Novosti 10.08.2021
3

Nestašica čelika i uska grla u isporuci dovode do kašnjenja

Nedostatak resursa utječe na stvaranje novih skladišnih kapaciteta

Suradnici u planiranju skladištenja

Nestašica čelika i nedostatak građevinskog materijala sada uzrokuju uska grla i kašnjenja u isporuci. S time se mora boriti gotovo svako drugo poduzeće. Nestašica sirovina također zaustavlja proizvodnju skladišne tehnike. Kako se poduzeća pritom mogu nositi sa svojim logističkim izazovima i pronaći rješenja? Jesu li neovisni logistički i skladišni prostori kratkoročna privremena rješenja ili dugoročne alternative?

Odmah isprobajte burzu skladišta u sustavu Smart Logistics System

Uska grla u isporuci: za tehniku nedostaje računalnih čipova i čelika

Još su u 2020. učinci mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa rezultirali uskim grlima u isporuci. U mnogim je privatnim kućanstvima došlo do gomilanja i skladištenja svakodnevnih proizvoda. Za proizvodnu industriju, skladištenje sirovina koje su joj potrebne za izradu proizvoda moguće je samo u ograničenoj mjeri, ali nikako dugoročno. Razlog: manjak resursa. Između ostalog zbog teških uvjeta u logistici diljem svijeta koja je zbog pandemije privremeno bila na čekanju. No, kao da to nije bilo dovoljno: blokada u Sueskom kanalu i novi val koronavirusa u lučkom gradu Yantianu uzrokovali su dodatne zaostatke i kašnjenja u isporuci.

Već početkom 2021. godine nestašica čelika i računalnih čipova postala je osobito očita. Neki od proizvodnih pogona radili su smanjenim kapacitetom. Manjak tereta i vozača stvaraju dodatna uska grla u transportu. Strukovno udruženje poduzeća za preradu lima zahtijevalo je prilagodbu potražnje i proizvodnje, kako bi se izbjegli zastoji u proizvodnji. Materijal koji nedostaje od elementarne je važnosti, posebno za automobilsku, strojarsku i elektroindustriju. One su se oporavile brže nego što se očekivalo. Međutim, njemačko gospodarstvo krajem 2020. još nije u potpunosti bilo postiglo razinu iz prethodne godine. Sada često nedostaje sirovina u proizvodnji i daljnji je rast usporen.

Treba povećati zalihe – ali kako?

Važno je napuniti zalihe kako bi se kupci mogli pouzdano uslužiti. Kao sučelje između nabave, proizvodnje i distribucije, skladišna tehnika važan je dio logistike poduzeća. Kako bi sve išlo glatko, također je potrebna odgovarajuća tehnika u skladištima. To uključuje i opremu za brojenje, mjerenje i vaganje, kao i sustave za elektroničku obradu podataka te sustave za identifikaciju. Međutim, nedostatak sirovina ugrožava i te elemente.

Kako dati prioritet i razumno iskoristiti postojeće kapacitete

Što poduzeća iz industrije i trgovine trenutačno mogu učiniti kako bi se nosila sa svim tim izazovima? Primjerice, trgovci čelikom sada imaju male zahtjeve za skladištenjem. Nova roba brzo se preproda nakon što stigne. Logistički prostori i hale djelomično su prazni. Poduzeća koja privremeno imaju slobodnog mjesta mogu svoje iskoristive kapacitete staviti na raspolaganje na burzi skladišta. Prednost rada s iskusnim logističkim partnerima: često na licu mjesta i nude potrebnu infrastrukturu, bilo da je riječ o skladištenju u blokovima i redovima ili na policama. Na taj se način mogu izbjeći velika ulaganja.

Poduzeća koja ovise o dodatnim skladišnim kapacitetima i ona im iznenada zatrebaju ovdje mogu pronaći privremena rješenja.

Umjesto da čekaju na sirovine kako bi izgradili i proširili vlastita nova skladišna rješenja, poduzeća kojima trebaju dodatna skladišta mogu lako unajmiti skladišne prostore i hale. Njih se može pronaći u kratkom roku na burzi skladišta u TIMOCOM sustavu Smart Logistics System i unajmiti za kratkoročna ili srednjoročna razdoblja.

Registrirajte se odmah i besplatno isprobajte burzu skladišta!

Postanite insider u profesiji

Redovito primajte važne članke, vrijedne stručne priloge i ekskluzivne izvještaje korisnika!


Prijava na newsletter

Pop-up image - Logistic
Želite li postati stručnjak u logistici?

Stoga primajte naše vijesti o logistici izravno u svoj sandučić. Budite prvi koji će imati koristi od naših proizvoda i ažuriranja.

na vrh