širokom otvoru u sivom zidu. Iza se vidi bujna veg

Europska unija pokrenula je inicijativu „Global Gateway”. Cilj je uhvatiti se u koštac s globalnim izazovima: od klimatskih promjena preko boljih zdravstvenih sustava do osiguravanja globalnih lanaca opskrbe.

Između 2021. i 2027. trebalo bi uložiti oko 300 milijardi eura u digitalizaciju, energiju i promet, kao i zdravstvene, obrazovne i istraživačke sustave u zemljama u razvoju . Između ostalog planiraju se nove internetske i podvodne kabelske veze za prijenos podataka. Uz to, korištenje zelenog vodika, ali i postupno širenje željezničke i cestovne mreže. Okvir čine klimatski i održivi ciljevi UN-a. U našoj seriji blogova „TIMOCOM – Održiva logistika” pružamo vam sažete informacije o inicijativi Global Gateway.

Global Gateway – ciljevi

„[…] Strategija Global Gateway pokazuje kako se Europa može povezati sa svijetom na način otporniji na krize.” – Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Moto predsjednice Komisije ukazuje na put za budućnost cijelog našeg planeta. Global Gateway ima za cilj provesti održive projekte koji osiguravaju dugoročne koristi za sve partnerske zemlje i njihovo stanovništvo. Inicijativa pomaže u uklanjanju praznina u globalnim ulaganjima u pogledu zaštite okoliša i doprinosi  Agendi 2030 Ujedinjenih naroda i Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama.

Global Gateway – temeljno načelo

Global Gateway ne bi trebao odgovarati samo interesima, već prije svega vrijednostima EU u pogledu vladavine prava i ljudskih prava. Održiva ulaganja trebala bi stvoriti globalnu mrežu koja stvara simbiozu dobara, ljudi i usluga u skladu s međunarodnim normama i standardima. Ovdje je ključna odgovornost prema partnerskim zemljama, koje treba tretirati kao jednake. Maksimalna transparentnost također bi trebala osigurati sigurnost i pouzdanost.

Global Gateway – međunarodna suradnja i sigurnost lanaca opskrbe

Global Gateway – teme u fokusu

Inicijativa je usmjerena na poticanje povezanosti unutar sljedećih pet ključnih područja:

  1. Digitalizacija:

Partnerskim zemljama treba pomoći da postanu dio digitalnih ekosustava , npr. kroz bolje internetske veze.

  1. Klima i energija:

Global Gateway ima za cilj pomoći partnerskim zemljama s niskim dohotkom da svladaju ekološku tranziciju i ispune obveze Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama.

  1. Promet:

Ovdje inicijativa želi promicati globalna ulaganja u infrastrukturu koja stvaraju održive, sigurne, inteligentne i također otporne na krize mreže za sve vrste prijevoza.

  1. Zdravlje:

Ovdje su u fokusu pouzdani lanci opskrbe i širenje lokalne proizvodnje. Prema Komisiji, lanci opskrbe farmaceutskim proizvodima posebno se trebaju proširiti.

  1. Obrazovanje i istraživanje:

Partnerskim zemljama treba pružiti najbolju moguću potporu u restrukturiranju njihovih obrazovnih sustava te promicati suradnju svih zemalja u području istraživanja i inovacija.

Detaljne informacije o inicijativi mogu se pronaći na web stranici Europske komisije. Detalji o trenutnom razvoju događaja dostupni su na internetskoj stranici njemačke vlade.

Global Gateway – reakcija njemačke industrije

Sa stajališta njemačkih poduzeća, inicijativa dolazi u pravo vrijeme: „Za visoko internacionalizirano njemačko gospodarstvo bit će ključno prevladati koronakrizu bez dodatnog protekcionizma ako je moguće. Stoga je vrijeme za hrabru predanost održavanju međunarodnih vrijednosnih lanaca temeljenih na zajedničkim pravilima”, objašnjava predsjednik njemačkog Udruženja industrijskih i trgovinskih komora Peter Adrian. Ključno je da njemačka savezna vlada  postane pokretačka snaga trgovinske politike EU. Jer, svako četvrto radno mjesto u ovoj zemlji ovisi o izvozu, u industriji je to svako drugo. Odgovarajuće je važan i položaj Njemačke u ovoj transnacionalnoj suradnji.

Global Gateway – utjecaj na logistiku

Poduzeća i društva ovise o nesmetanom radu međunarodnih lanaca opskrbe. Havarija kontejnerskog broda Ever Given u Sueskom kanalu impresivno je pokazala kako usko grlo može dovesti do zastoja cjelokupno globalno gospodarstvo.

Pandemija korone potaknula je mnoga europska poduzeća da minimiziraju svoju ovisnost o dobavljačima s Dalekog istoka. Srednjoročno će stoga doći do pomaka u lancima opskrbe , što može koristiti posebice cestovnoj industriji robe. Širenje infrastrukture u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi i Africi čini dostupnima nova prodajna tržišta – i otvara regije koje su prije bile neprivlačne za prijevoznike tereta.

Kako bi mogla dinamično reagirati na brzo promjenjive tržišne uvjete, poduzeća iz transporta i logistike te industrije i trgovine često se oslanjaju na digitalna rješenja. Koje opcije primjerice nudi sustav Smart Logistics System pružatelja logističkih i IT usluga tvrtke TIMOCOM, saznajte ovdje.

 

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh