Novosti 11.08.2020
3

Temelj snažne Europe neograničena je logistika

Cestovni promet koji prelazi granice važan je za održavanje sustava lanaca opskrbe kako bi Europa bila snažna.

Slobodan prijevoz robe i dobara

Samo si snažni mogu priuštiti trenutke slabosti. Gledano na ovaj način, Europa je pravi snagator. No, tom snagatoru nedostaje koordinacije kada mora upotrijebiti svoje mišiće. Pandemija koronavirusa ukazala nam je u jednu ruku na granice europske ideje i u drugu na važnost cestovnog teretnog prometa u Europi.

Ono što smo vidjeli i iskusili tijekom izolacije nije slika snažne ujedinjene Europe: umjesto zajedničkog rješenja došlo je do brojnih pojedinačnih propisa u državama članicama i susjednim zemljama. Nacionalna podjela umjesto koordiniranog djelovanja. Rezultat su toga povremeno zatvoreni granični prijelazi i zastoji kamiona.

Osnažimo se jedni za druge u Europi

„Pandemija je otkrila koliko je europski projekt krhak”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u obraćanju vlade. Uoči njemačkog predsjedavanja Vijećem EU-a koje je započelo 1. srpnja, kancelarka je pružila rješenje u interesu međunarodne zajednice: „U Europi se moramo se založiti jedni za druge.” I ima potpuno pravo.

Europska je snaga slobodna trgovina i kretanje robe. Održavanje lanaca opskrbe, posebno u kriznim vremenima, osnovno je područje od ključne važnosti za sustav. Kako bi se ta snaga razvila, mora se koordinirati zajedno. U funkcionalnom je gospodarstvu to, prije svega, zadatak logistike. Utjecaj pandemije i zastoja u Europi pokazao je od kolike je važnosti logistika ne samo za Njemačku, već i za stanovništvo diljem Europe. Zahvaljujući brojnim logističkim tvrtkama, prijevoznicima i kurirskim službama brzo se povećavala količina pošiljki, a isporuke maloprodajnim trgovinama hranom nastavile su se obavljati. Bez logistike još bismo čekali na zaštitne maske i svakodnevne potrepštine. Bez stalne opskrbe proizvodima, mnogo bi tvrtki koje se oslanjaju na međunarodnu podjelu rada još uvijek bilo na čekanju.

Funkcionalni lanci opskrbe nezamislivi su bez neograničenog cestovnog prometa

Da bi svaka europska država mogla pokazati mišiće u kontekstu globalne konkurencije za udio na tržištu, potrebna je suradnja pokretačkih snaga u Europskoj uniji. Napredak, gospodarski razvoj i prosperitet ne mogu se postići bez bezbrojnih malih i srednjih tvrtki u logističkoj industriji, a funkcioniranje lanaca opskrbe bez neograničenog cestovnog teretnog prometa nezamislivo je.

Političari i gospodarstvo moraju osigurati uvjete za pouzdane i poštene lance opskrbe koji ne podliježu krizi. Iako smo u Europi u „Zelenom planu” više ili manje svi suglasno postavili visoke klimatske ciljeve, transportna industrija i dalje premalo važnosti pridaje „Projektu Europa”.

Snagu bismo doista pokazali kada ne bismo Europu učinili samo prvim klimatsko neutralnim kontinentom. Također bi, u kontekstu ekonomske snage, bilo dobrodošlo zajedničko rješenje za održive lance opskrbe koji osiguravaju protok robe i odgovarajuću infrastrukturu. Naime, nesmetan protok roba i usluga osnovni je preduvjet za dobrobit Europske zajednice. Zatvorene granice unutar EU-a ne samo da su stvorile prepreke za kretanje robe. One ne pogoduju ni europskom suživotu. Dugoročni i pouzdani odnosi opskrbe također značajno smanjuju rizik od gubitaka u proizvodnji i radu.

IT i logistika za paneuropsku infrastrukturu

Europska podjela rada funkcionira jer logistika kombinira pojedine komponente u veliku cjelinu. IT i logistika stvorili su preduvjete za koordinaciju takvih lanaca opskrbe u Europi. Naime, digitalizacija transporta tereta preko granica, suradnju između prijevoznika i logističkih partnera čini lakšom i sigurnijom.

Čitav se proces oslanja na sustave poput Smart Logistics System tvrtke TIMOCOM. Pomoću njega već surađuje preko 130 000 korisnika iz više od 44 europske zemlje. Digitalne aplikacije omogućuju suradnju koja nadilazi granice tvrtki i država, među svim sudionicima u cestovnom teretnom prometu u Europi. Sustav nudi paneuropsku digitalnu infrastrukturu koja svojom koordinacijom na operativnoj razini funkcionira jednostavno, sigurno i pošteno. Riječ je o logistici koja se temelji na zajedničkoj koordinaciji transportnih naloga diljem Europe te njihovoj obradi na najbolji mogući način.

Za taj su nam cilj otvorene granice ubuduće prijeko potrebne.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh