Zanje o logistici 13.11.2020
5

TIMOCOM Pomoć za pokretanje: Koja osiguranja su mi potrebna za transportno poduzeće?

Žena i muškarac zaštitnički drže ruke iznad simbola kamiona

Osiguranja predstavljaju značajan element planiranja i osnivanja poduzeća. Naime, ako dođe do štete ili pravnog spora, troškovi koji pritom nastaju brzo mogu ugroziti egzistenciju. No koje osiguranje transporta mi je potrebno – i kako mogu pronaći prikladno osiguranje?

Osnivanje vlastitog poduzeća i dokazivanje s njim na tržištu može predstavljati velik izazov. U ovoj seriji na blogu TIMOCOM nudi pomoć pri pokretanju samostalnog poslovanja za transportne poduzetnike, špeditere i logističare. Cilj nije osobama zainteresiranima za osnivanje tvrtke i onima koji su nedavno počeli samostalno poslovati ponuditi klasično savjetovanje za osnivanje tvrtke. Mi dajemo konkretne praktične savjete iz logistike kako bi vaš put u samostalno poslovanje uspješno započeo. U drugom dijelu objasnili smo kako optimalno izračunati troškove transporta kako biste radili pokrivajući troškove. U ovom dijelu bavimo se temom osiguranja.

Osiguranje od odgovornosti za tvrtku za špedicije i transportna poduzeća

Neovisno o uslugama koje nudi vaše transportno poduzeće, najprije vam je potrebno osiguranje od odgovornosti za tvrtku. Ono vam pruža potrebnu zaštitu u slučaju da vi ili vaši zaposlenici uzrokujete osobnu ili materijalnu štetu ili štetu na imovini . Primjerice, pritom može biti riječ o izgubljenom ključu nekog klijenta, šteti koja se dogodila pri utovaru ili istovaru na vašem terenu – ili o kršenju zakona o zaštiti podataka. Za novoosnovano poduzeće važno je unaprijed razmišljati o tome koje potencijalne rizike i troškove je potrebno pokriti.

Osiguranje za slučaj nesposobnosti za rad za osnivača

Nitko nije imun na nesposobnost za rad budući da bolesti nije nužno moguće povezati s bavljenjem određenim poslom, a nesreće se mogu dogoditi i u slobodno vrijeme. Zbog toga je u svakom slučaju korisno ugovoriti osiguranje za slučaj nesposobnosti za rad kako biste se zaštitili od gubitka prihoda. Ako zbog bolesti ili nesreće više ne budete mogli u punom opsegu raditi svoj posao, to ne utječe samo na vas i vašu obitelj. To može utjecati i na vaše zaposlenike i klijente. Kod samostalnih vozača odnosno vozača motornih vozila postoji znatno veći rizik da će u nekom trenutku postati nesposobni za rad: višesatno sjedenje, stres zbog rokova, fizički zahtjevan utovar i istovar te opasne situacije u prometu dio su njihove radne svakodnevice. Zbog toga to zanimanje pripada skupini rizika 4, takozvanoj „skupini visokog rizika”.  U ovom slučaju moglo bi biti korisno i dodatno osiguranje od nesreće. No opseg tog osiguranja razlikuje se od ponuđača do ponuđača. Zbog toga je potrebno da se precizno informirate o tome koje vrste nesreća i koje usluge su obuhvaćene.

Osiguranje za slučaj troškova sudskog postupka u logističkoj branši

Kao logističar svakodnevno morate raditi s mnogim različitim strankama s kojima nakon nekog vremena može doći do nesuglasica. Unajmljujete poslovnu zgradu, sklapate ugovore s klijentima i partnerima. I u slučaju problema s vlastitim zaposlenicima može doći do pravnog spora.  Osiguranje za slučaj troškova sudskog postupka obično pokriva troškove za pravno savjetovanje i odvjetnike, ročišta, vještake i stručnjake.

Sljedeće tri vrste osiguranja odnose se konkretno na transportnu branšu. Ako se ovdje neka roba ošteti u transportu ili ako dođe do posljedične štete, troškovi odštete brzo mogu postati šesteroznamenkasti ili sedmeroznamenkasti.

Osiguranje za kamion i osiguranje od odgovornosti u prometu

Kao kod svakog automobila, najprije je obvezno osiguranje od odgovornosti za kamion i potrebno ga je uskladiti s osiguranjem od odgovornosti u prometu. Potonje je zakonski propisano čim se tereti službeno transportiraju i redovito skupljaju u određenoj vrijednosti. Ako vrijednost robe nekog transportnog naloga prelazi određeni iznos, potrebno je dodatno osiguranje upravo za tu vrijednost.

Klaus Schäfer iz osiguravajućeg društva KRAVAG u ranijem intervjuu objasnio nam je što je važno pri ugovaranju tih osiguranja.

Zatražite provjerunaloga za teret, međusobno uskladite osiguranja

 „Veoma je važno razjasniti pojedinosti kao „Gdje mogu ostaviti svoje vozilo tijekom noći?” i je li riječ o parkiralištu pod nadzorom ili ne”, objašnjava Schäfer. Osim toga, potrebno je da dobar savjetnik provjeri naloge za teret i u skladu s tim prilagodi osiguranje. Naposljetku nije dovoljno ugovoriti osiguranje ako ono u slučaju nužde ne može pokriti troškove štete jer oni ugovorno nisu uzeti u obzir.

Pazite na brzu i profesionalnu regulaciju štete u slučaju nesreće

Što ima prednosti, ima i nedostatke. Tako i u „najboljim” tvrtkama dolazi do materijalne štete i nesreća. Često je potrebno djelovati odmah i uz vrhunsku profesionalnost – bilo da je riječ o nesreći s opasnim teretom ili u slučaju krađe tereta. Što prije se obratite nekom osiguravatelju, to je brže moguće provesti mjere kako bi se nastala šteta ograničila.

Prilagodite sustav premija razvoju štete

Pritom vrijedi: što više kamiona posjeduje neko poduzeće i što manji postotak štete nastaje, to viši treba biti iznos premija. Osim toga, prema Schäferovom mišljenju, iskusni savjetnik za osiguranje trebao bi moći analizirati koje nesreće se najčešće događaju kojim vozačima i kako ih je moguće spriječiti.

Uvijek održavajte osiguranje aktualnim

Još jedan važan čimbenik pri odabiru odgovarajućeg osiguranja je administracija. Mnogi ponuđači ovdje na raspolaganje stavljaju digitalna rješenja u kojima je moguće izravno unijeti eventualne izmjene i zaštita se u skladu s tim brzo prilagođava. U slučaju mladih poduzetnika preporučljivo je prvenstveno u prvo vrijeme izravno se konzultirati s vlastitim savjetnikom. Nalozi često odstupaju od izvornog plana. U tom slučaju potrebno je razjasniti uklapaju li se oni još uvijek u odabrano osiguranje.

Zaključak

Svako transportno poduzeće je jedinstveno, ali općenito su sljedeća osiguranja neizostavna:

  • osiguranja od odgovornosti za tvrtku
  • osiguranje za slučaj nesposobnosti za rad
  • osiguranje za slučaj troškova sudskog postupka
  • osiguranje od odgovornosti za kamion ako su prisutna vlastita vozila
  • osiguranje od odgovornosti u prometu

Kako biste održavali osiguranje aktualnim, potrebno je redovito provjeravati naloge i početne podatke.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh