TIMOCOM 30.04.2020
2

Karantena uzrokovala pad na europskom transportnom tržištu

Kriza uzrokovana koronavirusom prvenstveno je karantenom širom Europe dovela do znatnih kolebanja na transportnom tržištu. Kako dalje?

Zbog karantene došlo je do pada na europskom transportnom tržištu

Nepredvidljiv tijek krize uzrokovane koronavirusom u ožujku je doveo do kolebanja na europskom transportnom tržištu. Nakon iznenadnog povećanja ponuda tereta, količine tereta smanjile su se za više od dvije trećine.

Mnoga poduzeća su početkom ožujka s obzirom na zatvaranje granica i ostala ograničenja u znaku koronavirusa provela narudžbe ranije nego što je bilo planirano. Tako je do sredine ožujka došlo do neobično velikog povećanja količine tereta na vodećoj europskoj burzi tereta.

Karantena širom Europe sredinom ožujka nakon toga je dovela do pada ponuda tereta budući da su proizvodni pogoni uglavnom mirovali. Unatoč povećanom broju transporta u području namirnica količine isporuke širom Europe od sredine do kraja ožujka smanjile su se za više od dvije trećine. Sličan trend prije Uskrsa još nije postojao. Na burzi tereta tvrtke TIMOCOM inače je moguće pronaći do 750 000 ponuda tereta i utovarnog prostora dnevno. Neravnoteža u pojedinim segmentima tako je dovela do pomicanja tržišta. Mnoga transportna poduzeća postala su aktivna u istim segmentima tržišta.

Nakon pada količine tereta i teretnih kapaciteta ponovo tendencija poboljšanja

Iako transportna poduzeća u vremenima karantene očajnički traže naloge, kapaciteti tereta postavljeni na tržište preko tvrtke TIMOCOM smanjili su se u prvom kvartalu ove godine. Broj dostupnih kamiona odnosno utovarnog prostora u prvom kvartalu 2020. godine širom Europe smanjio se za tri posto u usporedbi s prethodnom godinom. U Njemačkoj se broj ponuda vozila smanjio čak za 15 posto. Uzrok: neka poduzeća su na temelju trendova pada na transportnom tržištu zbog nedovoljne popunjenosti privremeno povukla s tržišta dijelove svoje flote vozila. Trenutno se u ponudi tereta ponovo nazire lagana tendencija poboljšanja.

Kriza uzrokovana koronavirusom negativno je utjecala na pozitivan trend u prvom kvartalu

TIMOCOM Transportni barometar s obzirom na cjelokupni prvi kvartal 2020. godine u ponudama tereta u Europi sveukupno je pokazao porast od 16 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Transporti iz zemalja EU-a u smjeru Italije povećali su se za 26 posto, u smjeru Poljske čak za 53 posto. Velik udio potražnje za utovarnim prostorom odnosio se na rashladna vozila. Na vrhuncu su upiti za utovarnim prostorom za transporte vođene temperaturom bili za 50 posto veći od vrijednosti u usporedivom razdoblju prethodne godine. To pokazuje da je razvoj tržišta prije pada uzrokovanog karantenom pokazivao porast u usporedbi s 2019. godinom. Ipak je potrebno pričekati i vidjeti kako će se transportno gospodarstvo nastaviti razvijati u znaku pandemije koronavirusa.

Više informacija u našem priopćenju za tisak o TIMOCOM Transportnom barometru.

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh