Transportno tržište 22.11.2020
3

Uzlazni trend na europskom transportnom tržištu

Transportni barometar bilježi preko 10 milijuna prijevoza tereta u rujnu

Unosi tereta u trećem tromjesečju 2020.

Zaokret u europskom cestovnom teretnom prometu: Nakon izrazitog pada broja ponuda tereta tijekom razdoblja lockdowna na razini svih država, TIMOCOM transportni barometar mogao bi u 3. tromjesečju ponovno zabilježiti masivan porast, kako za prekogranični teretni promet, tako i na domaćim tržištima raznih europskih država.

Razvoj opsega prijevoza robe u 3. tromjesečju 2020.

Od srpnja do rujna 2020., znatno povećan opseg prijevoza robe u potpunosti je nadoknadio vrlo slabo drugo tromjesečje uzrokovano pandemijom koronavirusa. Po prvi puta od početka COVID-krize broj uvoza tereta u rujnu je ponovno premašio granicu od 10 milijuna, što je nevjerojatnih 26 posto više od istog mjeseca 2019. godine. Analiza se temelji na našem vlastitom transportnom barometru. Njime se mjeri razvoj ponude i potražnje transporta kod više od 135 000 korisnika iz 44 europske zemlje te se na taj način prikazuje reprezentativna slika trenutne situacije na europskim cestama. Prema tome, u 3. tromjesečju 2020. zabilježeno je više nego dvostruko više ponuda za prijevoz tereta nego u 2. (+ 111 %). Također, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine u proteklom tromjesečju zabilježeno je oko 17 posto više prijevoza tereta..

 

Uzroci porasta:

Postoje li jasni razlozi? Glasnogovornik našeg poduzeća Gunnar Gburek kaže da postoje: „U mnogim su europskim zemljama glavni uzroci razmjerno blaža situacija sa zarazom u ljetnim mjesecima te rupa u transportima nakon lockdowna. Posebno pogođene zemlje poput Italije i Španjolske početkom lipnja okončale su vrlo stroga ograničenja, ponovno povećale proizvodnju širom zemlje i stabilizirale kriznu situaciju u državi. Potreba za nadoknađivanjem gubitaka bila je predvidiva i sada se može osjetiti u cijeloj Europi.”

Za milijun više prijevoza tereta u domaćem prometu

Izrazita potreba za nadoknadom gubitaka u transportu očita je i u domaćem prometu. Samo je u Njemačkoj u 3. tromjesečju 2020. zabilježeno više od milijun prijevoza tereta više nego u istom razdoblju 2019. godine. U usporedbi s drugim tromjesečjem 2020. ta je vrijednost također znatno porasla: Podijeljeno na pojedine mjesece, u srpnju je izmjeren porast od 3 posto, u kolovozu 17 posto i u rujnu 73 posto u odnosu na drugo tromjesečje. U susjednoj je Francuskoj logistika u tuzemnom prometu također nadoknadila propušteno: Ondje je obujam prijevoza tereta u 3. tromjesečju 2020. porastao mjesečno za više od 12 posto te se tako uspio ponovno ustaliti u usporedbi sa snažnim oscilacijama početkom krize.

Prekogranični transporti u uzlaznom trendu

Opći trend rasta u prometu robe očit je i u prekograničnom prometu. Primjerice, ponude tereta iz Njemačke prema Belgiji u usporedbi s 2. tromjesečjem porasle su za do 65, a iz Njemačke prema Francuskoj za čak 72 posto:

  • Njemačka -> Francuska: srpanj +72 posto, kolovoz +35 posto, rujan +34 posto
  • Njemačka -> Belgija: srpanj +30 posto, kolovoz +60 posto, rujan +65 posto

Dobar znak i za najslabije karike

Čak i tradicionalno slabije zemlje također iz faze najstrožeg lockdowna izlaze snažnije.  Iako je u srpnju opseg prijevoza robe iz Njemačke u Mađarsku iznosio -44 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, taj se pad do rujna smanjio na -16 posto. Razvoj prijevoza tereta između Njemačke i Češke  osjeća se još snažnije: Nakon slabog srpnja (-41 posto u odnosu na 2019.), prijevoz tereta ovdje je porastao gotovo na razinu prošle godine u rujnu (-3 posto u odnosu na 2019.).

TIMOCOM transportni barometar

Našim transportnim barometrom od 2009. godine u 44 europske zemlje bilježimo razvoj ponude i potražnje u prometu robe na burzi tereta integriranoj u Smart Logistics System. Više od 135 000 korisnika stvara do 750 000 međunarodnih ponuda utovarnog prostora i tereta dnevno. Taj sustav pomaže više od 45 000 klijenata tvrtke TIMOCOM da pametno, sigurno i jednostavno postignu svoje logističke ciljeve.

Istražite TIMOCOM transportni barometar

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh